3 ok, amiért az őssejtlevétel életet menthet
Ha szeretnél gondoskodni gyermeked egészséges jövőjéről, már a születésekor megteheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tudományos-fantasztikus filmekben megálmodott hibernálás még nem létezik - amivel az ember a jövő orvosaira bízhatná gyógyíthatatlan betegségeit -, egy nagyon hasonló technológia segítségével már gyermeked születésekor gondoskodhatsz róla, hogy egy egészségesebb jövő várjon rá. Az őssejtlevétel során a köldökzsinórvért gyűjtik össze, amit lefagyasztanak, hogy a jövőben bármikor hozzáférhető legyen.

Ebben a csecsemő olyan sejtjei találhatóak, melyek még nem specifikálódtak, tehát aszerint, hogy milyen környezetbe kerülnek, szinte bármelyik szövet sejtjeivé alakulhatnak.

Bár ijesztően hangzik, hogy amint világra jön porontyod, máris egy beavatkozásnak tedd ki, a köldökzsinórból történő vérvétel rutinfeladatnak számít, és mindkettőtök számára teljesen fájdalommentes. Ha szeretnéd megőrizni a pici sejtjeit, csak be kell jelentkezned egy őssejtbankba, ahol kapsz egy gyűjtőszettet, amit majd magaddal kell vinned a kórházba. A vérvételt itt, a szülészorvos végzi el, aki ebbe a steril szettbe teszi a mintát, amit a kórházból továbbszállítanak az őssejtbankba, a szabványok által előírt körülmények között. De miért éri meg mindez?

Miért születéskor?

Őssejtet nem csak az újszülött köldökzsinórvéréből lehet nyerni. Felnőtt korban is van lehetőség mintavételre, ugyanis a csontvelőben ekkor is találhatóak olyan sejtek, melyek még nem specifikálódtak. Mégis jobb, ha nem bízod a véletlenre gyermeked sorsát, és már ekkor gondoskodsz arról, hogy valamelyik őssejtbank eltárolja vérét, ezek a fiatal sejtek ugyanis több szempontból is alkalmasabbak a gyógyításra, mint idősebb társaik.

A köldökzsinórvérből nyert sejteknél jóval kisebb a kockázata annak, hogy fertőzöttek legyenek, különösen, mivel a beavatkozás előtt tőled is vért vesznek szűrés céljából. Ez garantálja, hogy a későbbi beavatkozások során ne álljon fenn a fertőzés veszélye, hiszen a beteg sejtek az egész szervezetben elterjesztenék a kórt.

Tudományos kutatások során kimutatták, hogy az őssejtek gyógyító ereje kapcsolatban állhat egy prion nevű fehérjével. A felnőtt sejteknél ez sokszor már nincs jelen kellő mértékben, így a sejtek jóval kevésbé alkalmasak, és az is előfordulhat, hogy a fájdalmasan levett minta egyáltalán nem alkalmas a gyógyításra. A csontvelőből nyert őssejtjei ráadásul nem is olyan hatékonyak, mint a köldökzsinórvérből nyert sejtek, ez utóbbiak ugyanis jóval több osztódásra képesek.

A jövő ígérete

Jelenleg közel száz betegség gyógyítására alkalmasak a köldökzsinórvérből nyert őssejtek, leggyakrabban azonban a leukémia kezelése során alkalmazzák őket. Az egyébként több millió forintos beavatkozást a TB is támogatja, így elég egyszer, az őssejtlevétel árát kifizetni, nem kell később a műtétre is súlyos pénzeket fizetni. A jelenleg hazánkban működő őssejtbankok megfelelnek a szakmai és etikai előírásoknak, és általában közvetlen kapcsolatban állnak a transzplantációs intézetekkel.

Az őssejtbankban tárolt köldökzsinórvér tehát lerövidíti a gyógyuláshoz vezető utat, így ugyanis nem kell hónapokat vagy akár éveket várni egy alkalmas donorra. Bár felhasználásuk ma még korántsem öleli fel a teljes százas listát, többek között a mellrák, illetve örökletes és szerzett immunhiányos betegségek kezelésében is bizonyított hatása van az őssejteknek. A gyermekkori cukorbetegséget bár teljesen gyógyítani még nem tudják, de jelentős javulás érhető el a köldökzsinórvérből származó sejtek segítségével. Több további területen pedig ígéretes kísérleti eredmények születtek, melyek alapján elképzelhető, hogy a közeljövőben az izomsorvadás gyógyításában is jelentős szerepe lehet a babakorban levett vérnek.

Fontos!
A köldökzsinórvérből nyert őssejtek nem azonosak az embrionális vagy magzati sejtekkel. A szakmailag pontos definíció szerint ezek a felnőtt őssejtek kategóriájába tartoznak, a velük végzett beavatkozásoknak tehát nincs köze a sokat vitatott, illegális embrionális sejtekkel végzett kezelésekhez. Ezekkel ma még csak szigorúan ellenőrzött körülmények között lehet kutatásokat végezni, felhasználásuk ugyanis etikai szempontból is sok kérdést felvet.

Lehetőség a gyógyulásra

Gyermeked őssejtjeit más is felhasználhatja. A genetikai egyezés miatt ugyanis az újszülött sejtjei többnyire a vérrokonok gyógyítására is alkalmasak, így elkerülhetővé válik a fájdalmas csontvelő-átültetés. Mivel hazánkban egyelőre még nincs közösségi őssejtbank, a műtétekhez sokszor rendkívül drágán, külföldről szállítanak mintákat. Ha azonban erre a lépésre nincs szükség, az akár a gyógyulást is meggyorsíthatja, mivel sokkal olcsóbbá teszi a beavatkozást.

Míg a külföldről rendelt sejtek több millió forintba kerülnek, addig az őssejtlevétel ára 300-400 ezer forint között mozog, ami nem kis összeg, de a másik lehetőségnek csupán a töredéke.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ha azonban pénztárcád így is túl karcsú lenne az őssejtlevételhez, igénybe veheted a részletfizetést is, hogy ne csak a jövőben, de a jelenben is mindent megadhass gyermekednek.

Nyerj!
Most lehetőséged van rá, hogy 229.900 forint kedvezménnyel vehesd igénybe a költséges beavatkozást. Játssz, és nyerj kisbabádnak köldökzsinórvér- és őssejtlevételt, mely nem csak neki, hanem az egész családnak is segíthet betegség esetén! Ha érdekel a nyereményjáték, kattints ide »
Ezt is szeretjük