4 tipp, hogyan vészeld át a dackorszakot

Eleged van az állandó nemből? Tudd meg, mit tegyél, ha a gyerek megmakacsolja magát, és hirtelen semmi sem jó neki!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugye, milyen reménykeltőnek tűnik, amikor a szülés utáni első rázósabb év után kicsit enyhül a nyomás? A babád már átvette a világ életritmusát, értelme megnyílt, együttműködő és ragaszkodó lett. A 12 hónap alatt bizonyára neked is sikerült megismerned az anyaság rejtelmeit, azaz igazi családként élitek életeteket.

Amikor azonban már minden babásan tökéletes lenne, és felcsillan annak a reménye, hogy végre egy kicsit kipihenheted magad, akkor hirtelen, minden átmenet nélkül beköszönt a dackorszak, csak, hogy ne tudd kiélvezni az idillt, és véletlenül se szusszanhass egyet.

A hivatalos meghatározás szerint a dackorszak a gyerekek életének - általában egy-három év közötti - időszaka, melyet váratlanul előtörő, heves érzelmi megnyilvánulások jellemeznek, és amely időszak alatt keletkezett konfliktusok nem csak a szülőknek megterhelőek, hanem a gyermeknek is.

A dackorszak nem hivatalosan ehhez képest az az élményszéria, amikor gyermeked rendszertelen, ám túlzottan is gyakori időközönként átalakul a tagadás nagymesterévé, és együttműködésre képtelen, mindenre nemet mondó, morózus lényként próbálgatja idegrendszered tűrőképességének határait.

Sokkal látványosabb ennél a dackorszak azon alapeleme, amikor édes pici babád kifordul önmagából, és az Ördögűző című filmben szereplő jelenetekhez hasonló döbbenetes mutatványokat produkál. Ráadásul mindebben az a legizgalmasabb, hogy még csak hatásos ellenszer sincs a kezedben, ugyanis nem segít se a szentelt víz, se a ráolvasás.

Ne ess kétségbe!

Na de akkor mit is tehetsz olyan esetben, amikor édes pici porontyod fölött épp átvette az irányítást az aktuális hisztiroham? Az első és legfontosabb, hogy maradj higgadt, és ne vedd személyed ellen irányuló támadásnak az őrjöngést még abban az esetben sem, ha egy komplett áruháznyi ember bámulja a jelenetet, valamint tekintélyed megsemmisülését. A babád nem téged akar bántani, hanem egyszerűen képtelen úrrá lenni érzelmein: ilyenkor ő is saját gyermeki idegrendszere áldozata.

Mert hidd el, a hisztiroham neki sem jó, ő sem élvezi, azonban még túl tapasztalatlan és gyakorlatlan ahhoz, hogy képes legyen uralni önmagát, illetve legyűrni túláradó érzelmeit. Ha ezt tudatosítod magadban, akkor könnyebben meg tudod őrizni saját lelki egyensúlyod, ami alapfeltétele annak, hogy kisegítsd gyermekedet állapotából.

Nem engedheted meg magadnak, hogy a feszültség hatására te is hisztirohamot kapj, mert akkor már ketten lesztek a dühgödör alján, és nem lesz, aki kihúzza onnan a másikat. Ha higgadt maradsz, akkor előbb-utóbb a kis méregzsák is megnyugszik, és újra a te édes pici porontyoddá alakul vissza.

Okos enged

Érdekfeszítő kommunikációs csatákra ad lehetőséget, amikor gyermeked számára egyetlen dolognak van értelme, ami pedig nem más, mint a tagadás. Ilyenkor próbálkozhatsz bármivel, a válasz úgyis a nem lesz mindenre. Ha csemetéd visszahúzódott önnön negatívumába, akkor se a számára oly kedves csemegék, se a kiadós szidás lehetőségének kilátásba helyezése nem billenti ki onnan. Jószerével ebben az esetben is csak az okos enged, szamár szenved eljárás lehet az egyedül üdvözítő.

Azaz szépen gyűrd le magadban a kis ellentmondó keltette dühöt, és ne vegyél tudomást a babád által felvett sündisznóalakzatról, hanem szépen tedd a dolgod. Szerencsére a gyerekek rögeszméinél a kíváncsiságuk jóval erősebb, így idővel porontyod sem lesz képes ellenállni mindannak a sok izgalmas dolognak, amit csak anya tud csinálni. Ilyenkor egycsapásra elmúlik a csak azért sem állapota, és ismét a világ iránt nyitott és érdeklődő emberpalántaként bújik oda hozzád.

Amit ne csinálj!

A dackorszak egy igazi kihívás a szülőnek és gyereknek egyaránt, és akár évekig is eltarthat, amíg az anya és apa rájön arra, hogy melyik módszerrel tudják a leghatékonyabban kizökkenteni csemetéjüket dühös vagy elutasító állapotából.

A babáknak ugyanúgy időre van szükségük ahhoz, hogy képessé váljanak kezelni indulataikat. Ezért ne alkalmazz a tűrőképességet próbáló dackorszakban olyan eszközöket, melyek úgysem segítik a helyzet megoldását, és amiket később úgyis megbánnál.

Ne folyamodj tehát erőszakhoz, hisz a verés nem más, mint saját tehetetlen dühöd levezetése, ennek pedig nincs pozitív pedagógiai vonzata. Kerüld el továbbá azt is, hogy a babahisztire hisztivel reagálj, mert akkor beindul egy ördögi kör, amiből pedig nehéz a kiszállás. Ha képes vagy mindezt megvalósítani, akkor a munkából hazaérkező párod nem két felbőszült dühöngőt talál otthon, hanem egy anya-gyermeke alkotta remek duót.

Tarts ki!

A dackorszakban az az igazán nehéz, hogy időnként úgy érezheted, egyszerűen nincs hatásos szülői válasz a gyermeki indulatokra. A legjobb, amit tehetsz, ha megpróbálod minél kisebb idegrendszeri és lelki károsodással, illetve károkozással átvészelni ezt az időt. Azt kell tenned tehát, ami ilyenkor a legnehezebb, vagyis légy mindig higgadt, mert azzal egyrészt megkíméled a saját idegrendszered, másrészt a nyugalmad fogódzót jelent gyermekednek az érzelmi vihar sodró örvényében.

Ezt is szeretjük