Mi történik normális esetben a gyerekszülés utáni hónapokban? A pszichológus válaszol

Nagy változás egy gyermek születése, természetes, hogy a kapcsolatra is kihat.

par-baba
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babavállalás hatalmas mérföldkő az ember életében, és egy megpróbáltatásokkal teli időszak a párkapcsolatban is.

Ilyenkor teljesen természetes, hogy a párkapcsolat egy kritikus periódusba ér. A párok új helyzetben, ismeretlen terepen, új szerepekben találják magukat, és olyan stresszforrások közt, mint a nap nap után befuccsoló napirend, a fáradtság, a féltés, a kialvatlanság, a levertség, a fájdalmak. A miértekről, a helyzet optimális kezeléséről Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük meg.

Nem kell aggódni, természetes, ami történik

Amikor a várva várt baba megérkezik, az öröm határtalan, ám sajnos az alváshiány és a kizökkenés a megszokott kerékvágásból árnyékot vethet a boldogságra. 

Pánik helyett érdemes egy lépés távolságból végiggondolni a dolgot. A kapcsolat ugyanis ugyanaz maradt, csak a körülmények változtak, és normális, hogy ez érezteti a hatását.

- A gyerek születésével teljesen természetes, hogy megváltozik a párkapcsolatunk is. A furcsa az lenne, ha nem így történne, hiszen ilyenkor az egész életünk felborul. Megváltoznak a feladataink, a szerepeink, a terveink. A család kétfős helyett háromfőssé válik, ahol ráadásul az új tag új feladatokat, új kétségeket hoz, sok figyelmet, időt, energiát, alkalmazkodást igényel - mondja a pszichológus, majd így magyarázza részletesebben is a helyzetet:

- A pár tagjai ilyenkor szülőszerepüket próbálgatják, igyekeznek hozzászokni a megváltozott körülményekhez, a felelősséghez és - gyakran - az állandó fáradtsághoz. Ez nagy egyéni kihívás, és a nagy egyéni kihívások, új élethelyzetek mellett eleve mindig nehéz elég időt és figyelmet szentelni a párkapcsolatunkra. Ráadásul a baba érkezésével maga a kapcsolat is más lesz: kevesebb idő jut egymásra, és ebben a kevesebb időben is meg kell tanulnunk egy új szerepben együttműködni a másikkal fáradtan, nyúzottan, leterhelten is. Ez pedig sokszor azzal jár, hogy néhány hónap alatt a felek eltávolodnak egymástól, csökken közöttük az intimitás, kevesebb lesz a szex. Ehhez a hormonális változások és a leterheltség is hozzájárul - mondja Sákovics Diana.

Aggodalomra tehát semmi ok. Mint a pszichológus magyarázatából is kiderül, épp az lenne furcsa, ha a kapcsolat nem reagálna az új helyzetre. A szakértő szerint ezen a nehezebb időszakon túl lehet jutni:

- A gyerek születése egy pár életében krízis. Természetes, normális krízis, de krízis. A krízisek pedig természetüknél fogva nehezek, rossz érzésekkel, mélypontokkal járhatnak. Ezek azonban csak időszakok. Ha felkészülünk a változásokra, és képesek vagyunk tudatosan figyelmet fordítani a kapcsolatunkra, akkor megerősödve, boldogan hagyhatjuk magunk mögött ezt az időszakot - mondja.

Mindenkinek máshogy nehéz

Amikor az egyébként is megterhelt újdonsült szülők konfliktusok tömegében találják magukat - épp azzal az emberrel, akinek a jelenlétében a legjobban bíztak adott helyzetben -, akkor hajlamosak még kritikusabb szemmel nézni a másikat. Érdemes kicsit megvizsgálni mindkét oldal helyzetét:

- A legfontosabb az, hogy próbáljuk megérteni egymást. Ez a helyzet mindkét félnek nehéz. Általában a nő marad otthon a gyerekkel, hetente mindennap, 24 órában áll szolgálatban, meg kell küzdenie az új feladatokkal, a hormonális változásokkal, a fáradtsággal, azzal, hogy nem dolgozik, hogy nem jár közösségbe, miközben gyakran a házimunka is rá hárul.

Eközben a férfi egyedüli családfenntartóvá válik, ami óriási felelősség, és a munkából hazatérve számos otthoni feladat és egy fáradt partner várja. Amikor nehéz az életünk, könnyű azt képzelnünk, hogy nekünk a rosszabb, a nehezebb, de ez nem verseny. Itt mindenkinek máshogy nehéz, ezt pedig jó, ha tudatosítjuk, és igyekszünk segíteni a másikat ott, ahol bírjuk, ahol nekünk van több energiánk - magyarázza a pszichológus.

A pszichológus tanácsa: hogy lehet jobb?

A nehéz napok közepette egyre eluralkodhat a pánik, és egyre mérgesedhet a helyzet a szülőszerepbe került nő és férfi közt. Akkor azonban, ha megpróbálják tudatosan kezelni a dolgot, nagyobb eséllyel és előbb lábalhatnak ki a kritikus periódusból:

- Fontos dolog, hogy tudatosan időt szánjunk arra, hogy beszélgessünk egymással arról, hogy milyen most az élet, hogy mi nehéz, hogy mire vágyunk. Teremtsünk tudatosan időt egymásra, gondozzuk, ápoljuk a párkapcsolatot, és beszélgessünk, amennyit tudunk - tanácsolja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen azt senki sem mondja, hogy a sokat síró baba, a kimerültség, a feszültség mellett könnyű még a kapcsolatra is figyelni. Ahol pedig már van első szülött kisgyerek is, akivel ugyancsak foglalkozni kell, ott még nehezebb időt szakítani, hogy az érzésekről kommunikáljunk. Mégis szükség van arra, hogy valahogy sort kerítsünk erre, hiszen ha a kapcsolat nincs karbantartva, az hosszú távon fogja éreztetni a hatását:

- A kisgyerekes családokban megőrizni, fenntartani a jó párkapcsolatot, időt és energiát találni az ember szerelmi életére nagyon nehéz. Azok a párkapcsolatok pedig, amikre nem jut idő, amikkel nem törődnek, folyamatosan romlanak. Ezt egy bizonyos pontig elbírjuk, de ha nem beszélünk a problémákról, ha ezeket nem kezeljük idejében, akkor a megoldatlan konfliktusok, az elégedetlenség, a magány érzése csak fokozódik, és ebből egyre nehezebb lesz visszahozni a kapcsolatot, egyre nehezebb lesz újra egymásra találni - figyelmeztet Sákovics Dia.

A kulcsteendő az, hogy felismerjük a helyzetet, és ne egy egyszerű eltávolodásként, megszaporodó veszekedésekként értelmezzük, ami történik. Ha sikerül a helyzet mögé pillantani, belátni a változás természetességét, akkor sokkal egyszerűbb lehet türelemmel kezelni, illetve hatékonyan boldogulni vele:

- Amit tehetünk, az, hogy tudatosítjuk: ez az élethelyzet mindenkinek nehéz, de egymásra figyelve, gyakran és tisztán kommunikálva az érzéseinket, igényeinket, együtt rengeteget tehetünk a kapcsolatért és azért, hogy a gyereknevelés kezdeti időszaka szép és harmonikus életeseménnyé váljon számunkra, nemcsak családként, de párként is - zárja gondolatait Sákovics Diana.

Nézd az apa arcát: könnyekig hatódott a szülőszobán!

Csodás fotókat készítettek a szülővé válás megható pillanatairól: megható válogatást ajánlunk.

Ezt is szeretjük