Szépen csengő régi magyar lánynevek, melyeket ritkán adnak a gyereknek - Az oviban csak egy lenne belőle

Ha túl sok aprócska Hannával és Zoéval találkoztál mostanában.

GettyImages-178672841
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik már kamaszkorukban tudják, hogy felnőttként hogyan fogják elnevezni születendő gyermeküket. A kevésbé előrelátókat azonban csak a várandósság idején kezdi foglalkoztatni a téma.

Amikor a leendő szülők megtudják, hogy gyermekük fiú vagy lány, egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy elképzeljék, milyen is lesz szerelmük gyümölcse. Ha pedig sikerül számára nevet is választani, azáltal egy kicsit még közelebb érezhetik magukhoz őt.

Ritka, régi magyar lánynevek

A névadás azonban nem mindig egyszerű. A keresztnévnek passzolnia kell a vezetéknévhez, érdemes tisztában lenni a név jelentésével is, valamint ajánlott megnézni a statisztikákat, hogy lehetőleg ne az aktuálisan legnépszerűbb nevek közül válasszunk.  Minden kornak megvannak a maga divatos nevei. A '60-as években rengeteg Mária, Erzsébet, Éva született, a ’80-as években az Andrea, Krisztina, Katalin nevek voltak népszerűek a szülők körében.

A Magyar Keresztnevek Tárának statisztikái szerint az elmúlt években a Hanna, Anna, illetve Zoé nevek vezették a toplistákat, melyből adódóan sok bölcsődei, óvodai csoportban több kislány is viseli ezeket a keresztneveket. Ha szeretnél egyedibb, magyar eredetű női nevet születendő kislányotoknak, van néhány javaslatunk - melyek közül csak egy szerepel a legnépszerűbb keresztnevek százas toplistáján.

Ajándék

Az Árpád-korban gyakori női név jelentése: Isten örömet szerző ajándéka. Névnapjai: február 6., július 17., december 31.

Bodza 

A rendkívül ritka, ám szép csengésű magyar keresztnév a bodza növény nevéből ered. A ’90-es években még nem volt anyakönyvezhető, mára azonban már engedélyezte a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Névnapja: május 15.

Csillag

Nyelvújítás korabeli női név, melynek jelentése maga a szó: csillag. Névnapja: március 22., augusztus 10. Ugyanezzel a jelentéssel bír még egyébként a héber eredetű Eszter név is. 

Emese

A korábbi években nagyobb népszerűségnek örvendő Emese név jelenleg épp csak bekerült a százas toplistába - 97. helyen végzett -, tehát a most születő kislányok közül kevesen kapják ezt a keresztnevet. Az ősmagyar női név jelentése: anyácska. Névnapja: január 23. és július 5.

Harmat

A kellemes csengésű magyar eredetű női név jelentése maga a szó: harmat. Névnapjai: augusztus 3., december 18.

A cikk az ajánló után folytatódik

Iringó

A magyar női név a latinul Eryngiumnak hívott karakteres, kék virágú növény nevéből származik. Névnapja: június 28., október 20.

Viola

A latin-magyar eredetű, már az Árpád-korban használatos női név jelentése: viola, ibolya. Névapja: december 19.

Keresztnév-kvíz

Míg az Egyesül Államokban gyakorlatilag bárki bármilyen nevet adhat a gyerekének, addig hazánkban ennél jóval kötöttebb a rendszer. De mégis akadnak olyan itthon is anyakönyvezhető nevek, melyekről nehéz eldönteni, hogy férfi- vagy női név.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük