Nassol, válogat, csámcsog az asztalnál?

Így tanítsd meg szépen enni a gyereket

Az étkezés körüli problémák hatalmi harccá fajulhatnak. Így előzd meg!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárki beláthatja, hogy a gyerek négyéves kora előtt nem képes betartani az étkezéssel kapcsolatos alapvető normákat, viszont már kicsi korban is bele vezetni néhány ésszerű szabályt.

Ám a tapasztalatok szerint az szülők ez irányú törekvései nemritkán hatalmi harcba torkollnak - a nassolás, válogatás vagy a csúnya evés ugyanis egyfajta eszköz lehet a gyerek kezében, amivel nyomást gyakorolhat édesanyjára-édesapjára. Tudd meg, mit tegyél, hogy te ne járj így!

Nassolás

A szakemberek szerint ezt a fajta problémát valójában a szülő okozza saját magának. Ha a nassolnivaló ott van a gyerek közelében, ki ítélhetné el, amiért kiszolgálja magát? Ha mindig adsz neki valami finomságot, valahányszor kéri, nem az ő hibája, hogy nincs étvágya az ebédnél. Nehéz persze ellenállni a kis kunyerálónak - különösen, ha a hiszti is szerepel az eszköztárában -, ám az alábbi praktikák révén egyszerűbbé teheted a dolgodat.

Először is ne vedd meg az édességet vagy a chipset - hagy ott a polcon, az áruházban. Így aztán nincs vita. Ha pedig veszel is valamilyen nasit, ne tartsd olyan helyen, ahol a a gyerek látja vagy eléri. Dugd el, ha kell, jól záródó dobozba, és tedd el a kis éhenkórász keze ügyéből.

Ha két étkezés között éhes, vagy heves játék után enni vagy inni kér, adj neki gyümölcsöt vagy egészséges szendvicset, édességet vagy chipset viszont soha.

Ne használd az nasit alkudozásra. Az engedményként vagy jutalomként kapott édesség vagy chips jobbnak tűnik, mint amilyen, mert felértékelted. Kerüld azt is, hogy valami finomságot helyezel kilátásba, ha megeszi az úgymond rendes kaját, és ne díjazd a jó viselkedését se ily módon.

Válogatás

Érthető és várható, hogy a gyerek kifejezi tetszését vagy nemtetszését egy-egy étellel kapcsolatban. A válogatós gyerkőcnél azonban napról napra hosszabb azoknak az ételeknek a listája, amelyeket nem hajlandó megenni, míg végül lekváros kenyéren vagy üres főtt tésztán él, ráadásul az evést fegyverként használja szüleivel szemben. Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a helyzet!

A folytonos tiltás csak ellenállást vált ki a gyerekből - ezt megelőzendő engedj neki némi mozgásteret a táplálkozásban is. Ha tartósan állítja, hogy valamit nem szeret, ám te azt főzöd a családnak, kapjon helyette a lurkó maradékot vagy hideget.

Az arckifejezése sokat elárul arról, hogy műbalhéról van-e szó, vagy tényleg utálja azt az ételt. Ám még ilyenkor se tűrd, hogy pfujoljon, öklendezést mímeljen vagy leszólja azt, amit más szívesen megeszik.

Gyakori, hogy a gyerek nem az étel ízét, hanem az állagát utálja. Zöldségféléknél többféle konyhatechnikával is próbálkozhatsz. Vannak, akik nagyon szeretik a nyers répát, de főve nem eszik meg. Mások a burgonyát darabosan elutasítják, a pürét viszont imádják. Akadnak olyan kicsik, akik a májtól vagy a csirke bőrétől undorodnak, és szinte minden gyerkőc irtózik a tej fölétől.

Ha a gyerek nem eszi meg, amit elé tettél, ne kelljen egész délután ott ülnie, amíg ki nem ürül a tányér - az apróságok a makacság nagymesterei. Állóháború helyett köss kompromisszumot. Egyen meg a gyerek három kanállal, de azt egye meg, és akkor elmehet.

Egyetlen, de nagyon fontos szabály van: ne vidd el előle a tányért, és ne adj helyette süteményt vagy bármi mást. A porontynak tudomásul kell vennie, hogy ha nem eszi meg, amit kap, más nincs. Éhen halni biztosan nem fog.

Néha nem lehet bírni vele?
Az itt található, ingyen letölthető mesék és színezők megkönnyíthetik a dolgodat - a gyerek végre elfoglalja magát, mégpedig különösebb szülői ráhatás nélkül.

Mérgező növények a szabadban

A gyereknek jobb étvágya lesz, ha sokat szaladgál a levegőn, ám veszély is fenyegetheti - például mérgező növények formájában. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Csúnyán eszik

Világosan szögezd le, hogy az asztalnál milyen viselkedést vársz el a gyerektől. Vannak dolgok, amelyek minden korcsoportban tilalmasak: ilyen az étel piszkálása, maszatolása, dobálása, a vita, a bömbölés, az ordítozás, a verekedés - és persze a kevéssé esztétikus csámcsogásról sem árt mielőbb leszokni.

Ha csemetéd renitenskedik, őrizd meg a komolyságodat. Amikor a kicsi először vágja a virslijét a nővérének, talán lesz, aki ezt mulatságosnak tartja, de te próbáld visszatartani a mosolyodat. Ha egy felnőtt ezen nevet, csak megerősíti a gyereket abbéli hitében, hogy viselkedése rendjén való - végső soron arra buzdítja, hogy máskor is szórakoztassa környezetét hasonló produkcióval.

Ha a gyerek többedszeri kérésre sem reagál, indulat nélkül, néhány magyarázó azó kíséretében távolítsd el őt az asztaltól. Az se baj, ha a sarokba állítod - ezzel nem okozol benne lelki törést, viszont érezni fogja, hogy tetteinek következménye van, ami bizony nem éppen kellemes.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos azonban, hogy ne ess át a ló túloldalára, azaz ne várj el tőle a korát meghaladó étkezési illemet - a szakemberek szerint a finomhangolásnak ötéves kor után jön el az ideje.

Jo Frost: Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyerekeinkből?

A szerző éve hivatásos bébiszitter. Válságkezelő szuperdadaként bebizonyította, hogy a szükséges korlátok felállításával, az alapszabályok következetes betartatásával rövid idő alatt a leggubancosabb helyzetben is látványos eredményt lehet elérni.

Ez az áttekinthető, bájos humorral megírt könyv abban különbözik a hasonló kiadványoktól, hogy nemcsak az elvek szintjén igazít el, hanem a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokkal segíti a szülőket.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük