Tudod, mi az a csülközés? 7 népi játék, amit nem biztos, hogy ismersz

Mennyire ismered az egykori népi gyerekjátékokat?

Népi játékok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma, amikor a gyerekek egyre korábban és egyre több időt töltenek a képernyő bűvöletében, sokan nosztalgiával tekintenek vissza az alig egy évszázaddal ezelőtt játszott népi gyerekjátékokra.

Ezekhez a többnyire szabadban játszott játékokhoz kevés eszközre volt szükség, kellett azonban hozzá kreativitás és társaság - hiszen többségüket csoportosan játszották.

Népi játékok kvíze

Az alábbiakban olyan magyarországi népi játékokra kérdezünk rá, melyek közül sok neve ismerős lehet számodra, ám talán nem vagy egészen biztos benne, milyen elfoglaltságot is takarnak. Vagy mégis? Teszteld a tudásod!

Tudod, mi az a csülközés? 7 népi játék, amit nem biztos, hogy ismersz
Indulhat a kvíz 7 kérdéses játék

1. Tudod, milyen játékot takar a csülközés vagy bigézés név?

2. Milyen játék neve a gulajsza?

Egyikünk földobja a botját a levegőbe, a többiek pedig a sajátjukkal igyekeznek azt eltalálni.

3. Hogyan játsszák a Csön, csön gyűrű nevű játékot?

A gyerekek körben ülnek, miközben egyikük - az osztó - körbejár. Valamelyikük kezébe elrejt egy gyűrűt. Ki kell találni, hogy kiébe.

4. Kik játsszák a "Sűrű erdő..." kezdetű játékot?

A kicsit ölbe ültetik, majd a következő mondóka alatt fejének, testének éppen mondott részeit végigsimítják: Sűrű erdő, (fejét cirógatom), Kopasz mező, ( homlokát) Pislogója, (szemét), Szuszogója, (orrát), Tátogója (száját). Ez meg itt a csiklandója (oldalát csiklandozzák).

5. Hányan játsszák a "szegényemberezés" nevű játékot?

Egy kalapba négy összehajtott cédulát tesznek, mindegyiken áll egy név: szegény ember, bíró, hajdú, tolvaj. Kihúzzák a cédulákat. Aki a szegény ember lett, azt mondja: "Ellopták a szegény ember girhes-görhes kismalacát." Akinek a bíró lett: "Kire gyanakszol, szegény ember?" Ki kell találniuk ki a hajdú és a tolvaj.

6. Mit csinál, aki csigázik?

Egyik végén kihegyezett fadarab tompa végére madzagot tekernek, melynek másik vége egy bothoz van kötve. Úgy kell megrántani, hogy a csiga a hegyén forogjon.

7. Mit csinál, aki kacsázik?

/ találat Eredmény
/7 találat - összesen:

Emlékszel? Ilyenek voltak a '80-as évek nyarai

A Fortepan gyűjteményéből ezúttal olyan, a rendszerváltást megelőző évtizedben készült nyári képeket válogattunk, melyek téged is egy pillanat alatt visszarepítenek a múltba.

Ilyen volt a nyári szünet a ’80-es években: napközis tábor, vízibicikli és bográcsozás

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép: Fortepan / Hámori Gyula.)

Ezt is szeretjük