Hogyan lehetsz újra nőies?

Szülés után sem lehetetlen

Tudd meg, hogy lehetsz odaadó anya úgy, hogy a nőiességed se szenvedjen csorbát.

Manapság egy nőnek több fronton kell helytállnia, mint korábban bármikor. Ha pedig gyereke születik, a helyzet még összetettebbé válik, hiszen immáron - korábbi szerepkörét kibővítve - odaadó anyának is kell lennie, mégpedig oly módon, hogy a pelenkázás-etetés-büfiztetés közepette a nőisége se szenvedjen csorbát.

Mindez természetesen nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ezt bizonyítja Gesztes Ágnes példája is, akiről külseje alapján senki nem mondaná meg, hogy hat gyereknek adott életet: a 16 éves Norbinak, a négyéves Tominak, valamint a 17 hónapos négyes ikreknek, Dettinek, Petinek, Bercinek és Gábornak.

Ha a mama csinos, a környezete is boldogabb

A kicsi világrajövetele után sok anyuka a 24 órás rendelkezésre állás közepette a korábban alapvetőnek tartott szépségápolási mozzanatokat is kiiktatja a napi rutinból, miközben öltözékére is kevesebb gondot fordít - és ezzel párhuzamosan egyre elégedetlenebbé válik önmagával. Pedig az, ha a mama jól érzi magát a bőrében, egész környezetére, így a párjára és a kicsire is jó hatással van.

A hatgyerekes anyukának is időből van a legkevesebb, különösen a négyes ikrek születése óta, így aztán a szépségápolás és az öltözködés terén az áthidaló megoldásokat részesíti előnyben.

- Kozmetikushoz évek óta nem jutottam el - marad helyette az otthoni arcápolás -, a fodrász tavaly húsvét előtt látott utoljára. Leginkább otthoni ruhában vagyok - akár tetszik, akár nem, ennyi gyerek mellett nem megy másképp.


Arra viszont - talán a dekoratőri vénámból adódóan is - figyelek, hogy a melegítőnadrág, a póló és a zokni színvilágban passzoljon. Apró dolgok ezek, de az összhatás tekintetében mégiscsak számítanak valamit. Ha pedig elmegyek valahová, akár csak a boltba is, rendesen felöltözöm, és sminkelek is - meséli.

Testkép és önbecsülés

Sok kismama a terhesség során rárakódott plusz kilók miatt rossz viszonyba kerül a tükörrel, és sajnos saját magával is. Akadnak olyanok is, akik már nem is tartják magukat teljes értékű nőnek, nem gondolva arra, hogy a kicsi világrahozatala és táplálása az apa számára is meghatározó élményt jelent, minek révén kiteljesedhet a pár kapcsolata - amit az sem befolyásol, hogy az anyuka pillanatnyilag nincs bomba formában.

Nem beszélve arról, hogy ez az állapot nem törvényszerűen végleges. Van, akiről már a szoptatás alatt leolvad a felesleg, mások pedig mind az önmaguk, mind a társuk iránti tiszteletből tesznek azért, hogy testük visszanyerje korábbi arányait. Utóbbiak közé tartozik Ágnes is.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
- A fogyókúra számomra standard program, mivel a négyes ikrek születése óta szinte ragadnak rám a kilók. Mostanában este hat óra után már nem eszem, és az édességfogyasztást is csökkentettem.

Újabban hetente kétszer tornázni is járok a Nagycsaládosok Országos Egyesületének kerületi szervezetébe, ahol egy többgyerekes anyuka ingyenes foglalkozásokat tart nőknek. Én pedig, mivel tánctanár is vagyok, szintén díjmentesen táncot tanítok majd nekik a közeljövőben - amolyan lady style-ban nyomjuk majd. Az ésszerű táplálkozásnak és a mozgásnak már kezd látszani az eredménye. Bár a férjem mindig azt mondja, úgy szeret, ahogy vagyok, azt gondolom, bizonyos dolgokat már csak önmagamért is érdemes megtennem.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Meghitt esték

Az újdonsült anyukák tipikus problémái közé tartozik az is, hogy a megváltozott körülmények miatt társukkal nem tudnak annyi figyelmet fordítani egymásra, mint korábban. Így kisebb-nagyobb mértékben óhatatlanul eltávolodnak, holott megelőzhető lenne a baj.

Természetesen Gesztesék élete is a gyerekek körül forog, így azokat a programokat részesítik előnyben, amelyek a család aprajának-nagyjának egyaránt érdekesek.

Ilyenek például a Művészetek Palotája ingyenes rendezvényei játszóházzal, színpadi tánccal és zenével, valamint kézműves foglalkozásokkal. Ez egyébként edzésnek sem utolsó, hiszen ketten szaladgálnak öt gyerek – az ikrek és a nagyobbacska Tomi - után.

Vállalkozó szellemű segítőiknek köszönhetően azonban néhanapján a kicsik nélkül is ki tudnak mozdulni - például táncolni mennek, amit mindketten imádnak, olyannyira, hogy annak idején a tánc hozta össze őket. Egy kis kreativitással azonban szinte a semmiből is képesek színesebbé tenni hétköznapjaikat: úgy kéthavonta otthonukban csapnak egy görbe estét, egy kis borral és sajttal.
 
Ágnesnek egyébként szombaton abszolút privát programja lesz: kimenőt kap a családtól, és a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el! elnevezésű összejövetelén dobokat készít majd, melyeket az általa tervezett, a rendezvényt szimbolizáló grafika fog díszíteni.
Ezt is szeretjük