Baj, ha nem akar rajzolni a gyerek? Miről árulkodik, ha nem érdeklik a színes ceruzák?
Sok szülő számára riasztó, ha a gyerek nem azt csinálja, mint amit mások.

ceruzak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért jó a rajzolás kisgyerekkorban? Mert fejleszti az agyat és a kézügyességet, ezzel együtt segít abban, hogy felkészültté váljon az iskolakezdésre. Érthető hát, ha egy szülő aggodalommal figyeli, ha a gyereke nem akar ceruzát ragadni.

Nem fog úgy fejlődni, lemarad a többihez képest a fejlődésben - gondolják, és noszogatják is a gyereket, hogy rajzoljon.

Nem baj, ha nem akar rajzolni a gyerek

A rajzolást erőltetni semmiképp sem érdemes. Ha a gyerek nem akar rajzolni, az ugyanúgy természetes, mint az, ha egy felnőtt nem akar. Nincs kedve hozzá, nem érdekli. Lehet, hogy soha életében nem érdekli majd az ilyesmi, és később inkább a zene felé fordul, vagy a sport lesz a mindene.

A színes ceruzát és a rajzlapot csak elérhető helyre kell tenni a gyerekszobában, és fenntartani, mint lehetőséget. Érdemes olykor rajzolni is a gyerek szeme láttára kedvcsinálóként, hogy lássa, milyen a rajzolás, és invitálni, ha láthatóan érdekli.

Más is fejleszti a gyereket úgy, mint a rajzolás

Mit fejleszt a rajzolás? A finommotoros képességeket, a kéz finommozgását, a koncentrálóképességet, az egyes mozzanatok összehangolását, a kreativitást. Ezek a képességek befolyásolják a majdani tanulási képességeket, nélkülözhetetlenek lesznek az iskolában a számolás, az írás és az olvasás megtanulásához. De nincs ok pánikolni, hogy a gyerek nem rajzol, és emiatt lemarad a vele egykorúakhoz képest.

Nem a rajzolás az egyetlen, amivel a fentiek fejleszthetők. Bármi, ami hasonlóan aprólékos kézmozdulatokat igényel, odafigyelést, kreativitást, az megfelel. A rajzolás és színezés mellett a képragasztás - gyerekragasztóval -, a gyöngyfűzés - három éven felül -, a gyurmázás, de kisebbeknek akár a papír kis darabokra tépése is hasonlóan fejlesztő hatású. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Lehet, hogy egy gyerek, aki addig nem érzett kedvet a rajzoláshoz, egyik napról a másikra mégis leül, és ceruzát fog a kezébe. Az is lehet, hogy nem.

Bár fontos a gyerek szokásait, fejlődését figyelemmel kísérni, túlaggódni nem érdemes. Nincs két egyforma gyerek, és a fejlődés felé sem csak egy út vezet. Hagyni kell, hogy a gyerek válassza meg a kedve szerinti fejlesztő elfoglaltságot, így lesz értelme. A szülő dolga annyi, hogy biztosítsa a lehetőségeket, és segítsen megtanulni, mit hogyan kell csinálni.

Ezt is szeretjük