6 kreatív gyerekjáték, amivel elrepül az idő
Nézz körül otthon, és használd fel a legegyszerűbb tárgyakat a közös játékhoz, hogy gyermekeddel együtt szórakozhass!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kicsik számára rengeteg mulatságot jelent a játék, ezenkívül általa sajátítják el a szociális készségeket is. Nem kell azonban a legdrágább fejlesztő játékokat megvásárolnod, hiszen otthon is annyi eszközzel szórakozhattok, hogy a nap 24 órája sem lenne elég a lehetőségek kimerítéséhez.

Mielőtt azonban túlságosan belemelegednétek a mókába, és te is gyermekeddel együtt élveznéd a legkreatívabb otthoni játékokat, melyeket olykor egy hirtelen ötlet szül, még lesz egy kis dolgod.

Szabályok a játékhoz

Akkor se feledkezz meg a legfontosabb szabályokról, ha játszani kezdesz csemetéddel. Fontos, hogy az élvezetes tevékenység során is megtapasztalja a korlátokat, melyekkel később a mindennapi életben is kénytelen lesz szembesülni, de csak annyira légy szigorú, hogy a játék örömét ne rontsd el!

Kapcsold ki a tévét!

Az oktatási célú műsorok fontosak lehetnek, de a gyerkőc többet tanul azzal, ha csinálja a dolgokat, mint azzal, ha nézi. Ne tiltsd el a kicsit a tévétől és a számítógéptől teljesen, de szabd meg, egy nap mennyit ülhet előtte, és ügyelj rá, hogy ez ne céltalan nézelődéssel teljen.

Vegyél részt a játékban!

A közös játék ne arról szóljon, hogy ülsz, és figyeled, hogy a gyerek hogyan foglalja el magát. Légy aktív és kezdeményező: vedd rá, hogy bújócskázzon vagy fogócskázzon veled. Játssz vele boltosat, mackókórházasat vagy hasonlót, ugyanakkor ne avatkozz bele minden játékba. Jó, ha a gyerek megtanul egyedül is szórakozni.

Hadd legyen rendetlenség!

Bizonyos határokon belül nem baj, ha szemed fénye rendetlenséget csinál. Adj rá játszóruhát, és hagyd, hogy legalább egyszer az ujjai között préselje ki a festéket. Ne aggódj, ha hempereg a füvön: a foltok kijönnek mosással, róla pedig lemoshatod a kádban. Végül a rendrakás sem maradhat el, azonban fogd fel ezt is játékként, és vele együtt teremts tisztaságot.

Játékok, melyeket te is élvezhetsz

Ha unatkozik a kicsi, de ötlettárad már kimerült, meríts ihletet tippjeinkből! Otthon is számos játékos tennivaló akad, csak meg kell próbálnod az ő szemével nézni a tárgyakat. Hidd el, rengeteget tanulhat abból is, ha ezúttal a fazekak lesznek a dobok, vagy régi magazinokat vagdostok: ráadásul az igazi, felnőttes tárgyakkal jobban is szeretnek játszani a gyerekek.

Légy kreatív, egyszerűen!

Bármi, amivel a gyerek kreatívan tevékenykedhet, elősegíti a tanulást. Fektess le nagy területen újságpapírt vagy egy nagy csomagolópapírt: ha szükséges, ragaszd össze őket celluxszal. Kérd meg csemetédet, hogy terüljön el rajta, hogy filctollal körülrajzolhasd, majd hagyd, hogy színezze ki önmagát. Ha megtartod a rajzot, a körvonalak segítségével később összehasonlíthatjátok, mennyit nőtt.

Hasonlóan izgalmas lehet, ha régi magazinokból vágsz ki képeket, és segítesz csemetédnek, hogy ragasztóval papíron kollázst készítsen. Ha elég nagy, hagyhatod, hogy az ollót is ő kezelje, a ragasztáshoz azonban vegyél nem mérgező terméket. Hogy még mulatságosabb legyen, készíthettek házilag is ragasztót.

Játék a konyhában

Lábasokkal, fakanállal, apró, törhetetlen és jól lezárt üvegekkel, amiben esetleg száraztészta, bab vagy rizs is van, remek hangversenyt rendezhetsz.

Nem csak az edényekkel játszhattok azonban, de az ételeket is ötletesen fel lehet használni. Vágj le egy nyaklánc vagy karkötő hosszának megfelelő zsinórt, és fűzzetek rá középen lyukas gabonapelyheket!

Az első szemet feltétlenül kösd rá óvatosan a madzagra, nehogy a többi leessen róla: így már hagyhatod, hogy a gyerek fűzze tovább ehető ékszerét. Amikor elkészül vele, kösd össze a két végét: a kicsi boldogan viseli majd, illetve eszi meg. Ügyelj rá, hogy az ékszer olyan bő legyen, hogy a gyerek kényelmesen le és fel tudja venni, de soha ne viselje felügyelet nélkül.

Közös dekoráció

Nem kell művészi vénával rendelkezned ahhoz, hogy mókás tárgyakat készíthess a porontyoddal. Színes filctollal, zsírkrétával, flitterekkel, tollal, és selyempapírral papírzacskókból bábot készíthettek, melyekkel azután előadást is tarthattok. Ne zavarjon, ha nem emlékeztetnek valódi figurákra a színes alakok: a kicsi képzelete pillanatok alatt életre kelti mind!

A szabadban is kiváló alapanyagokra bukkanhattok, melyekből később hasznos tárgyakat lehet készíteni.

Keressetek a játszótéren sima, lapos köveket, majd otthon mosd le és szárítsd meg őket, és hagyd, hogy a gyerek díszítse ki festékkel, vagy ragasszon rájuk különféle dolgokat. Később akár papírnehezék vagy asztali dísz is válhat a színes kőből.

Ezt is szeretjük