Hogyan kapcsolódnak ki a négyes ikrek?

Egy gyerekkel sem könnyű kimozdulni, hárommal nehézkes. A négyes ikrek szülei bebizonyítják, hogy hattal sem lehetetlen.

A Gesztes család mindig is mozgékony volt, ezt a jó szokásukat pedig igyekeztek a most 14 hónapos négyes ikrek - Berci, Gabi, Detti és Peti - születése után is megőrizni. Sok szervezéssel és baráti-rokoni segítséggel Ágnes és férje néhanapján eljutnak táncolni, sőt, tavaly nyáron egy három napos lelkigyakorlaton is részt vettek, amit a katolikus egyház párok számára rendezett.

Persze inkább azokat a programokat részesítik előnyben, melyek az ikrek és a két nagyobb gyerek, a négy éves Tomi és a 16 éves Norbi számára is örömet jelentenek, egy rövidebb ideig pedig még nyaralniuk is sikerült.

- Nem lehet könnyű olyan programot találni, mely minden gyerek számára érdekes, hiszen az életkorukból adódóan más és más érdekli Norbit, Tomit és az ikreket.

- Azért akadnak ilyenek, például a szentendrei nagycsaládosok napja. Fellépett az Irigy Hónaljmirigy, ami Norbi kedvence, Tominak ott voltak a logikai játékok és a táncház, a kicsik pedig élvezték a rendelkezésükre álló hatalmas teret. Ezenfelül Tominak időnként szervezek olyan programokat, melyek csak róla szólnak - őt az ikrek születése előtt is hordtam mindenfelé, mint ahogy hozzám is jöttek a barátnőim hasonló korú gyerekeikkel. Amennyire a körülmények engedik, most is viszem őt a babák nélkül, általában olyan helyekre, ahol sokféle játék van, de voltunk már állatkertben, vidámparkban, cirkuszban is. Norbival is sikerült eljutnom már moziba, a szülinapján pedig még Bikini-koncertre is elvittem.

- A férjeddel el tudtok szabadulni néha?

- A vállalkozó szellemű segítségeknek köszönhetően az ikrek születése óta a párom születésnapján, Valentin-napon és a házassági évfordulónkon is elmehettünk táncolni - amit egyébként mindketten imádunk, olyannyira, hogy annak idején a tánc hozott össze minket. A nyáron pedig sikerült eljutni a katolikus egyház által párok részére szervezett, Veled akarok megöregedni nevezetű három napos lelkigyakorlatra.
Először soknak tűnt a három nap, de aztán Detti keresztanyja felajánlotta, hogy megszervezi az ikrek felügyeletét - én pedig úgy voltam vele, hogy élni kell a felajánlott segítséggel. Már az is rengeteget jelentett, hogy ezen a három napon ki tudtam aludni magam, nem beszélve arról, hogy a férjemmel együtt lelkileg is feltöltődtünk.

- És még nyaralnotok is sikerült egyszer…

- A nagycsaládosok honlapján találtam rá a kehidakustányi Öt manó apartmanra. Anyuékat is beszerveztük, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy legyen segítségünk az ikrek ellátásában. Persze nem volt ez olyan igazi pihenés, hiszen a babákat ugyanúgy el kellett látni, mint itthon, de azért mi is bejutottunk a vízbe, és persze már az is számított, hogy más környezetben voltunk. Egyébként beneveztem egy kehidakustányi fotópályázatra, aminek a különdíjasaként egy csomó fürdőbelépőt nyertem, úgyhogy előbb-utóbb mindenképpen visszatérünk.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
- Többször esett szó a lelkes segítőkről, akik igyekeznek a körülményekhez képest megkönnyíteni a dolgotokat a babákról való gondoskodásban. Kik ők pontosan?

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Szekeresné Jutkát, a gondozónőt, aki hétköznapokon reggel nyolc és délután három között van velünk, az önkormányzat küldte. Hétfő délután Székely Hajni segít, ő egyébként a kerületi nagycsaládosok egyik fő szószólója. Kedden Cserei Hajni barátnőm jön, akit a templomi gyülekezetből ismerünk - ő maga is nagycsaládos, öt gyereket nevel. Szerdán Szabó Mária érkezik az Otthon Segítünk Alapítványtól, váltva a gondozónőt, majd öt óra körül, munka után befut Királyné Évi, aki a négyes ikrek születése után az önkormányzattól jött ki felmérni, hogy mire van szükségünk, valamint nagylánya, Viki, aki gondozónőnek tanul.

A csütörtöki segítségünk Ácsné Erika, szintén az Otthon Segítünk Alapítványtól, a pénteki pedig Henter Andi hegedűművész - annak idején ingyenesen oktattam társastáncot a templomban, onnan ismerjük egymást. Sokszor előfordul, hogy az állandó emberek valami miatt kiesnek, például megbetegszenek, vagy közbejön egy program. Ilyenkor jönnek a beugrók, akik között szintén van pár visszatérő arc: Ibi néni, Márti és Szepesi Évi. Ezenfelül a család és a gyerekek keresztszülei is kiveszik a részüket a babák körüli teendőkből. Édesanyám minden kedden délelőtt eljön hozzánk, és másnap délben megy el. Délután általában Tomival játszik, éjjel pedig próbálja lecsendesíteni a babákat, hogy legyen egy nyugodt éjszakánk. Még arra is marad ereje, hogy másnap segítsen nekem a házimunkában. A párom szüleit akkor mozgósítjuk, ha Tomi beteg, vagy oviszünet van. Ilyenkor Tomi leköltözik hozzájuk Székesfehérvárra.


Detti keresztanyukája, Kaján Józsefné Marika régebben minden fürdetésnél jelen volt, és mostanában is segít hétvégente. Berci keresztanyukája a terhesség idején szintén sokat segített, például főzött nekünk, és a házimunkában is számíthattam rá, ha pedig ráér, a mai napig igyekszik megkönnyíteni a dolgunkat. Gabi keresztszüleitől rengeteg ruhát és pelust kaptunk, míg Peti keresztszülei is minden tőlük telhetőt megtesznek.

Ezt is szeretjük