Mutatnál egy pedofilnak fotót a gyerekedről? Meglepő, de a magyarok egy része önként megteszi

Ezeket gondold át, mielőtt képet posztolsz a gyerekről!

GettyImages-1190654842
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napjainkban felnövő generáció számára már elképzelhetetlen lenne az élet okostelefon és internet nélkül, de nem csak nekik. A mai felnőttek is szívesen használják a közösségi médiát, igaz, más platformokat, mint a fiatalabbak.

Az interneten az emberek nagy része a közösségi média rabjává vált, minden élményüket, büszkeségüket posztolják, beleértve a gyerekekről készült fotókat is. A cím talán durvának hathat, pedig kutatásunkból kiderül, hogy a magyarok egy része semmi kivetnivalót nem talál abban, ha ország-világnak mutogatja a csemetét. Ezek a fotók pedig nagyon könnyen olyan oldalakon landolhatnak, ahol senki sem szeretné viszontlátni őket. 

Mi az a sharenting?

Vannak, akik okosan meghúzzák a határt, és védik gyermekeik magánszféráját, de olyan emberek is léteznek, akik napi szinten osztanak meg tartalmakat kiskorú gyermekeikről. Ezt a jelenséget sharentingnek nevezik, amely a share - megoszt - és a parenting - szülőség - szavakból alakult ki. A gyorsaság, az "azonnal ki kell tennem"-érzés pedig sokszor nagyon nehézzé teszi, hogy végiggondolják egy-egy poszt lehetséges veszélyeit és következményeit. Hiszen a gyerekek nem csak közvetlenül, de közvetve is ki lehetnek téve a social felületek rejtett veszélyeinek.

Ha a felnőtt és szülő nem válogatja meg teljes gonddal a gyerekről kirakandó képet, azt nyilvánosra állítva posztolja, az könnyen elérhetővé válik a ferde hajlamú emberek számára, akik azzal töltik a szabadidejüket, hogy a közösségi oldalon vadásszák össze az óvatlan szülők gyerekeiről készült temérdek intim helyzetben készült fényképet. Sőt, sajnos a nagy számok törvénye alapján könnyen lehet, hogy az ismerősök között is akad olyan, aki nem teljesen ártatlan ilyen dolgokban, még ha nem is gondol ebbe bele az ember szívesen.

GettyImages-926850754

Nagy felháborodást váltott ki országszerte Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet ügye, aki felfüggesztett börtönt és pénzbírságot kapott, miután 19 ezer, gyerekekről szóló pornográf felvételt találtak a számítógépén. Az ítélet ellen fellebezett.

Mivel a pedofil oldalakon fellelhető tartalmak mintegy 16%-a ilyen közösségi médiából "átvett" kép, ez az eset rávilágít arra, hogy a gyermekeink a közösségi oldalakon nincsenek biztonságban, a róluk feltöltött fotókat pedig alapos gonddal kell megválogatni, vagy egyáltalán nem is posztolni - ezzel pedig a mai napig sokan nincsenek tisztában.

Egy 2010-es felmérés szerint az amerikai édesanyák 98%-a, az édesapáknak pedig 89%-a posztolt már fotót gyermekéről a Facebookon, igaz az oversharing, vagyis túlosztás náluk megszokott. A kétéves gyermekek 90%-a rendelkezik online jelenléttel, a náluk fiatalabbak pedig 80%-ban jelennek meg a közösségi oldalakon szüleik révén, gyakran már a pocakban, hiszen sokan már az ultrahang-felvételeket is közzé teszik ezeken a platformokon. Egy átlagos szülő évente 300 alkalommal posztol gyermekéről, és mire a kicsi iskolás lesz, nagyjából 1500 kép kering már róla az interneten. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szabad-e megosztani képet a saját gyermekről? 

A gyermekekről feltett fotóknak és azok információtartalmának - például, ha a poszt alapján kiderül, hová jár a gyerek iskolába - számos veszélye van. A Femina megbízásából a Pulzus Kutató készített friss, reprezentatív közvélemény-kutatást arról, hogy a magyarok szerint szabad-e megosztani fotókat a közösségi médiában. Az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 éven felüli lakosság véleményét.

Van, aki minden további nélkül kiteszi a képet

A teljes magyar lakosság 17%-a gondolja úgy, hogy megoszthatóak az ilyen jellegű tartalmak, 48%-a mondja azt, hogy csak abban az esetben, ha ezeket a személyes képeket kellő biztonsági beállítások mellett, csak a szűk család láthatja. A megkérdezettek 35%-a gondolja úgy, hogy gyerekekről készült fotókat szigorúan tilos megosztani, hiszen nem lehet tudni, mi lesz a sorsuk ezeknek a fotónak a világhálón.

A férfi válaszadók 20%-a, a női válaszadók 15%-a gondolja úgy, hogy ezeknek a tartalmaknak helye van a Facebookon, ugyanakkor a nők 42%-a - szemben a férfiak 27%-ával - szerint szigorúan tilos a gyerekről posztolni.

A 18-39 éves korosztály minden bizonnyal többet tud a digitális világ veszélyeiről, mint az idősebb korosztály. A megkérdezett korcsoport 42%-a semmi esetre sem tenne ki fotót gyermekéről. Az idősebb generációknál a 40-59-es korosztály 30%-a és a 60 év feletti korosztály 34%-a gondolja ugyanezt. Ők azok egyébként, akik sokkal bátrabban osztanának meg gyerekekről/unokáikról fotókat.

A kutatás kimutatja, hogy az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban osztanának meg fotót a gyermekükről, mint a középiskolát végzettek és a diplomás emberek. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47%-a gondolja azt, hogy szigorúan tilos gyerekekről készült tartalmakat megosztani, az általános iskolát végzettek csupán 31%-a gondolja ugyanezt.

A budapesti lakosok 11%-a gondolja úgy, hogy helye van a gyerekekről készült képeknek az interneten, ez az arány város és község tekintetében sokkal nagyobb, ők bátrabban tennének fel fotókat csemetéikről a közösségi oldalra. A fővárosban élők majdnem 60%-a csupán szűk családi körben osztaná meg a képeket, és 30%-uk semmilyen fotót nem publikálna nyilvánosan.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Mit mond a szakértő, posztoljuk, vagy ne posztoljunk?

- Azok a fiatalok, akik a social média részévé váltak, mára szülők lettek, és az életük részét képezi, hogy megosszák másokkal élményeiket, éppen hol nyaralnak, vagy mit esznek, ha pedig gyermekük születik, a terhesség, majd a gyermek születésének és fejlődésének végigkövetése is természetes lesz számukra - mondja Forgács Mariann, a social média és az online marketing egyik legismertebb hazai képviselője, a Be Social alapítója és ügyvezető igazgatója, aki azt tanácsolja, semmilyen formában ne posztoljanak a szülők, nagyszülők fotókat a gyerekekről.

- Sokan nincsenek tisztában a veszélyekkel, és nem tudatosítják, hogy ami kikerül az internetre, azt már sehogy sem fogják tudni szabályozni. Nem hiszem, hogy a Kaleta-ügynek lenne bármilyen pozitív hozadéka, de hátha ez az eset legalább azt eredményezi, hogy a szülők a gyermekeikről kevesebbet, vagy tudatosabban fognak posztolni. Lehet, hogy eddig át sem gondolták, hogy 25 perc alatt kerülhet a pedofilok látókörébe az a kép, amit feltöltöttek a gyermekükről. Egészen addig, amíg a közvetlen környezetükben nem lesz valaki érintett, valószínűleg addig a szülők, nagyszülők sem fogják komolyan venni - állítja a szakértő, aki nem merné azt mondani, hogy csak hátulról, csak felöltözve, az arcát nem mutatva nem lesz semmi baj, mert probléma bármikor előfordulhat.

GettyImages-480491406

Az is gond, ha a szülő következetes marad, de ettől függetlenül a nagyszülő, a barátok, a szélesebb család, aki nagyon büszke a gyerekre, olyan tartalmakat oszt meg, amelyet a szülő nem feltétlenül szeretett volna megosztani. 

- Ha mondjuk a nagymamának szeretnénk megmutatni, mennyire cuki a kis unoka, és hogyan fejlődik, azt se a Facebookra feltöltve, hanem egy zárt chatcsoporban, bármilyen chatalkalmazást használva, kellő odafigyeléssel és diszkrációval kezelve megosztható a nagyszülőkkel, edukálva őket, hogy ezeket a fotókat legyenek szívesek, ne posztolják a Facebookra, mert ez csak nekik szól. A kis unokát a kamerát elindítva, videós beszélgetésen belül is meg lehet mutatni. Nem javaslom, hogy szigorú beállítások mellett is posztoljunk, inkább ne posztoljunk róluk semmit - javasolja Forgács Mariann.

GettyImages-1153491787

A tiniknek is körültekintőnek kell lenniük

Nemcsak a szülőknek és a nagyszülőknek, de a mai tiniknek is körültekintőnek kell lenniük, ha netes biztonságról van szó.

A tizenévesek több mint háromnegyede, 78%-a napi három óránál többet internetezik, a megkérdezett fiatalok közel 40%-a négy óránál is többet tölt a világhálón lógva - derült ki a Be Social Magyar Tinik a Neten című felméréséből, amely 9000 18 év alatti fiatal megkérdezésével készült. A statisztika ide vonatkozó része arra is rámutat, hogy a fiatalok nagy része, 90%-a kapott már üzeneteket ismeretlenektől, 43%-ukkal ráadásul ez gyakran előfordul. A megkérdezettek 44%-a mondta azt, hogy volt már olyan érzése a közösségi médiában, hogy zaklatják, és 39%-uktól kértek erotikus fotókat a chates beszélgetések alkalmával, ebből 7%-uk teljesítette is a kérést. 

A szakértő szerint a szülő nem tilthatja, hogy a gyermeke regisztráljon a közösségi oldalakra, de fontos, hogy átbeszéljék, és kitérjenek az internet és a social platformok veszélyeire is.

- 13 év az alsó korhatár, amikor lehet regisztrálni, persze a tinik próbálják ezt kitrükközni, és fiatalabb korban regisztrálnak. Az nem megoldás, ha a szülők tiltják a közösségi felületek használatát, sokkal jobb, ha átbeszélik a dolgokat. Például a Kaleta-ügy mit jelent, és miért nem szabad olyan fotókat feltenni és megosztani másokkal, mert ennek később komoly következményei lehetnek, amit egy tini nem feltétlenül tud átgondolni az életkorából fakadóan. Ahhoz, hogy megértse a közösségi média veszélyeit, a szülőnek kell erről beszélni vele - mondja a social média szakértő. 

GettyImages-935483012

Jelentsük, ha nem oda való tartalmat látunk!

2019-ben Magyarországon a bejelentések közül a legtöbb eset, összesen 276 darab a pedofil tartalom kategóriába esett. Nagyjából fele ennyi bejelentés szólt hozzájárulás nélkül közzétett tartalmakról - 148 darab - és adathalász tartalmakról - 142 darab -, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogsegélyszolgálata, az  Internet Hotline 2019-es statisztikájából. Pedofil tartalomnak minősül a gyermekről, azaz 18. életévét még be nem töltött személyről olyan intim helyzetben készített, meztelenséget, félmeztelenséget ábrázoló felvétel, amely alkalmas lehet arra, hogy másban felkeltse a nemi vágyat. A tavalyi statisztika rámutat arra is, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolását rögzítő anyagokról szóló bejelentések száma jelentősen, háromszorosára nőtt 2018-hoz képest.

- A Facebooknál egyrészt az algoritmus is szűri, másrészt vannak moderátorok, akik ezeket a bejelentéseket manuálisan vizsgálják, de nem jutnak el mindenhová. A kétes tartalmakat jobb, ha minél többen jelentik a Facebooknak, így nagyobb az esély ezek kiiktatására - mondja a szakértő.

Mit kompenzál az anya, aki naponta oszt meg fotót a gyerekéről?

Ahogyan a boldog párok kevesebbet posztolnak, úgy az alapvetően kiegyensúlyozott anyukák sem szomjazzák napi rendszerességgel a több száz lájkot. Ha jól érzik magukat a bőrükben, és képesek belehelyezkedni az új szerepkörbe, valószínűleg nemigen jut eszükbe, hogy kifelé bizonygassák, mennyire boldogok is éppen.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük