Mellrák és csontritkulás ellen
Amiért érdemes a gyereket féléves kora után is szoptatnod
Nemcsak a kisbabának, hanem neked is jót tesz, ha minél tovább szoptatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében tíz babából legfeljebb négy kap anyatejet. Hiszen ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók.

Pedig a legtöbb, amit az anyuka kisbabájának adhat, az, hogy minél hosszabb ideig szoptatja - és ezzel ráadásul nemcsak a picinek, hanem saját magának is jót tesz, testileg és lelkileg egyaránt.

"Az anyatej egyedülálló, csodálatos táplálék"

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, már az anyamell felépítése és működése is pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej összetétele is aszerint változik, hogy az adott időben a gyermeknek mire van szüksége.

Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet kizárólagosan folytatni kell a baba féléves koráig, sőt, lehetőleg azután is.

Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Ezek a kicsik aztán jobban teljesítenek az iskolában is, ráadásul kisebb eséllyel híznak el.

- Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást - mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

A mamának is jót tesz

Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz: csökkenti a mellrák és a petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát, miközben lelki szinten is kifejti áldásos hatását. Sokak számára talán meglepő, de a szakemberek tapasztalatai szerint a szoptatás javítja énképet - így azok az édesanyák, akik a mellükből táplálják gyermeküket, ritkábban szenvednek szülés utáni depresszióban. A tartósan szoptató anyukának tornáznia sem kell, hiszen a szoptatás 500 kalóriát éget el, így a terhesség alatt felszedett kilótól is könnyebben szabadulhat meg. Nem utolsósorban pedig szoptatás a lehető legjobb módja a kötődés kialakításának anya és gyermeke között.

Mégsem szoptatják elég ideig a babákat

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. A fejlett nyugati országokban egyre többen azt a téves feltételezést követik, hogy a civilizált országokban nincs már igazán szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének egyaránt nyújt a szoptatás.

Magyarországon azonban európai viszonylatban igen jelentős a szoptató nők aránya, így ilyen jellegű felmérés esetén az Európai Unió tagállamai között az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a bababarát kórház, de minden szülészeten támogatják az édesanyákat a szoptatás megkezdésében, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel 100%-a kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint azonban ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38%-a szopik kizárólagosan. Ennek oka lehet többek között a nők hat hónapos fizetett szülési szabadságának lejárta is.

Így szoptasd a babádat!

Lehet, hogy az első próbálkozások nem járnak sikerrel, de ne add fel! Videónk segítségével csemetéddel együtt hamar belejöttök a dologba - mint tudjuk, a gyakorlat teszi a mestert.

A szabályt erősítő kivétel: Erős Antónia

- A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom - mondta Erős Antónia.

Erős Antónia a Philips AVENT az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján

- Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának. Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni.

Természetesen tisztában vagyok a szoptatás semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy a gyerekeim egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál.

Forrás: Philips AVENT

Ezt is szeretjük