2 test, 1 lélek?

Az ikrek saját személyiségének erősítése

Nehezítheti az ikrek boldogulását, ha nem találnak rá saját személyiségükre. Így előzd meg meg a bajt.

A franciaországi Pleucadeux arról nevezetes, hogy, bár 2000-nél is kevesebb lelket számlál, lakói közül 60-an ikrek, köszönhetően az úgynevezett gemellus - magyarul: ikrek - faktornak, mely öröklődik.

Korántsem véletlen tehát, hogy ez a település ad otthont minden év augusztus 15-én az Ikertestvérek Nemzetközi Találkozójának, melynek során a rendezők különböző játékos versenyekkel igyekeznek színesíteni a programot. Egy ízben azonban kisebb nézeteltérés támadt a díjazást illetően. A polgármester-helyettes ikerkislányainak, Cecilie-nek és Aurelie-nek, miután ugyanolyan eredményt értek el egy vetélkedőn, külön kellett kérni a zsűritől, hogy mindketten megkapják a nekik járó érmet, ugyanis a szigorú ítészek csak egyet akartak adni kettejüknek.

A hasonlóság hangsúlyozása - út a boldogtalansághoz

A fenti történet kitűnően illusztrálja, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ikergyermekeknek, ráadásul nem csupán az óvodában vagy az iskolában, de esetenként a saját családjukon belül is. A körülöttük lévők jellemzően nem a saját keresztnevükön, hanem a testvéreket mintegy egy kalap alá véve egyszerűen csak az ikrekként emlegetik őket, és többes szám második személyben beszélnek hozzájuk - azaz a testvéreket egyszerre, nem külön-külön szólítják meg.

Megesik, hogy egyikük bizonyos tulajdonságait a másikukra is kivetítik, vagy fordítva - azaz lényegében kategorizálják őket. A szülők nemritkán az öltöztetés révén is hangsúlyozzák az ikergyermekeik közötti hasonlóságot, azaz egyforma ruhákban járatják őket, bizonyos tárgyakból pedig ketten kapnak egyet, melyen aztán meg kell osztozniuk. Bár ez a fajta attitűd alapvetően jóindulatból fakad, negatív hatással lehet az ikergyermek személyiségfejlődésére.

Nem individuumnak, hanem egy pár - vagy egy hármas, négyes, ötös formáció - egyik részének tekinti magát, akinek csak az adott csoport tagjaként van létjogosultsága.

A kategorizálás akadályozza adottságainak, képességeinek kibontakoztatását, ami iskolai előmenetelére, ezáltal pedig a pályaválasztására is negatív befolyással lehet. Ráadásul ily módon nem ismeri meg önmagát, így nehezen talál rá a saját személyiségére, súlyosabb esetben önértékelési zavarokkal is küzdhet.

Így erősítsd ikergyermeked identitását!

Figyeld meg ikergyermekeidet önálló individuumokként, és fedezd fel egyedi személyiségjegyeiket. Lásd meg bennük a két - vagy több - önálló egyéniséget, akik más és más adottságokkal, képességekkel rendelkeznek, és az érdeklődési körük éppúgy különbözik, mint a fejlődési tempójuk - mindezek első nyilvánvaló jelei általában már viszonylag korán, egy-másfél éves kor körül megmutatkoznak. Igyekezz elébe menni egyéni szükségleteiknek.

Szerezz be ikergyermekeid számára különböző ruhadarabokat - ha már nagyobbak, az ő véleményüket is kikérheted e téren. Alakíts ki mindegyikük számára egy-egy elszeparált kis sarkot, mellyel az ésszerűség határain belül szabadon rendelkezhetnek.

Fontos, hogy legyenek saját játékaik, de akár a saját tányér, bögre, ágynemű használata révén is erősítheted identitásukat. Három-négy éves koruktól ösztönözd őket saját baráti körük kialakítására - az persze egyáltalán nem baj, ha a társaságok között van némi átjárás -, ha lehet, az óvodában és az iskolában írasd őket külön csoportba, illetve osztályba.

Ahogy a négyes ikrek édesanyja látja

Gesztes Ágnes hat gyerek büszke mamája: Norbert 16, Tomi hatéves, négyes ikrei - Detti, Peti, Berci és Gábor - 14 hónaposak. Utóbbiak identitását a szülők már most igyekeznek erősíteni, különös tekintettel a két egypetéjű ikerre, Bercire és Gáborra.

- Egy idősebb egypetéjű hölgy-ikerpár elmesélte, mennyire rosszulesett nekik gyerekkorukban, hogy állandóan összekeverték őket. Gabi fiunk keresztszüleinek is van két ikerlánya, Anna és Mariska, és előfordul, hogy még a rokonaik is megkérdezik tőlük: „Na, te melyik vagy?”

Néha mi is beleesünk abba a hibába a férjemmel, hogy Bercit és Gábort a fiúkként emlegetjük - aminek egyébként már csak azért sincs értelme, mert a négyes ikrek harmadik tagja, Peti ugyancsak fiú -, de ezt igyekszünk tudatosan kerülni. Az pedig, hogy esetükben két különböző személyiségről van szó, már most tisztán látszik.

Gabi csendesebb, bújósabb, Bercinek erősebb az akarata - ezeket a sajátságokat figyelembe kell majd vennünk a nevelésük során.

Egyformán öltöztetni csak repicélból szoktam az ikreket, mondjuk fotózás alkalmából, illetve akkor, ha rövid idő alatt egy nagyobb területen kell befognom őket.

Például a játszóházban nagyon praktikus, ha mindannyian ugyanolyan színű ruhát viselnek, mert így mindig látom, hogy melyik hol van, és mit csinál éppen.

Azt, hogy az egypetéjű ikreket külön csoportba, illetve osztályba járassuk-e majd, egyelőre nem döntöttük el. Mindenesetre van olyan ikres szülő az ismeretségi körünkben, akinek a gyerekei maguk kérték, hogy külön osztályba járhassanak. Olyanról is hallottam, hogy a tanár olyannyira egynek tekintette az ikreket, hogy úgymond átlagolta teljesítményüket, azaz az egyikük rosszabb, a másikuk pedig jobb osztályzatot kapott a megérdemeltnél.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Némi szülői támogatás révén ikergyermekeid előbb-utóbb rátalálnak saját személyiségükre. Minél inkább kibontakoztatják belső világukat, annál inkább képessé válnak arra is, hogy mintegy tükröt mutassanak a másiknak, kölcsönösen tovább erősítve egymás identitását.
Ezt is szeretjük