Nem akar szopni a baba? 3 alig ismert ok a háttérben
Ezt kell tenned
Kisbabád elutasítja a melledet? Mielőtt kétségbeesnél, fejtsd meg, mi állhat a probléma mögött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak csecsemők, akik egyszerűen nem hajlandóak szopni. Úgy tűnik, mintha az emlő látványa felbosszantaná őket - ezt nevezik emlőelutasításnak.

Általános jele, hogy a csecsemő hátrafeszíti a hátát, kiabál, a kis kezével csapkod, miközben az emlő felé közelíted. Ha kisbabád már hetek óta boldogan szopik, és hirtelen elutasítja a melledet, más magyarázatot kell keresned.

Túl gyors vagy túl lassú tejáramlás

A leengedés sebessége változó, és ez bizonyos esetekben az emlő elutasításához vezethet. A lassú tejleeresztés frusztrálttá teszi a babát, hiszen szeretne minél gyorsabban táplálkozni, míg az erőteljes tejleeresztés is probléma lehet, mert előfordulhat, hogy sok a csecsemőnek.

Abban az esetben, ha lassan folyik a tejed, szoptatás előtt feküdj le, ezzel meggyorsíthatod a leengedést. Ha pedig nagyon erősen folyik a tejed, szoptatás előtt feküdj hanyatt egy kis időre, így kicsit alábbhagy az áramlás.

Nem tud lélegezni

Ha a pici szopás közben nem tud megfelelően lélegezni, könnyedén előfordulhat, hogy elutasítja a melledet. Ilyen esetben ellenőrizd a testhelyzeted, hogy nem szorul-e oda a baba orra az emlőhöz. Ha igen, akkor változtass a helyzeteden. Emeld meg a mellbimbódat úgy, hogy alulról megtámasztod a melled, de emelheted a babát is feljebb.

Ellenőrizd, hogy tiszta-e a kicsi orra. Ha az első napokban vagy a szülés után eldugult a nyálkától, a kórházi személyzet segíthet a kitakarításában. Amennyiben megfázás miatt dugult el, kérj a gyermekorvostól orrcseppet, ami lágyítja és kitisztítja a nyálkahártyát. Ha a csecsemő könnyebben kezeli az egyik mellet, mint a másikat, etesd azon az oldalon, ahol jobban boldogul, majd anélkül, hogy megfordítanád, tedd át a másik melledre. Ha ez beválik, kérj meg egy szoptatási tanácsadót, hogy figyeljen meg, és segítsen a változtatásban.

Szorongás

Kezdő anyaként természetes, hogy szorongsz amiatt, hogy mindent tökéletesen csinálsz-e. Azonban az állandó stressz nemcsak rád van rossz hatással, a baba is érzékeli, emiatt pedig megeshet, hogy elutasít. Persze, ilyenkor automatikus reakció, hogy még frusztráltabb leszel, de pont az lenne a cél, hogy nyugodt maradj.

Szoptatási pózok

Ha nem vagy biztos abban, helyesen tartod-e a kicsit szoptatás közben, akkor nézd meg a legjobb testhelyzeteket!

Először is ne ess pánikba, és biztosítsd a körülményeket. Csak egy-két ember legyen körülötted, amikor szoptatni szeretnéd a kicsit. A nagy tömeg csak ront a helyzeten. Várj, amíg a gyerkőc megnyugszik, ne próbáld meg szoptatni, amíg visítozik.

Próbálkozz más időponttal - amíg félálomban van a baba, kevésbé feszült, így elérheted a célod. Esetleg hagyd, hogy szopogassa a kisujjadat, majd ezután próbáld meg a melledre tenni. Próbálj ki több szoptatási testhelyzetet is, esetleg hozd meg az étvágyát azzal, hogy néhány csepp tejet a mellbimbódra nyomsz. Vagy akár egy csészébe is lefejheted a tejet, ez az úgynevezett csészés etetés.

Egy alternatíva

Az újszülöttek egy kis etetőcsészéből is kortyolhatják a tejet. Ez ideális megoldás, ha szoptatni szeretnél, de valamilyen ok miatt nem tudsz - például mellműtéten estél át, vagy nehezen szoksz rá a szoptatásra, és szeretnél egy kis szünetet tartani. Ez annyit jelent, hogy a baba a lefejt tejet kapja meg anélkül, hogy a cumisüveg cumiját összetévesztené a mellbimbóval. Minden kórházban kell lennie ilyen csészének, de szakboltokban is hozzájuthatsz. Kutatások kimutatták, hogy a csésze használata nem tart tovább a cumisüveg használatánál. Adhatsz gyermekednek anyatejet etetőfecskendő, kanál vagy csepegtető segítségével is.

Az egyik emlő elutasítása

Ha gyermeked csak az egyik emlőt utasítja el, lehet, hogy különbözőek a melleid vagy a mellbimbóid, vagy eltérő a tej áramlási sebessége. Egy műtét vagy baleset is hatással lehet a mellbimbót ellátó idegsejtekre vagy a tejcsatornák működésére. De az is lehet, hogy gyermekednek nyak- vagy fülfájása van. Ha szükséges, szoptathatsz csak az egyik oldalon.

Cikkünk megírásában Jane Chumbley A szülők iskolája - A szoptatás című könyve segített, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Jártál már úgy, hogy a kisbabád nem akart szopni?

Ezt is szeretjük