Ezek teszik könnyű prédává a neten a gyereket: a pszichológus szerint sok a hajlamosító tényező
Több veszélyeztető vonás van, mint azt sokan gondolnák: számos lelki tényező és külső esemény jelenthet rést a pajzson.

zalatas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre korábban, egyre merészebben használják a gyerekek az internetet, és a szülők sajnos nem mindig fordítanak elég figyelmet arra, hogyan teszik ezt, kivel veszik fel a kapcsolatot a világhálón, és egyáltalán, nem is beszélnek a gyerekekkel a lehetséges veszélyekről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felmérése szerint a 7-8 éves gyerekek 14%-ának és a 15-16 évesek 93%-ának van saját mobilja. Sajnos a mobil hátulütője, hogy a szülő számára tulajdonképpen követhetetlen, ellenőrizhetetlen a gyerek nethasználata, úgy mennyiségében, mint a látogatott oldalak, chatfelületek tekintetében.

Ugyanez a probléma saját laptop, asztali gép esetén is felmerül, mivel a gyerekvédő szűrők sem adnak teljes biztonságot, és nem is óvnak mindentől: a netes zaklatókat, hátsó szándékkal közeledő chatpartnereket például nem feltétlenül szűrik ki.

A felmérés szerint a 7-12 évesek ötöde fent van valamilyen oldalon, általában, csaknem az esetek 50%-ában, 11 éves korban regisztrálnak. A 11-16 évesek 19%-át érte a felmérést megelőző egy évben netes zaklatás, közülük a legtöbben 15-16 éves lányok.

A megelőzés feltétele a tájékozódás is lenne

Az internethasználatba csöppenő gyereknek fogalma sincs, milyen veszélyekkel fog találkozni, így aztán könnyen lehet, fel sem ismeri azokat, nincs is felkészülve rájuk. Annak ellenére, hogy az NMHH említett kutatása szerint a gyerekek 82%-a a szülőktől vár információt a nethasználatról, az ő 27%-uk nem tájékozódik róla, így nem is szolgálhat érdemi tudnivalókkal. Sőt, sokszor éppen fordítva, a szülők kérnek segítséget a gyerektől az internethasználat kapcsán.

Fontos lenne, hogy a szülők legyenek tisztában az internet veszélyeivel, hogy arra figyelmeztethessék a gyerekeiket. Sajnos sokakban fel sem merül, hogy mi minden történhet a gyerekeikkel a netezés során. Az említett felmérés szerint a szülők 10-15%-a egyáltalán nem aggódik a gyerek internethasználata miatt.

Gyerekek a netes zaklatás célkeresztjében

A netes zaklatás sajnos nem ritka dolog, aminek a naiv, tapasztalatlan, védtelen gyerek éppúgy áldozatul eshet, mint a túl vakmerő. A pszichológust, Tamás-Lipták Zitát kérdeztük meg, milyen tulajdonságok teszik a gyerekeket könnyű prédává a zaklatók számára.

- Kik lesznek legkönnyebben, leggyakrabban a netes zaklatás áldozatai?

- Internetes zaklatás célpontja tulajdonképpen bárki lehet. A különbség abban áll, hogy ki hogyan kezeli, ha ilyen helyzetbe kerül. Jó esetben az illető azonnal jelez, segítséget kér a szülőtől vagy más felnőttől. Rossz esetben az illető nem tud, nem mer szólni a környezetének, így tartósan az áldozat szerepében rekedhet.

- Kik azok a gyerekek, akik a legnagyobb veszélyben vannak?

- A magányos gyerek ilyen szempontból nagyobb veszélyben van, hiszen, ha nincsenek érzelmileg stabil, megtartó kapcsolatai, nem is nagyon tud kinek szólni, könnyebben sodródik. Aki magányos, az gyakran érzelmileg instabilabb, befolyásolhatóbb, önértékelése alacsonyabb.

- Ha érzelmi instabilitás, akkor egy aktuális rossz időszak, nehezen átvészelhető életesemény is teremt könnyű támadási felületet?

- Önmagában egy életesemény még nem hajlamosít arra, hogy valaki ilyen helyzetbe kerüljön. Vannak érzelmileg megterhelő, traumatizáló életesemények, például egy szeretett személy elvesztése, aminek következtében sérülékenyebbé válik a személyiség. De ettől még nem lesz valaki áldozat. Ha ennek következtében elmagányosodik, bezárkózik, ha külső kapcsolatai beszűkülnek, ha nincs társas támasz, érzelmi támogatottság, akkor befolyásolhatóbbá, kihasználhatóbbá válhat - ilyen esetben nagyobb a kockázata, hogy, ha bajba kerül, vagy bántás éri, nem jelez időben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cyberbullyingtól a szexuális zaklatásig

- Miben nyilvánulhat meg a zaklatás?

- A zaklatásnak több formája van: beszélhetünk cyberbullyingról, amikor a neten keresztül szekálnak, megaláznak, pletykákat terjesztenek, lejáratnak valakit. Az ennek kitett gyerek tehetetlennek érzi magát, szorong, frusztrált, önbizalomhiánnyal küzd, értéktelennek érezheti magát, szégyelli magát - minél tovább van ennek kitéve, annál inkább. Másabb a helyzet, ha kéretlen tartalmakkal, például szexképekkel zaklatnak valakit, ilyenkor inkább a szorongás, az ijedtség, kiszolgáltatottság érzése dominál. Ezért minden esetben fontos lenne, hogy a zaklatás minél hamarabb kiderüljön, és az áldozat segítséget kapjon, hogy ezeket az érzéseket ne kelljen tartósan átélnie. 

Sajnos nem csupán a verbális agressziónak, csúfolódásnak, megszégyenítésnek, megfélemlítésnek vannak kitéve a gyerekek a neten, hanem ferde hajlamúak közeledésének is. A gyerek akár egy netes játék fórumán, akár a közösségi oldalon is összeismerkedhet ilyen emberrel. Miután a gyerek bizalmába férkőzött, egyre furcsább kérésekkel állhat elő. Sajnos sok gyerek, bár érezheti, ez nem normális, nem fog gyanút, és nem veszi észre, mi történik vele.

- Ilyesmibe leginkább olyan gyerekek mennek bele, akik valóban tájékozatlanok az internet veszélyeivel kapcsolatban, ahol hiányzik a megfelelő edukáció. Személyiségüket tekintve ezek a gyerekek befolyásolhatóbbak, a kritikai gondolkodásuk gyengébb, nem jól mérik fel a helyzetet, és valószínűleg a szülővel való őszinte, bizalmi kapcsolat is hiányzik - mondja a pszichológus.

Jelek, hogy a gyerek bajban van

A szülő részéről nagyon fontos a felismerés, mivel a gyerek egyáltalán nem biztos, hogy szólni fog, bajban van. Ez a segítségnyújtás első lépése. A bajba került gyerek a szakértő szerint jól felismerhető, mivel viselkedésében, szokásaiban, hangulatában látható változás történik.

- Mik lehetnek árulkodó jelek, hogy a gyereket a neten zaklatják?

- Ha a gyerek hirtelen sokkal több időt tölt a neten, elkezd bezárkózni a netezéshez, utána pedig láthatóan zaklatottabb, feszültebb, akkor figyeljünk oda, kérdezzünk rá, mi történt. Vagy, ha tartósan levert, frusztrált, zárkózott lesz. Ezek persze sok mindennek lehetnek a tünetei, ezért igazán csak az segít, ha alapvetően van egy jó, bizalmas kapcsolat a gyerekkel, és rendszeresen beszélgetünk vele mindenféléről, többek közt az internethasználatról is, annak veszélyeiről.

Ha a gyerek nem mondja el, bajban van

Előfordulhat, hogy a gyerek akkor sem mondja el, hogy bajban van, ha a szülővel egyébként mindennap beszélgetnek. A mindennapi beszélgetés témája, mélysége is mérvadó.

- Miért nem szólnak a gyerekek?

- Erre hajlamosabbak a zárkózottabb, szorongóbb, alacsonyabb önértékelésű gyerekek, akik magányosabbak, esetleg érzelmileg elhanyagoltak, és nincs bizalmi kapcsolatuk sem felnőttekkel, sem kortársakkal, akiktől segítséget kérhetnek, akik felé jelezhetnék a problémát. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyerekek, ha zaklatás éri őket, sokszor azért sem szólnak, mert cikinek tartják, hibásnak érzik, vagy szégyellik magukat, mintha a zaklató viselkedése az ő szégyenük lenne. Ezt az érzést nagyon fontos feloldani, amint kiderülnek a történtek.

Mindeközben a kommunikáció sem minden, fontos az is, hogyan kezeli a szülő a konfliktusokat. Ha a szülő rendszerint lekiabálja, ha rosszat tett, azzal elintézheti, hogy a gyerek a bajban nem fordul hozzá.

- Sokszor azért sem szólnak a gyerekek, ha bajba kerülnek, mert félnek a szülő reakciójától, attól, hogy dühös lesz, esetleg rájuk, és eltiltja őket az internethasználattól. Nem ez a megoldás. Ha a gyereket zaklatják, éreznie kell, hogy a szülő melléáll, és hatékony megoldást keres: felveszi a kapcsolatot a zaklatóval, annak szüleivel, letiltja a zaklatóval való kapcsolatot - és nem mindenki mással -, segít kezelni a helyzetet. 

- Van az a pont, amikor a szülő azt érzi, kezd kicsúszni a kezéből az irányítás, és elveszti a kontrollt, nem tud vigyázni a gyerekre. Mit tegyen, hogy ez a folyamat megálljon?

- Ha úgy érezzük, a gyereket beszippantotta a világháló, és fogalmunk sincs, mi történik vele ott, akkor szabjunk ennek határt, legyen rálátásunk, hogy kikkel tart ott kapcsolatot, és legyünk érdeklődőek, nyitottak arra, hogy mi zajlik a gyerek online világában. Nagyon sokszor az történik, hogy a gyerek leül a képernyő elé, órákat tölt ott, a szülő pedig esetleg nem is kérdez róla, nincs érdemi kommunikáció arról, hogy mivel tölti az idejét.

Onnantól, hogy a gyerek elkezdi használni az internetet, újra és újra kell beszélgetni annak veszélyeiről, és arról, hogy mit tehet, ha bajba kerül. Legyen számára egyértelmű, hogy ilyen esetben a szülőnek szólnia kell, mert rá mindig számíthat, és segít majd megoldani a helyzetet, legyen az bármi - mondja a pszichológus.

A gyerek bizalmát tehát nagyon fontos megőrizni. A legjobb, ha kicsi kortól arra neveljük a gyereket, hogy sem tabutémák, sem rossz kérdések nincsenek, de leordítás sem, ha esetleg bevallja, rosszat tett. Ha ugyanis a gyerek úgy hiszi, a netes zaklatásról ő tehet, és a szülő megszidja, még kevesebb az esély, hogy bizalmába avassa. A megfelelő szülő-gyerek kapcsolat és kommunikáció elengedhetetlen a probléma megoldásához.

Anya-lánya tetoválások

A csodálatos szülő-gyerek kapcsolatot sokan közös tetoválással örökítik meg: anyák és felnőtt lányaik számára készítették a következőket is.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük