Piros Moszkvics, húsz literes marmonkanna, sátor: hogy nyaraltak a gyerekek a 70-es, 80-as években?
Azok számára, akik ebben az időben voltak gyerekek, nosztalgikus élményt adhatnak ezek a fotók.

cover-3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

SZOT-üdülő, egy forintos krumplis lángos, Palma-matrac, Fabulon naptej: a hetvenes, nyolcvanas években a magyarok számára a nyaralást és az önfeledt kikapcsolódást főként a Balaton jelentette. Azok számára, akik ebben az időben voltak gyerekek, bizonyára nosztalgikus lehet visszagondolniuk a közös családi- és baráti nyaralásokra.

Egy régi nyaralás úgy indult, hogy a család beült a piros Moszkvicsba vagy Ladába, a felső csomagtartóra rögzítette a sátort, de a hátsó csomagtartóban persze a hűtőtáska és a rántott hús is elfért. Aki a Balaton partja helyett távolabbi célt határozott meg, 20 literes marmonkannával indult útnak, ami tele volt üzemanyaggal arra az esetre, ha menet közben - például a szocialista Romániába utazva – nem sikerül benzinhez jutnia. Útközben az üres marmonkannát aztán az út mentén hagyta, mivel foglalta a helyet a kocsiban.

Így nyaraltak a gyerekek a 70-es, 80-as években

Abban az időben a családok főként a vállalati üdülőkben nyaraltak. A Szakszervezetek Országos Tanácsánák üdülői, azaz a SZOT-üdülők egész nyáron zsúfolásig tele voltak vendégekkel, noha még így sem sikerül a vállalati, irodai munkát végzőket nyaraltatni: amellett, hogy a kedvezményes nyaralásra jogosító beutalóhoz csak szakszervezeti tagok és családtagjaik juthattak, komoly követelményeknek is meg kellett felelni, aki ilyen üdülőben kívánt egy-két hetet tölteni: legalább egy éves tagság, kiemelt minőségű munkavégzés, példás magatartás kellett ahhoz, hogy háromévente igényelni tudják a kedvezményes nyaralást.

Retró fotókon mutatjuk, hogyan nyaraltak régen a családok gyermekeikkel belföldön.

Borító- és ajánlóképek: Fortepan

Ezt is szeretjük