Hány faktoros naptej a minimum egy gyereknek? Nem csak a strandra kell bekenni
Érzékeny bőrüket különös elővigyázatossággal kell óvni nyáron.

naptej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár a strandolás, a sok-sok szabadtéri program, a nagy séták és a kerti játék ideje a gyerekes családokban. Nem szabad azonban elfeledkezni a megfelelő napvédelemről, hiszen a kicsik bőre érzékeny, és egykettőre leéghet, ráadásul a korai leégések akár a későbbi bőrrák kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Sokan úgy hiszik, a gyereket elég csak a vízparton bekenni, pedig a nap ugyanúgy süt a játszótéren is, vagy bárhol máshol a szabadban. Fontos, hogy a gyerek igényeinek megfelelő naptejjel és kellő gyakorisággal kenje a szülő a kicsit, tekintettel az erős UV-sugárzásra.

Milyen naptej kell a gyereknek?

Speciálisan a gyerekek számára gyártanak naptejeket, a legjobb ezek közül választani, hiszen ezek összetételére fokozottan ügyelnek. A részükre mindig fizikai szűrős, és sosem kémiai szűrős a javasolt, valamint az, hogy UV-A- és UV-B-szűrővel is ellátott legyen a termék.

Ami a faktorszámot illeti, a gyereknek választott termék minimum 30 faktoros legyen. Léteznek 50 faktorosak is, bátran válasszuk a nagyobb faktorszámút: noha körülbelül egyformán védenek a leégéstől, de kicsit tovább tart a hatása.

A gyakoriság és a vízállóság kérdése

11 és 15 óra között legjobb, ha a gyerek nem is megy napra, de az árnyékban ugyanúgy szükséges naptejet használni. Fontos, hogy a gyereket nem elég egyszer, a strandolás kezdetén bekenni, hiszen a víz, a törölközés még a vízálló termékekből is leszed valamennyit. Minden fürdés és törölközés után újra kell kenni a gyerek bőrét.

Ha a kertben játszik, és nem érintkezik vízzel, akkor is érdemes erre sort keríteni többször is, hiszen a játék során hozzáérhet tárgyakhoz, széktámlához, egyebekhez, és ezekkel is kopik a felkent naptej, továbbá a védelmi időt is kitoljuk, amikor újrakenjük a bőrt. Egy napvédő sem ígér egész napos védelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kezeljük a napégést?

Sajnos olykor mégis megkapja a nap az ember bőrét. Ilyenkor jó, ha ismerünk pár házi praktikát a fájdalom enyhítésére. Hét lehetőséget sorol a következő cikk.

Ezt is szeretjük