Fürdőjátéknak árulják, de veszélyes a kádban használni – Ez a baj velük

Az ilyen fürdőjátékok fertőzéseket is terjeszthetnek.

Penészes fürdőjáték
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak olyan, gyerekeknek szánt termékek - mint a zenélős bili vagy a kiboríthatatlan babatányér -, melyekről messziről látszik, hogy felesleges pénzt költeni rá, és csak az ökológiai lábnyomunkat fogja növelni.

És vannak azok a dolgok, melyekkel kapcsolatban ez az az aggály nem merül fel rögtön, ám idővel kiderül, hogy akár veszélyesek is lehetnek. A fürdőjátékokat például jobb körültekintően megválasztani. 

Fürdőjátéknak árulják, de veszélyes a kádban használni

Számos halacskás, bálnás, kacsás, teknősös fürdőjáték alján van egy lyuk, melyen keresztül vizet tud szívni a belsejébe, majd onnan spriccelni. Szinte minden elsőgyerekes szülő vesz vagy kap ilyen játékból néhányat. A világosabb színűeknél hamarabb, a sötétebbeknél később, de előbb-utóbb kiderül, hogy mi is a baj ezekkel. A sárga színű kacsáknál vagy tengeri csillagoknál akár már néhány hét használatot követően, a kék bálnánál talán csak egy-két hónap múltán, de átsejlik a játék belsejében elszaporodó penész. Az alábbi videóban megmutatják, hogy a laborvizsgálatoknak alávetett gumikacsa belseje Streptococcus és Staphylococcus baktériumok melegágya. A Streptococcusok közé tartozó baktériumok okozzák a torokgyulladást, tüdőgyulladást, különböző sebfertőzéseket, ótvart.

A Staphylococcusok többek között bőrfertőzéseket, illetve keléseket - szőrtüszőkre lokalizálható bőrelváltozást - okozhat. Érdemes tehát minden olyan fürdőjátékot, melyen lyuk van - a belsejébe víz kerülhet, ám tökéletesen nem kiszárítható, így idővel bepenészedik -, inkább a fürdőszobán kívül használni.

Mit ajánlanak helyettük a gyakorló szülők?

Bár az üzletekben kapható vidám, színes fürdőjátékok csábítóak, az alábbi vallomásokból kiderül, egyáltalán nem biztos, hogy érdemes pénzt költeni rájuk.

Habfürdős kupak

- Amikor az első gyerekünk már biztonsággal tudott ülni a fürdőkádban, rutintalanul mi is megvettük a penészedő belsejű gumipolipot, bálnát, amiket aztán ki kellett dobni. És persze lettek kishajóink, felhúzható halacskánk. Persze, amivel mindezek közül a legjobban szeretett játszani a lányunk, az néhány nagyobb méretű tusfürdős kupak volt. (Gergő)

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tusfürdős flakon

- Két óvodáskorú fiúnk van, minden este megy a pacsálás a fürdőkádban - és persze gyakran azon kívül is. Van kishajónk, nagy hajónk, kád oldalára tapadókorongozható fürdőjáték, amibe vizet lehet öntögetni, és forog a kereke. A legnagyobb buli persze mindig az, ha az üres tusfürdős flakonnal locsolhatják egymást. (Réka)

Bármi, amit ki tudsz szárítani

- Tündéri színes fürdős játékokat lehet kapni a teknősöstől a kis, virágos locsolókannán át a horgászósig. Nekünk is volt vagy tízféle. A választáskor szerintem egyetlen szempontot kell figyelembe venni: ki lehet-e szárítani. Ha nem, akkor jobb a boltban hagyni. Nálunk legalábbis senkinek nincs rá kapacitása, hogy heti rendszerességgel ecetezze a penészes fürdőjátékokat. (Marcsi)

Olvass tovább: játékkonyha kartondobozból

A következőkben adunk néhány ötletet a babakonyha-készítéshez. Inspirálódj a fotókból, és lepd meg vele gyermekedet, vagy készítsétek el együtt.

Hihetetlen, de ezek a játék konyhák kartondobozból készültek: 8 szuper ötlet, amit te is megcsinálhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük