A csecsemőkori agysérülés 7 leggyakoribb tünete

Így ismerd fel

Sokan elsiklanak fölötte, pedig az időben megkezdett kezelés meghatározó jelentőségű.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az újszülöttek 1%-áról mondható el, hogy a magzati létben vagy a szülés során valamilyen agyi sérülés szerzett. E sérülések egy része nincs hatással az életminőségre, mások viszont hosszú távú következményekkel járnak.

A gyermek állapotának javítását, a hagyományoshoz közelítő életvitel lehetőségét nagymértékben befolyásolja, hogy a problémát milyen korán ismerik fel, illetve milyen korán kezdenek foglalkozni a javításával - ám a tünetek sajnos nem mindig egyértelműek, ami megnehezíti a szülő dolgát. Tudd meg, hogy mikor érdemes azonnal szakemberhez fordulnod!

Mi okozza a korai agyi sérülést?

Korai agyi sérülést okozhatnak egyes méhen belüli ártalmak - például gyógyszer vagy fertőzések -, a többféle módon kialakuló oxigénhiány, agyvérzés, az idegrendszert - is - érintő újszülöttkori fertőzés.

Ezek a problémák az orvostudomány fejlődésével egyre kevésbé fenyegetnek az újszülött elvesztésével. Számítani kell azonban arra, hogy a kicsi nehezebben tudja majd végigjárni az a fejlődési utat, amit szerencsésebb kortársai mindenféle célzott segítség nélkül megtesznek.

Így ismerd fel!

A szülő - főleg első gyermek esetében - sokszor csak azt érzékeli, hogy a kicsi egyes megnyilvánulásai mintha furcsák lennének. A következő támpontok segítenek a bizonytalanságok eloszlatásában.

Hajlamosító tényezők

Felmerül az agyi sérülés lehetősége, ha gondok akadtak a szülés körül - a baba nem sírt fel, kék volt, nagyon fehér volt, ingerekre alig reagált. Gyanúra ad okot az is, ha az egyperces Apgar-érték csak hat vagy annál is kevesebb volt - bár a legkevésbé sem törvényszerű az agykárosodás, annyi biztos, hogy a kicsi alkalmazkodása a méhen kívüli élethez nem volt zökkenőmentes, aminek következtében kialakulhatott átmeneti agyi oxigénhiány.

A koraszülött, kis súlyú - főleg a terhességi korhoz képest kis súlyú - újszülöttek gondozása általában biztosított, nekik jó esélyük van arra, hogy idegrendszeri tüneteiket orvos észleli. Különös tény, hogy az időre, jó súllyal született babákat jobban fenyegeti az elkallódás veszélye.

Furcsaságok az evés körül

Az első hetek eszünk-alszunk programjának felborulása sok mindennel összefügghet, az agyi sérülés csak egy ezek közül. Ám ha a szopás ritmusa hiányzik, a baba erőtlen vagy néhány perc után elfárad, illetve jó adagok elfogyasztása ellenére a legváratlanabb időpontokban jelzi, hogy megint éhes, erre az eshetőségre is gondolni kell.

Aszimmetria

Az agyi sérült csecsemő mozgásában és testtartásában aszimmetria figyelhető meg. A következetesen ferdén tartott fej, illetve valamelyik végtag vagy valamelyik oldal következetes mozgásszegénysége nagy valószínűséggel kóros jel, szakembert igényel.

Gyenge reakciók

Az éber csecsemő hangokra, hirtelen fényhatára rebben, figyel, tekintetével vagy fejével az inger felé fordul. Ha ez hiányzik, lehet, hogy érzékszervei nem működnek kifogástalanul. A közvetlen közelben alkalmazott ingerek esetében néha nehéz elkülöníteni, mi az, amire nem reagál a baba, ezért érdemes az ingereket különválasztva is kipróbálni.

Mit tegyél, ha nincs tejed?

A kicsinek az a legjobb, ha minél tovább kaphat anyatejet. Ne ess kétségbe, ha az első próbálkozások nem járnak sikerrel - videónk segítségével leküzdheted a felmerülő nehézségeket.

Izomtónus-fokozódás

Az egészséges csecsemő izomzatának feszessége változó. Végtagjait megmozgatva némi ellenállás érezhető, ami gyorsabb mozdításra fokozódhat, ismétlésre csökkenhet. Ha azonban a kicsinél óvatos mozgatás hatására is igen heves és főleg feszítő izomtónus-fokozódást észlelsz, gondolni kell az agyi sérülés lehetőségére.

Zárt ököl

A fiatal csecsemők ökle többnyire zárt - de ha mindig az, és a baba a kézhát megsimogatására sem nyitja ki az öklét, ne nyugodj bele!

Kifeszülés, fenékemelés

A több száz ismert mozgásválasz vizsgálata az orvos dolga, de ezek jó részét te is észlelheted a mindennapok során. A baba megmarkolja, cibálja a kezébe kerülő ruhát, hajat, pelenkát, megfogja a tenyerébe simított ujjat. Próbáld ki te is! Tedd a kicsi két tenyérébe a hüvelykujjadat, és ha ráfogott, a kezét finoman megfogva kezdd óvatosan magad felé húzni!

Már a pár hetes csecsemő is visszahúz, miközben egész testével dolgozik: vállát, majd fejét is emelgeti, néha tartja is, lábait többnyire szintén felhúzza. Ha ilyenkor egész testében kifeszül, a fenekét kezdi emelgetni, alighanem rosszul szervezett mozgásválaszról, hibás agyi utasításról van szó.

Ha a fentiek közül érzékeled valamelyiket, ne ess pánikba, de értesítsd az orvosodat, és vizsgáltasd meg a picit.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük