A mellgyulladás tünetei szoptatáskor
Megelőzés, kezelés
Ha időben elkapod, gyorsan gyógyul, ellenkező esetben fájdalmas következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emlőgyulladásnak két típusa van: fertőző és nem fertőző, de mindkettő komoly gyulladással jár. Olyan érzés, mintha el lenne tömődve a tejcsatorna, de közben forróságot és borzongást is érzel, és csillagokat látsz, amikor a kicsit meg akarod etetni.

Szerencsére számos módja van annak, hogy megelőzd a nagyobb bajt, illetve mielőbb orvosold a már kialakult problémát, ám tudnod kell azt is, hogy a kezeletlen emlőgyulladást fájdalmas következményekkel jár.

Nem fertőző emlőgyulladás

A nem fertőző emlőgyulladást a tejcsatorna eltömődése okozza, valamint az, hogy a tej ilyenkor a véráramba jut - ez leggyakrabban azért fordul elő, mert a baba nem megfelelően szopik. A gyulladást a melled egy részére gyakorolt nyomás is okozhatja - a szűk melltartó vagy a nem megfelelő szoptatási pozíció.

Gyulladásra utal, ha forró, vörös folt vagy sajgó dudor alakul ki a melleden. Emellett influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek, mivel a véred úgy kezelheti a tejet, mint egy idegen fehérjét.

Kezelése

Feltétlenül szoptasd tovább a babát, mégpedig a lehető leggyakrabban, akkor is, ha tele van dudorokkal a melled - a helyzet csak rosszabbodik, ha az emlő telítődik.

Szoptatás előtt tegyél egy meleg törülközőt a melledre, szoptatáskor pedig keresd meg azt a helyzetet, amelyben a kicsi aktívan szopik a duzzadt területről. Próbáld az állát a duzzadt terület irányába fordítani. Mindeközben gyengéden masszírozd a melled.

Fürdés közben ugyanígy masszírozd a duzzadt területet a mellbimbó felé - használhatsz babaolajba mártott, nagyfogú fésűt is. Ügyelj arra is, hogy a melltartód ne legyen túl szoros, ha kell, vegyél másikat. Segíthet továbbá a pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a vérkeringést serkentő tornagyakorlatok végzése.

Ha időben kezded a kezelést, az eltömődött járatok néhány napon belül kitisztulnak. Ha ez nem történne meg, beszélj a védőnőddel, amennyiben pedig influenzaszerű tüneteket és tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Fertőző emlőgyulladás

Akkor fordul elő, ha baktérium kerül az emlőbe, például a baba orrából vagy szájából. Ennek kiderítésére az egyetlen mód az, hogy mintát vesznek a tejből, de sajnos viszonylag sokára várható az eredmény. Biztos, ami biztos: ha 12-24 órán keresztül nem segítenek a fenti gyógymódok, illetve a mell folyamatos fejése, ne próbáld tovább házilag gyógyítani magad, hanem keresd fel az orvost.

Az alkalmazandó terápiáról természetesen a szakember dönt, ám megpróbálhatsz olyan antibiotikumot kérni, melynek szoptatás alatt is biztonságos az alkalmazása, például cephalexint vagy flucloxacillint. A gyomorproblémákat megelőzendő az antibiotikum-kúra során fogyassz élőflórás kefirt vagy joghurtot.

Szoptatási parák ellen

Az emlőgyulladás kialakulásához a szoptatási problémák is hozzájárulhatnak. Videónk segítségével azonban mind a saját, mind pedig a baba dolgát megkönnyítheted.

Kelés a mellen

A kezeletlen emlőgyulladás a mellen kelések megjelenéséhez vezethet. Bár a keléstől megduzzad az emlő, ez nem mindig okoz fájdalmat, ám hasonló tünetek is jelentkezhetnek, mint az eltömődött járatok vagy az emlőgyulladás esetében. A különbség annyi, hogy vér vagy genny is látható a mellbimbón, illetve bejut a tejbe.
Ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. Antibiotikumokra lesz szükséged, illetve lehet, hogy fel kell vágni, vagy leszívni a kelést - a gennyet fecskendő segítségével távolítják el.

Érdeklődj az orvosnál a hosszú távú antibiotikumos kezelés felől, ami a leszívás egyik alternatívája lehet. Ez esetben meg kell várnod, amíg kitenyésztik a gennyből vagy a tejből vett mintát, mert csak így állapítható meg a megfelelő terápia.

Folytasd a szoptatást. Ha a baba nem szopik a fertőzött mellből, vagy te találod a kicsi táplálását túl fájdalmasnak, akkor abból az emlőből csak fejj, és a másik oldalon szoptass.

Ha emlőgyulladás-kezelésen estél át, és nincs javulás, érdemes megkérdezni a szakembert, nincs-e kelésed. A kelést hosszú távú, megoldatlan szoptatási vagy tejlefejési problémák is okozhatják.

Így előzd meg az emlőgyulladást!

A fenti problémák leginkább a megfelelő szoptatással előzhetők meg, ám a baba mellből való táplálása nem mindig zökkenőmentes, különösen, ha kezdő anyuka vagy. Megeshet, hogy eleinte nincs elég tejed, vagy a baba elutasítja a cicit, esetleg megfájdul a hasa etetés után.

Ne ess kétségbe, és főleg ne érezz bűntudatot - hidd el, rengetegen élnek meg hasonlót nap mint nap, és ettől még ugyanolyan jó anyák, mint azok, akiknek úgymond helyből és alanyi jogon megy a szoptatás. Ide kattintva pedig olyan tanácsokat találsz, melyek segítenek felülkerekedni a kezdeti nehézségeken.

Cikkünk Jane Chumbley A szoptatás - Az anyatejtől a cumisüvegig című könyvének segítségével készült.

A szoptatás a világ egyik legcsodásabb dolga, de eltart egy darabig, amíg hozzászoksz, eközben pedig kisebb-nagyobb hibák is becsúszhatnak - ezeket segít kiküszöbölni Chumbley könyve. A tartalomból:Tanuljuk meg, hogyan szoptassunk, hogyan tegyük mellünkre a csecsemőt, és hogyan serkentsük a lassan szopó kisbabákat; Ötletek a cumisüvegre szoktatással kapcsolatban; Tanácsok a mohón evő kisbabák, a hasfájós csecsemők és az emlőproblémák kezelésére; Esetek, szülői anekdoták, szakértői vélemények.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 1274 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük