Pedofília és gyanús körülmények: Alice a meséből valóban létezett, de az élete korántsem volt csodás

Az Alice Csodaországban egy ártatlan gyerekmesének tűnik, de ha megismered a hátterét, mást fogsz gondolni róla.

alice5

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nehéz lenne olyan embert találni, aki ne ismerné a Csodaországban kalandozó Alice történetét, hiszen a Lewis Carroll regénye számos rajzfilmet megihletett, és a mozivásznon is találkozhattunk az élő szereplős változatával.

A kedves kis történet szerint Alice álmában Csodaországban jár, ahol különös dolgok történnek vele, és furcsa alakokkal ismerkedik meg, de természetesen jól végződik a mese, és boldog befejezése lesz Alice kalandjának. A valóság azonban ennél sokkal kiábrándítóbb.

Alice nem csak a mesében létezett

Az eredeti történet írója, Lewis Carroll 1862-ben vetette papírra a gyerekmesét, amit Alice Liddell, az akkor tízéves kislány ihletett. Az író már ismerte Alice-t négyéves korától, hiszen a Liddell család közeli barátja volt, és a bizalmukba férkőzött. Egy hajón utaztak, amikor Carroll elkezdte szórakoztatni a kislányt egy mesével, aminek ő a főszereplője. Ez annyira tetszett neki, hogy papírra vetette, majd pár évvel később ki is adta.

Carroll fotója a Liddell lányokról.
Carroll fotója a Liddell lányokról.
Fotó: National Media Museum / Getty Images Hungary

A férfi nemcsak az írásban, hanem a fotózásban is szerette kiélni a kreativitását, és amikor megismerte Liddelléket, egyből elvarázsolta három lányuk, Lorina, Alice és Edith szépsége. Abban az időben azonban még semmi furcsaság nem volt abban, hogy egy húszas évei végén járó férfi kiskorú lányokat fotózgat, így a szülők sem gyanakodtak.

Kompromittáló fotók és érdeklődés a kislányok iránt

Mivel Lewis a család barátja volt, így sokszor volt alkalma a kislányokat fotózni, ám néhány képnél sokan megkérdőjelezik, hogy mégis hogy bólinthattak rá erre a szülők. Az egyik ilyen fotó, ami mai szemmel kiverné a biztosítékot, az Alice-ről készült hatéves korában. A bő ruhába öltöztetett kislány egyik válláról sejtelmesen lecsúszik a pánt, de az író magángyűjteményében olyan fotót is találtak, amin az akkor még serdülőkor előtt álló Lorina szerepel - teljesen meztelenül.

Fotó Alice-ről, ami sokakban vet fel kérdéseket.
Fotó Alice-ről, ami sokakban vet fel kérdéseket.
Fotó: Time Life Pictures / Getty Images Hungary

Az író és a Liddell család kapcsolata 1863-ban nagyon megromlott, egyes feltételezések szerint azért, mert Carroll meg akarta kérni az akkor még mindig csak 11 éves Alice kezét, ám a szülők hevesen tiltakoztak ez ellen, de olyan elméletek is szárnyra kaptak, miszerint az idősebb nővért, Lorinát nézte ki magának, és neki kezdett udvarolni. A lányok édesanyja ezért egy időre el is tiltotta őket a férfitól, később is csak az ő jelenlétében találkozhattak vele.

Ha a kitépett oldalak mesélni tudnának

Lewis Carroll aktívan dokumentálta életét naplójában, azonban az 1858 és 1862 között íródott oldalakat kitépték - Alice hattól tízéves koráig. Sok teória kering, miért is hiányoznak az oldalak, azonban valószínűleg már örökké rejtély marad, mi is történt az író és a Liddell lányok között ebben az időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sok vád érte az írót pedofíliával kapcsolatban, ezen pedig az sem segített, hogy soha nem nősült meg, és más kisgyerekekről is készített pucér képeket és rajzokat. Azonban az, hogy Alice-szel volt-e bármilyen kétes jellegű kapcsolata, már talán soha nem fog kiderülni.

Alice érdeklődését később egy ideig Viktória királynő fia, Lipót herceg keltette fel, majd 28 évesen hozzáment egy krikettjátékoshoz, akitől három fia született. 82 évesen, 1934-ben hunyt el.

Hamupipőke eredetileg nagyon máshogy nézett ki - Képeken a Disney-mesék első tervei

A Disney-karakterek általunk ismert külseje sok esetben nagyon eltér az eredeti tervektől.

(Ajánlókép forrása: Pinterest/Getty Images Hungary, képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük