Ezt teszi a gyerek agyával, ha túl sok játéka van - Mennyi legyen elöl egyszerre?
A túl sok játék ellenkező pszichológiai hatást vált ki.

sok-jatek-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg néhány évtizeddel ezelőtt csak ünnepi alkalmakra - születésnapra, karácsonyra - kaptak játékot a gyerekek, addig napjainkban ehhez sokszor elég egy szimpla szerda délután is.

A vásárlási láz eredményeképpen a gyerekszobák játékraktárakká alakulnak, és általában a nappali padlóját is beteríti a kirakók, gumikígyók, babák, kisautók, valamint - minden szülő rémálma - a rokonoktól kapott zenélős, villogós, táncolós tárgyak. És a rendetlenség csak a kisebbik baj a túl sok játékkal.

Így hat a túl sok játék a gyerek agyára

Elsőre azt hihetnénk, minél többféle játéka van a kicsinek, annál több élmény éri, annál többféle képessége fejlődhet játék közben. A pszichológusok szerint azonban egy szinten túl inkább árt, mint használ a sok játék. Hátulütője ugyanis, hogy gyerek képtelen lesz elmélyülten játszani, mert a figyelme mindig elterelődik, egyszerűen túl sok inger éri, melyet az agya nem képes megfelelően feldolgozni.

Egy, az ohioi Toledo Egyetemen végzett kutatás is erre az eredményre jutott. A kutatás során két szobát rendeztek be 18-36 hónap közötti gyerekek számára. Az egyikben 4, a másikban 16 játék várta a kicsiket. Miután feloldódtak az új környezetben, a gyerekek játszani kezdtek, a vizsgálatot végző szakemberek pedig figyeltek, illetve videóra is vették a látottakat. A kicsik átlagosan 30 percet töltöttek a szobában. Ez idő alatt abban a szobában, amelyikben 16 játék volt, átlagosan 8 játékot próbáltak ki, és kevesebb időt szántak egy játékkal való ismerkedésre: ha nem jöttek rá, hogyan működik, nem próbálkoztak tovább, feladták, választottak újat. Ezzel szemben a másik helyiségben, ahol kevesebb játék volt, a gyerekek több időt szántak egy-egy játékra, jobban elmélyültek benne, kreatívabban használták őket, akadt olyan gyerek is, aki a bent töltött idő alatt csak egyetlen játékot tanulmányozott behatóan. A kutatásnál maradva, mondhatjuk azt, hogy egyszerre körülbelül négy játéknál többet ne vegyetek le a polcról. Ha pedig már a polc is úgy néz ki, mintha játékboltban lennétek, eljött a leltárazás ideje.

Így cseréld a játékokat!

Érdemes átgondolni, hogy egy-egy játékot el lehetne-e ajándékozni. Válogasd át őket, és amiből több is van - esetleg csak színükben különböznek - nyugodt szívvel továbbadhatod. Persze úgy fair, ha megbeszéled a gyerekkel, és kiválaszthatja a kedvencét, amit megtart. Azokat a játékokat, melyeket a kicsi már kinőtt, életkorának nem megfelelőek, ugyancsak ajánlott továbbadni. Persze megesik, hogy érzelmileg kötődtök egy-egy darabhoz, ebben az esetben legalább csomagold el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami maradt, azokat pedig érdemes vetésforgó-szerűen használni. Pakold el egy részüket, ügyelve arra, hogy ne legyen túl drasztikus a változás: inkább hétről hétre pakolj el néhány darabot, ne egyszerre a játékok 80%-át. Ha ezzel megvagy, megszűnt a zsúfoltság. Ezután nincs más dolgod, mint megfigyelni, hogy a megmaradt játékokból melyekkel játszik legkevesebbet a kicsi. Ezeket tedd el a következő héten, majd vegyél elő helyettük a már korábban elpakoltak közül néhányat. Soha ne cseréld az összes játékot egyszerre, hiszen a gyerekek számára különösen fontos az állandóság, nem szerencsés, ha változó környezet veszi körül őket!

Filléres fejlesztő játékok

Nyolc olyan filléres ötletet mutatunk, amelyek nemcsak fejlesztik a gyerek kézügyességét, de szórakoztatóak is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük