18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi az az efebofília? Ezért büntethető a 15 éves diákjával szexuális kapcsolatba került budapesti pedagógiai asszisztens

A beleegyezési korhatárral ebben az esetben nem lehet takarózni.

GettyImages-956353686

Az Észak-budapesti Tankerületi Központnál dolgozó 39 éves B. Zsolt a napokban a TikTokon beszélt arról, hogy 15 éves diákjával került szexuális kapcsolatba. Tette ezt annak tudatában, hogy a beleegyezési korhatár értelmében jogilag védhető a cselekedete. Mint mondta, ő nem pedofil, hanem efebofil. Az eset érthetően óriási felháborodást váltott ki.

A Indexnek nyilatkozó jogász szerint azonban a helyzet nem ilyen egyértelmű. A férfi munkáltatója is így érezte: elbocsájtotta állásából B. Zsoltot. Mi az a beegyezési korhatár, és miért nem lehet vele minden esetben takarózni?

15 éves diákjával került szexuális kapcsolatba

A világ legtöbb országában a jogalkotók belátták, hogy a szexuális érés felgyorsulásával a fiatalok egyre korábban lépik át a kamaszkor küszöbét, melynek következtében hamarabb kezdik el a nemi életet. Emiatt Magyarországon jogilag nem büntethető az a személy, aki egy 14 évesnél idősebb fiatalkorúval létesít szexuális kapcsolatot. Hazánkban ugyanis 14 év a beleegyezési korhatár. Tehát a fiatalkorúval való szexuális kapcsolat nem ütközik törvénybe, amennyiben mindkét fél beleegyezésével történt. A jogszabály nem tesz különbséget heteroszexuális és homoszexuális kapcsolat között.

Ez a törvénykezés azonban visszaélésekre ad lehetőséget, ahogy arra ez az ügy is rámutatott.

Sőt, jelenleg ez az életkor egy 2013-ban érvénybe lépett BTK.- módosítással lejjebb vihető 12 éves korra abban az esetben, ha a párok közötti korkülönbség nem több hat évnél. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Az Indexnek nyilatkozó Hack Péter büntetőjogász szerint azonban, ha egy felnőtt 14 év felettivel létesít nemi kapcsolatot, az két esetben büntethető: ha a cselekmény erőszak által vagy ha hatalmi pozícióból való kényszerítéssel valósul meg. Rámutatott, hogy "Ha ezek a körülmények nem álltak fenn, akkor csak a munkáltató szankcionálhat elbocsátással, de a köznevelési intézményben végzett munkától nem tilthatják el az illetőt, erre csak a bíróságnak van jogosultsága."

Az Észak-budapesti Tankerületi Központnál dolgozó B. Zsolt ugyanis, bár valóban nem sértette meg a beegyezési korhatárt, ám pedagógiai asszisztensként hatalmi viszonyban állt a fiúval. Emiatt felmerül a kiskorú veszélyeztetése, ami egy más büntetőjogi kategória. Ebben az esetben ugyanis a kiskorú nevelésére, felügyeletére köteles személy feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. A Btk. szerint a bűntett egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi az az efebofília?

A pedofília olyan mentális betegség, mely esetén egy felnőtt ember serdülőkor előtti gyermekek iránt érez szexuális vonzalmat. Tehát olyan gyerekek látványa okoz szexuális izgalmat számára, akiknek a másodlagos nemi jellegeik még nem fejlődtek ki. Ezzel szemben efebofil felnőttről akkor beszélünk, ha erősen vonzódik az ennél valamivel idősebb, 15-19 éves korosztályhoz, szexuális vonzalmat kizárólag ez a korosztály vált ki belőle.

B. Zsolt ezzel szinte kérkedett, később azt állította, hogy viccelt.

Képek: Getty Images Hungary

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük