Pszichológiai oka van, miért imádják a gyerekek annyira a plüssmackót: az oxitocin és endorfin termelését is segíti

A plüssök többek között biztonságos kapaszkodót, egyfajta önmegnyugtató eszközt nyújtanak a gyermekeknek a gyakran bizonytalan világban.

Plüssmacik fontossága gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők néha úgy érezhetik, hogy a pihe-puha plüssállatkák átveszik az irányítást az otthon felett, a gyerkőc pedig már szinte az ágyába sem fér bele a sok macitól, pandától vagy plüsskutyustól. Ilyenkor hajlamosak vagyunk bosszúsak lenni, hogy miért kellett karácsonyra vagy születésnapra egy fél ágyat elfoglaló mackót kapnia, vagy miért akarja a gyerek az üzletben kiválasztani a századik plüsst is, ami a szülők nagy része szerint csak porfogónak jó.

A gyerkőcöknél gyakori, hogy vannak kedvenc plüsseik, amelyeket mindenhová magukkal visznek: az óvodába, a nagyihoz, a játszótérre vagy akár a közértbe. Beth Tyson pszichoterapeuta szerint a plüssmacik, plüssállatkák ölelgetése nem azért fontos a gyermek számára, hogy legyen kiket babusgatnia. A plüssök biztonságos kapaszkodót, egyfajta önmegnyugtató eszközt nyújtanak a gyermekeknek a gyakran bizonytalan világban.

A plüss nem csak egy játék

Tsholofelo Jood pszichológus szerint a plüss nem csak egy játék, amit babusgathatnak a gyerekek, de komoly szerepe van az önmegnyugtatásban, ha épp távol van a szülőtől. A játék ölelgetése elősegítheti a jó közérzetet, segíti az oxitocin és endorfin felszabadítását az agyban, ezáltal csökkenti a stresszreakciót, megnyugtatja a kisgyermeket, és elviselhetőbbé teszi az ismeretlen környezetet számára például bölcsi vagy óvodai beszoktatás idején.

profimedia-0296292311
Fotó: Profimedia

Fairuz Gaibie klinikai szakpszichológus szerint a plüssmacik a gyerekekből pozitív asszociációkat váltanak ki, általában a biztonságérzettel, az otthon melegével, a szeretettel, gondoskodással kapcsolják össze. Emiatt a gyermek akkor is képes vele megnyugtatni önmagát, ha a szülők nincsenek a közelben, vagy ha túlpörgött egy nehéz nap után.

Katie Lear mentálhigiénés szaktanácsadó, játék- és drámaterapeuta szerint a kitömött játékok természetüknél fogva nyugtató hatásúak, mert több érzékszervi élményt jelentenek. A gyerkőcök észreveszik a gombszemeket, a szőr színét, érzik a puha textúrát. Minél lágyabb, simogatóbb anyagból készült a plüss, annál nagyobb sikernek örvend.

A puha plüssállatkák a gyerek szociális és érzelmi képességeit is fejlesztik. Sokszor láthatjuk, hogy a gyerekek egy asztalhoz ültetik a plüssöket, megteáztatják, etetik, gondozzák őket. Szerepjátékokat játszanak velük, ami a kommunikációs készség, valamint az empátia fejlesztésének remek módja, általuk tanulja meg a törődés, gondoskodás fogalmait is, miközben szociálisan is fejleszti őket.

GettyImages-961261114

Tudjuk, micsoda veszteség egy gyerek számára, ha elhagyja a kedvenc plüssfiguráját, és sajnos a legtöbb esetben pont olyan játékkal nem lehet pótolni az elveszett kedvencet, hiszen az adott plüssnek már megvan az illata, és tapintása is más, mint vadonatúj változata, mindenesetre érdemes a kedvencből többet beszerezni a későbbi hisztirohamok elkerülése végett.

Az építőkocka pozitív hatásai

Az építőkocka talán nem tűnik a leglátványosabb, legizgalmasabb elemnek az üzletek kínálatában, ám már régóta töretlen népszerűségnek örvend a csemeték és a szülők körében is.

Az építőkocka 5 pozitív hatása: fejleszti a gyerekek térérzékét és kreatív gondolkodását

Alig van olyan ember, aki nem játszott gyermekként építőkockával. Nem véletlen tartozik a legnépszerűbb játékok közé.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük