Veszélyes várandósság alatt repülni? Megkérdeztük a szülész-nőgyógyászt

Megfontolandó, hogy vállalkozik-e az ember repülőútra.

nagykep?cikkid=161687&kep=repulo1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó nyaralásról, rokonlátogatásról vagy üzleti útról, a világ számos pontjára csak repülővel lehet eljutni, de sokan választják kényelmi szempontokra hivatkozva a légi közlekedést olyan esetekben is, amikor más módon is megoldható lenne az utazás.

Bár praktikus lehet, és időben is rövidebb, létezik egy eset, amikor megfontolandó, vállalkozik-e az ember a repülőútra: a várandósság időszaka. Bár alapvetően nem rejt magában veszélyt a repülés terhesség alatt, annak bizonyos időszakaiban biztonságosabbnak mondható, és egyes tényezők jelenlétével érdemesebb elkerülni azt. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszaiban részletesen elmondta, mit érdemes számba venni a várandósság alatti repülés kapcsán.

Repülés terhesség alatt

Az első és legfontosabb, amire minden kismama kíváncsi lehet, aki légi közlekedést tervez igénybe venni, hogy jelenthet-e veszélyt terhesen a repülőút akár a babára, akár az anyára.

- Árthat a kismamának, illetve a babának a repülés?

- Önmagában a repülés a tudomány mai állása szerint nem ártalmas sem az anyára, sem a magzatra nézve. A kérdéses főbb tényezők a repülés során történő hirtelen légnyomásváltozás, a levegő páratartalmának csökkenése és a radioaktív sugárzás kisfokú növekedése, ezek közül egyiknél sem igazoltak terhességgel kapcsolatos szövődményt. Egyedül a rendszeres, napi szinten történő repülés az, ami azért kérdéseket vethet fel, például egy légiutas-kísérőnek nem biztos, hogy szerencsés várandósan dolgoznia.

- A terhesség mely szakaszában mondható biztonságosabbnak, és mikor nem érdemes?

- Szövődménymentes terhesség esetén mindhárom trimeszterben lehet repülőgéppel utazni, a legbiztonságosabb időszak a második trimeszter.
A 36. hét után már nagyobb az esélye a szülés beindulásának, ezután már nem javasolt repülni, de sok légitársaságnál külön szabályok vonatkoznak a várandósság alatti repülésre, így mindenképpen fontos jegyvásárlás előtt ennek is utánajárni. Ikerterhesség esetén a felső határ 32. hét.

Ha bármilyen komplikáció előfordult a terhesség során, a repülés nem javasolt. Ilyen például a terhességi magas vérnyomás, egy cukorbeteg vagy súlyosan vérszegény várandós, de akár hüvelyi vérzés a terhesség alatti kórelőzményben.
Fontos a vizsgálati leleteket is magunknál tartani, még jobb, ha a kezelőorvosunk esetleg egy pár soros angol nyelvű leletben összegzi, hogy például hány hetes és milyen várandósságról van szó. Emellett jó, ha a célállomásunkon tudjuk, hogy hol van a legközelebbi szakrendelő és szülészeti osztály, ha sürgős ellátásra lenne szükség - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Beindulhat a szülés a repülés okozta fizikai igénybevételtől?

- Közvetlenül a repüléstől nem, de az elképzelhető, hogy valaki annyira feszültté válik és aggódik a repülőgépen, hogy ez esetleg közrejátszik a szülés megindulásában. Emiatt fontos a nyugalom az utazás alatt.
Ne feledkezzünk meg a mélyvénás trombózis kockázatát csökkentő kompressziós harisnya viseléséről, és rendszeres időközönként járkáljunk a fedélzeten, vagy ha nincs rá mód, akkor legalább a vádlikat feszítsük meg párszor, hogy elősegítsük a vérkeringést.

Terhességi székrekedés ellen

A terhesség ideje alatt nemcsak az vet fel kérdéseket, mi kerülendő és mi nem, hanem az is, hogyan orvosolhatók olyan gyakori panaszok, mint például a terhességi székrekedés. Íme néhány hasznos tanács annak orvoslására.

Mit érez a repülésből a baba?

A babájának egy leendő anya sem szeretne ártani, így adódik a kérdés, a baba vajon érez-e bármit a pocakban a repülés órái alatt, esetleg lehet-e számára kellemetlen a dolog, hiszen a fizikai tényezők, a körülmények megváltoznak.

- Érezhet valamit a baba odabenn a repülés közben? Nem lehet neki kellemetlen?

- A baba a magzatvízben úszkálva feltehetően semmilyen kellemetlenséget nem észlel az egészből.

Ezt is szeretjük