A gyerekeket különösen veszélyezteti a hőség: szülőként erre figyelj a vasárnapig tartó hőségriadóban

Elérkezett az igazi forróság, ezért szülőként fokozottan figyelni kell a gyerekekre.

kismedence
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elérkezett az igazi nyár, ám a ragyogó napsütéssel a kánikula is, ami már nem csak a strandolás lehetőségét, hanem potenciális veszélyeket is jelent, melyeket szülőként ki kell védeni.

A nyári forróságban, hőségriadós napokon fokozottan figyelni kell a gyerekekre, hiszen az idősek, a szívbetegek és a kismamák mellett őket viseli meg leginkább a nagy meleg.

Öt dolog, amire figyelni kell

A könnyed öltözék evidens a nyári melegben, de, hogy még mire is kell mindenképp figyelni a kánikulában, azt a következő öt pontban foglaltuk össze.

A gyerek ne maradjon az autóban

Alapvetően nem szabad egy kisgyereket pár percre sem magára hagyni egy kocsiban, de nyáron ez hangsúlyosan igaz. Szervezetük hőháztartása még kevésbé bírja a forróságot, mint egy felnőtté, de egy forró kocsiban ücsörögni a felnőttek számára is embert próbáló lehet. A gyerekek testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban növekszik a felnőttekénél.

kanikula-gyerek

A tűző napra parkolt kocsiban percek alatt felforrósodik a levegő, 25-30 fokról 40-45 fokra. Ha egy kocsival napos részre parkolnak, akkor átlagosan 10 perc alatt 19 fokot, 20 perc alatt 29 fokot, 30 perc alatt 34 fokot, 60 perc alatt 43 fokot, kettő-négy óra alatt 50-55 fokot emelkedhet a hőmérséklet. Ha egy gyerek testhőmérséklete 40 fok fölé megy, meg is halhat. tehát egy precre sem szabad magára hagyni, még ha csak a kisboltba is ugrik be valaki.

Megfelelő folyadékfogyasztás

A szervezet folyadékigényére nyári melegben különösen oda kell figyelni, hiszen a kevés folyadék a melegtől fokozódó verejtékezés miatt is rosszulléthez, akár kiszáradáshoz is vezethet. Kánikulában kisbabáknak, bölcsis, ovis korúaknak testsúlykilogrammonként 150-180 ml folyadékra van szükségük, hatéves kortól testsúlykilogrammonként 100 ml-re.

A fogyasztott folyadék, ha csak lehet, legyen víz, de, ha ennek nincs pozitív fogadtatása, akkor akár hozzáadott cukor nélkül készült gyerektea, vagy, ha a gyerek már nagyobb, akkor akár mézes limonádé is. Az otthon facsart gyümölcslé is egy egészséges opció, de, ha másképp nem megy, akkor gyerekeknek készített rostos üdítő is kerülhet a pohárba. A lényeg itt most az, hogy a gyerek igyon. Fontos, hogy a folyadék ne legyen hideg, hiszen, ha a kimelegedett kicsi megissza a hűs italt, abból torokfájás, légcsőhurut is lehet.

Ne feledjük, a folyadékfogyasztásba a leves és a lédús gyümölcsök is beleszámítanak, ezek ne maradjanak ki az étkezésből kánikulában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Árnyékban, illetve beltéren tartózkodni

A legnagyobb melegben, 30 fok feletti hőmérséklet esetén érdemes inkább beltéren tartózkodni, és tartani az íratlan szabályt, hogy a délelőtt 11 és a délután 3 óra közötti időszakban nem visszük ki a gyereket. Pillanatok alatt napszúrást kaphat, de le is éghet az erős UV-sugárzás miatt.

Ezen az időszakon kívül is jobb az árnyékban tartózkodni a gyerekkel, helyhez kötöttebb játékokat játszani a szabadban. Ha a gyerek pancsolhat, nemcsak jól érzi magát, hanem hűti is a testét. Fontos, hogy a legapróbb gyerekmedencében se maradjon magára a gyerek a fulladásveszély miatt. A kint tartózkodás idejére egy kis vászonsapka és napvédő tej is szükséges.

Nem szabad túlhűteni a lakást

Az erősen feltekert klíma nem jó megoldás a gyerekes lakás hűtésére, hiszen a kinti és benti hőmérséklet közötti nagy eltérés bajt is okozhat. A bentről kimenő gyereket szinte megüti a meleg, rosszul lehet, a kintről belépőt hirtelen éri a hűvös, aminek megfázás a vége. A klíma kerülendő gyerekek mellett, és inkább a klasszikus módszerekhez érdemes folyamodni: a lehúzott redőnyök, behúzott sötétítő függöny, a kereszthuzat célravezető lehet. Tárva nyitott ablak soha ne maradjon őrizetlenül a kisgyerek mellett, mert életveszélyes.

Könnyű ételek

A már említett, lédús gyümölcsök és a leves is remek választás a kánikulában, de fontos alapszabály, hogy a nagy melegben minél könnyebb ételek kerüljenek a gyerek tányérjára. A nehezebb ételek növelik a melegérzetet, és a gyerek a nehézkes emésztés miatt még nyűgösebb lehet, mint csak a melegtől.

Fontos továbbá, hogy mindent, ami csak romlandó, hús- és tejtermékeket, főtt ételeket, tojástartalmú ételeket, a lehető leghamarabb hűtőbe kell tenni, elkerülendő a szalmonellát és egyéb, forróságban elromlott étel miatti ételmérgezést.

Ne feledjük tehát, a kicsik számára még nehezebb elviselni a kánikulát. Ha azonban a fentiekre figyel a szülő, már nagyon sokat tett azért, hogy a gyereke minél könnyedebben átvészelje a legforróbb napokat.

Retró strandfotók

A nyári forróságban hűsöljünk egy pár nosztalgikus felvétellel: így strandoltak a családok pár évtizede.

Ezt is szeretjük