Neked csak egy mondat, de a gyereknek örök sérülés lehet: ezt ne mondd neki karácsony előtt

Elmondjuk, miért kerüld.

Ne mondd karácsony előtt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felnőttkorodra sokat változhatott benned a karácsonyról alkotott kép, és talán más miatt fontos ma, mint gyerekkorodban, de bizonyára emlékszel, hogy akkor milyen varázslatosnak láttad a csillogó karácsonyfával díszített ünnepet. Ilyenkor a gyereklélek tele van várakozással, ám öröme és lelke törékenyebb, mint bármikor.

Egy rosszul megfogalmazott vagy meggondolatlan szülői mondat hatványozott fájdalmat okozhat számára, és akár maradandó lelki sérülést is okozhat. Szülőkként a következő mondatokat mindenképpen kerüljétek karácsony előtt és karácsonykor.

Három mondat, amit kerülj karácsony előtt

Nem kapsz ajándékot, mert rossz voltál.

Ne törjétek össze a gyerekben a varázst, a várakozást, amit a karácsonyi ajándékok miatt érez. Ha rossz is volt, ezzel soha ne fenyegessétek!

Csak az öcsédnek jön a Jézuska, neked nem, mert nem fogadsz szót!

Ünnepek táján, amikor köztudottan jónak kell lenni, dupla olyan bántó a gyereknek, ha a másikat nála jobbnak, ügyesebbnek állítják be. A testvérekkel való példálózás persze nemcsak karácsonykor veszélyes terep, hiszen ezzel féltékenységet, feszültséget szíthattok a gyerekek közt, ami akár egy életre megmaradhat. Mindenki más, mindenki egyéniség, és mindenki másban jó, erre kell tanítani a gyereket karácsonykor is.

Annyi szaloncukrot eszel! Még meghízol

Ugye, nem szeretnéd, ha a gyerek idővel testképzavaros vagy étkezési zavaros lenne? Ha nem, akkor óvakodj az ilyesfajta megjegyzésektől. Karácsonykor belefér egy kis extra nasi, de mint mindig, akkor is rajtatok, szülőkön áll, mennyi édességet tesztek elérhetővé, és az is, mennyire próbáljátok ösztökélni a  gyereket a mozgásra, hogy ne szedjen fel túlsúlyt. Ha töménytelen mennyiségben tettétek elé a szaloncukrot, akkor nem csoda, hogy töménytelen mennyiségben is fogyasztja. Bántó megjegyzések helyett dolgozzatok a probléma forrásán.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük