A legkínosabb névadási bakik, amelyeket a magyar szülők 2000 óta elkövettek
A szülők kreativitása néha nem ismer határt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hollywoodi körökben nagy divat figyelemfelkeltőnek szánt nevet adni a sztárcsemetéknek, ám sokszor inkább megmosolyogtató lesz a választás, semmint érdekes.

Persze nemcsak a tengerentúlon élő anyák igyekeznek olyan keresztnevet választani lurkóiknak, amitől azok különlegesnek tűnnek. Az itthoni utónevek is szép számmal gyarapodtak 2000 óta, íme, a legkínosabb választások.

Így lehet kérelmezni

Magyarországon a névviselést törvényileg szabályozzák, méghozzá egy 1982-es rendelet alapján, ami az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásokról és magáról a névviselésről szól. A rendelet többek között kimondja, hogy egy embernek legfeljebb két utóneve lehet, ezek pedig kizárólag az Magyar Tudományos Akadémia utónévjegyzékéből származhatnak.

Ezért, ha olyan nevet szeretnél adni a kicsinek, ami nem szerepel ebben a vaskos kötetben, akkor a város anyakönyvvezetőjéhez kell fordulnod, aki a nevedben felveszi a kapcsolatot az MTA Nyelvtudományi Intézetével, akik elbírálják kérésedet. Az elmúlt években egyre inkább megszaporodtak a bejegyzési kérvények, manapság mondhatni divattá vált az újszülöttnek egyedi nevet adni, de az MTA meglepően sok kérvényre bólintott rá.

Nemzetközi viszonylat: Andzseló, Kárlító, Dzsindzser

Nem mindennapos elnevezésekből nincs hiány annak ellenére, hogy az MTA szigorú rostának veti alá a beérkezett neveket. Ma már az olyan egyszerű, hétköznapi nevek, mint az Ágnes, Lilla, netán Zoltán és Dávid már nem számítanak trendinek a szülők szerint. 2008-ban például 49 nevet próbáltak engedélyeztetni, de csak 35-t fogadott el az Akadémia.

Úgy tűnik, elsősorban nemzetközi nevek magyarosításán fáradoznak a szülők, hiszen érkezett kérelem Alessza, Dagmar, Sína, Andzseló, Gert, Fernandó, Kárlító, Antóniusz és Vaszilij nevekre is. Ugyanakkor a tengerentúli hangulat is felüti itt-ott a fejét, például az Évrill, Dzsindzser és Jezamin formájában. A nevekkel sokszor önmagukban nincsen gond, inkább az okozza a problémát, hogy a magyar helyesírás szerint lehet csak anyakönyvezni, ami sok esetben elég bután néz ki.

Jézus, Brájen és Ramszesz

Míg 2008-ban elsősorban a külföldi nevek magyarosítására érkezett a legtöbb igény, addig 2007-ben és 2009-ben sokkal inkább a különböző fogalmak és a történelemi nevek kerültek előtérbe. A természeti jelenségektől kezdve - Felhő, Bérc, Zápor, Csermely - a különböző fűszernövényekig - Ánizs, Fahéj, Babér, Gesztenye, Zsálya, Sáfrány és Áfonya -, illetve a múlt nagy alakjaiig - Dante, Mohamed, Ramszesz - szinte minden és mindenki megjelent a kérvényeken.

Akadtak olyan szülők is, akik nem szűkölködtek önbizalomban a névválasztás terén, ezért a Jézus és Júdás nevet kérelmezték. Ők nem jártak sikerrel, ahogyan a Kazetta és a Néró utónevet kérelmezők sem, hogy csak néhányat említsünk a kínosak közül. Ellenben a Horáciusz, a Bohumil, a Brájen és Brájenebrónia, valamint a Delfina zöld utat kapott a sorban. A kérdés csak az, vajon a szülők elgondolkodtak-e hogy ezeknek a gyerekeknek milyen életük lesz az óvodában és az iskolában, ahol mindenki cikizni fogja őket a nevük miatt.

Te választanál ezek közül nevet a gyerkőcödnek?

Ezt is szeretjük