Ezt teheti a szülő, ha a gyereket folyton rémálmok gyötrik - Nem szabad elsiklani a probléma felett

Lelki gondokra is visszavezethető, ha a gyerek folyton felriad az éjszaka közepén.

Rémálmok gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetes dolog, hogy minden szülő a legjobbat szeretné a saját gyerekének, és próbálja őt megóvni a szenvedéstől - viszont ha ez éjszaka, álmában történik, akkor nem csoda, hogy a felnőttek úgy érzik, teljesen tehetetlenek az ügyben.

Az álmok jelentérésre és kialakulására a tudósok a mai napig keresik a választ, egy azonban biztos: a megtörtént eseményeket, gondolatokat, vagy éppen vágyakat dolgozza fel az agyunk. A rémálom mögött pedig a pszichológusok lelki problémákat sejtenek. Ezeket a felnőttek tudatosabban, jobban fel tudják dolgozni, ezért van kevesebb rémálmuk, mint gyermekkorban.

A rémálmok lelki okai

Egy kisgyerekre nézve talán minden felnőtt egy kicsit irigykedik legbelül, hiszen annyira gondtalannak és tehermentesnek tűnik az életük, sokan újra átélnék ezt a gyermeki könnyedséget. Talán az iskolás kortól kezd tudatosulni bennük is, hogy az élet nem csak játék és szórakozás, de óvodáskorban is lehetnek problémáik - még úgy is, hogy nem tudnak róla.

remalom3
Fotó: princessdlaf / Getty Images Hungary

Megesik, hogy olyan dolgok történnek a gyerekkel, amiről talán nem is tud a szülő: lehet, hogy kiközösítik, vagy éppen fültanúja lesz egy vitának, esetleg teljesen leterhelik az agyát új információkkal, az ilyen jellegű traumákat pedig még nem tudja megfelelően kezelni, így nem ritka, hogy ezek rémálomként csapódnak le benne. De sajnos komolyabb problémát is jelezhet, ha sokszor álmodik rosszat, pédásul zaklatást, de a családi gondok is lecsapódhatnak így. Ha tehát sokszor riad fel a gyerek az éjszaka közepén, akkor a legvalószínűbb, hogy valami nyomja a lelkét, amit érdemes megbeszélni vele, hiszen így feloldódhatnak a szorongásai.

Mit tehet a szülő, ha felriad a gyerek?

Fontos, hogy a lurkó mindennap nagyjából ugyanolyan időpontban feküdjön le aludni, hiszen ez a rendszeresség sokat segíthet abban, hogy nyugodtabb legyen, és az agya rá tudjon készülni az alvásra. Ha felriad és sír, akkor a szülőknek érdemes minél hamarabb odasietnie hozzá, és megnyugtatnia, hogy vele van, és nincs semmi baj, nem kell mitől félnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az is sokat segíthet, ha megkérdezed a gyerektől, mit álmodott, hiszen így ki tudja magából adni a rossz élményt, és nyomatékosítani lehet benne, hogy az álmok nem valósak. Az éjjeli fény is jó ötlet lehet, hiszen így sokkal nagyobb biztonságban érzi magát, és ha fel is riad, a visszaalvás is könnyebben mehet a megnyugtató fény láttán. Érdemes szülőként azt is ellenőrizni, nincs-e valami olyan tárgy vagy árnyék a szobában, amitől esetleg megijedhet, hiszen nem mindig lelki gond okozza a rémálmokat - lehet, hogy egyszerűen csak fél azoktól a dolgoktól, amik ijesztőek számára.

remalom1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ezekkel az apróságokkal sokat lehet segíteni a gyerekeken, ha rémálmok kínozzák, és a jó hír az, hogy ezek egy idő után abbamaradnak majd, hiszen előbb-utóbb kinövik a gyerekek a rossz álmokat. Ha szinte minden este folyamatosan fennáll az állapot, vagy nem látni javulást, érdemes felkeresni ez ügyben egy szakembert, hiszen nemcsak a lelki fejlődésére lehet hatással, hanem testileg is kimerülten és nyúzottan fog ébredni, ha nincs része elég pihentető alvásban.

Éveken át árvízzel álmodott a férfi: meglepő, mitől múlt el a visszatérő rémálom

Nem akart már a vízzel álmodni, ezért úgy döntött, kiadja magából az élményeket. Működött.

Éveken át árvízzel álmodott a férfi: meglepő, mitől múlt el a visszatérő rémálom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük