4 dolog, ami komoly problémává csúcsosodhat a házasságban a gyerek után: a nevelési stratégiák is különbözhetnek

A gyerek születése után a házasságban megváltozhat az addig harmonikus párkapcsolat egyensúlya, néhány dolog komoly problémává fejlődhet.

GettyImages-175394307
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baba születése után a párkapcsolatokban törvényszerűen különböző változások állnak be. A házastársak, párok addigi szerepe, még ha régóta ismerik is egymás viselkedését, reakcióit, egészen más megvilágításba kerül, apává, anyává, egy szóval szülővé válnak.

A család bővülése mindig izgalmas, csodálatos, várakozással teli érzéssel tölti el az embert. De ugyanakkor fárasztó, aggasztó és stresszes is lehet a gyereknevelés - ezek a tényezők pedig, ha eluralkodnak a szülőkön, még az addig romantikus kapcsolatukban is kárt okozhatnak.

Párkapcsolati gondok a baba születése után

Az esetleges problémáknak különböző tényezők adhatnak táptalajt, amiket nem érdemes félvállról venni. Még idejekorán alapos átbeszéléssel, meghallgatással és egymás támogatásával túl lehet lendülni ezeken a zavaró tényezőkön.

Eltérő nevelési módszerek

A családalapításhoz kapcsolódó szemléletekben már elve kiütközhet a különbség a két fél között, ami megoldatlanul éket verhet a kapcsolatba. Hiába a gondos tervezés, gyakran az elméletben tökéletesen kidolgozott módszerek a gyakorlatban teljesen máshogy valósulnak meg.

GettyImages-1333895668

Eltérhetnek az altatási, etetési szokások és úgy egészében a nevelési stratégiák. Például míg az egyik szülő hagyná a gyermekét sírni, míg az visszaalszik, addig elképzelhető, hogy a másik fél inkább csitítgatással, szülői gondoskodással nyugtatná meg a picit.

A tiltott és az engedélyezett dolgokban is különbözhet a szülők véleménye, míg az egyikük ki nem állhatja, vagy egyenesen veszélyesnek tartja, ha a gyermeke, mondjuk, kanállal ütögeti az asztallapot, addig a másik a kreativitás módjaként tekinthet rá, és nem szívesen szólna emiatt a gyerekre.

Fontosak a kompromisszumok, még ha nem is értenek mindenben egyet a házastársak, párok, érdemes egy csapatként működni, nem jó taktika uralni a másikat, helyette a közös nevező keresése legyen a fókuszban.

Csökkent szexuális élet

A szexuális élet kulcsfontosságú szereppel bír egy párkapcsolatban, legalábbis sokak számára, és a gyerek érkezése után bizony gyakran tapasztalható a libidó csökkenése. Ez legtöbb esetben abból fakad, hogy a szülők egyszerűen túl fáradtak az esti légyottokhoz. Édesanyák esetében a megváltozott test is frusztrációt okozhat e téren.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha mindkét fél kapható a tervezésre, akár érdemes lehet előre megbeszélniük a szerelmeskedések idejét, vagy köthetnek olyan kompromisszumot, hogy nem utasítják el a másik közeledését, amikor annak kedve lenne egy kis összebújásra. Természetesen a baba születését követő első hónapokban nem kell csodákat várni e téren. Még azoknál a pároknál is ritkulnak az együttlétek, akiknél a várandósság nem jelentett akadályt. Egész egyszerűen az első időkben más kerül fókuszba, és felesleges is külön stresszelni a szeretkezések mennyiségén. Inkább arra koncentráljatok, ami éppen jó a kapcsolatban. A helyzetet pedig javíthatjátok például azzal, ha a hálószoba babamentes övezetté válik ilyenkor - tehát a szeretkezések idejére akár még a játékok is kikerülnek a szobából.

A házimunka egyenlőtlen felosztása

Amikor az aprócska jövevény belecsöppen a családi mindennapokba, akkor bizony az addig viszonylag tűrhető mennyiségű házimunka hirtelen elképesztően soknak és terhesnek tűnhet - pláne akkor, ha az addig megszokott rutin szerint végzik el, ami idővel feszültséget eredményezhet.

Szükséges lehet a házimunkák új, rugalmasabb felosztása, amibe már a babaneveléssel kapcsolatos teendők is belekerülnek. Például, hogyha az egyik szülő felkelt hajnalban a kicsihez, akkor a reggelit a másik készítse el, és így tovább. Nem árt időnként számba venni, melyik fél mennyi házimunkát végzett el a napokban, és megköszönni a másiknak az erőfeszítéseket.

Az "énidő" hiánya

Egy újszülött esetében már az is az újdonság erejével hathat a szülőkre, ha ki tudnak menni akár csak pár percre egyedül a boltba vásárolni. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így történnie. Sőt, ha túl sokáig marad fenn az állapot, a kiégés jelei mutatkozhatnak, egyre ingerlékenyebbé teheti az embert, megnövekedhet a veszekedések száma is.

Megoldásként írd össze, melyek azok a dolgok, amik érdekelnek, a kedvenc hobbijaidat, olyan időtöltéseket, amiket szívesen végeznél egyedül. Mutasd meg a párodnak a listát, és ő is állítson össze magának egyet, majd közös mérlegelés után teremtsétek meg egymásnak a lehetőséget arra, hogy a hőn áhított elfoglaltsággal múlathassátok az időt.

GettyImages-482913115

Mindemellett természetesen nem szabad magas elvárásokat támasztani, az "énidővel" kapcsolatban érdemes belátni, hogy egy jó darabig nem nyílik arra külön alkalom, hogy például hosszú biciklitúrákra menjél - pláne nem az első pár hónapban. Cathy O’Neill, párkapcsolati könyvíró szerint minél hamarabb elfogadja ezt az ember, annál könnyebb lesz.

8 szülő, akinek rosszabb napja van, mint neked

A gyereknevelésnek nem minden pillanata öröm és boldogság.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük