Akciósan árulták? Így ismerd fel a romlott húst alig látható jelek alapján

Ha nem vagy elég körültekintő, a jó áron vett hús miatt az egész család megbetegedhet.

Ki ne örülne annak, ha teli bevásárlókosárral is a pénzénél maradhat? Persze hogy mindenki, ám az akciós árukkal nem árt az óvatosság. Különösen igaz ez azokra a termékekre, amelyek, ha lejárt a szavatosságuk, megbetegíthetik a családot. Ilyenek például a különböző húsfélék. Szerencsére a romlott húson észrevehető, szemmel látható jelek vannak, amelyek figyelmeztetnek. Részben ezért is érdemes kerülni az előre pácolt húsokat, hiszen azoknak a színe, az illata, a tapintása már nem ellenőrizhető otthon a fűszeres, színes pác miatt.

Az alábbi képeken olyan jeleket láthatsz, amelyek arra utalnak, hogy a hús, amit vettél, romlott. Nézd meg őket, és ne dőlj be a rossz szándékú akcióknak, a romlott hús a felnőttekre is, de a gyerekek szervezetére kiváltképp veszélyt jelent!

Légy gyanakvó, ha a darált húsban, amelyet vettél, nemcsak piros, de barnásan elszíneződött részek is vannak. Ez jelentheti ugyan azt is, hogy a darált hús egyik része olyan húsból van, amely huzamosabb ideig érintkezett levegővel, és azzal reakcióba lépett, míg a másik nem, ám az is lehet, hogy a barnás rész romlásnak indult.

Fotó: www.forums.redflagdeals.com

Úgy járhatsz a végére, ha megszagolod, illetve megérinted a húst. Akárcsak minden más húsra, a darált húsra is igaz, hogy ha ragacsos és kellemetlen a szaga, romlott. Ezt a tesztet minden megvásárolt húson automatikusan végezd el.

Fotó: www.wikihow.com

Az ujjpróba akkor segíthet, ha egész vagy darabolt húsod van. Nyomd bele az ujjbegyed, és ha a húsban ott marad az ujjad nyoma, a hús állott, de romlott is lehet. Ha az ujjad nyoma eltűnik, a hús felülete pedig visszarendeződik, akkor a hús friss.

Fotó: www.ehow.com

Ami a csirkemellet illeti, az ideális csirkemell rózsaszín árnyalatú, a hús erezete nem rajzolódik ki erősen, és az apró inakat nyálkahártya fedi. Az állott, nem túl friss csirkemell sárgásabb, erezete erősebben rajzolódik, és a hús felülete is ragacsosabb.

Fotó: www.21food.com

Felvágottak esetében szintén árulkodó a ragacsos felület és a szag, de a fehér, zöldes vagy szürkés elszíneződés is jelzi, hogy az étel romlott.

Fotó: controversial219.rssing.com

Citrusfélék C-vitamin-tartalma

Kattints, és nézd meg, miben mennyi C-vitamin van: sorba rendeztük és szemenként is megadtuk az értékeket.

Ennyi C-vitamin van a citrusfélékben: jó tudni, melyikben van legtöbb

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük