Mennyi D-vitamin kell a gyereknek? Az ajánlott napi mennyiség életkoronként

Ősztől tavaszig felnőttnek és gyereknek egyaránt szüksége van a D-vitamin-pótlásra.

GettyImages-1215700548(1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évtizedeken át a C-vitamin számított az immunrendszer legfőbb védelmi bástyájának, ám napjainkban már tudjuk, hogy a D-vitamin legalább olyan lényeges a betegségmegelőzés szempontjából.

A D-vitamin szerepet játszik a csontfejlődésben is, hiánya pedig sok esetben csak évtizedek múltán mutatkozik meg. Ezért különösen oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségben jusson hozzá a felnőtt, de még inkább a fejlődő szervezet.

D-vitamin-pótlás

A D-vitamin előállítására alapvetően képes a szervezet, ha kellő mennyiségű napfény éri a bőrt, illetve hozzájárul az is, ha elegendő májat, tojást, halat, tejterméket fogyaszt az ember. Sajnos azonban táplálékaink beltartalmi értéke egyre alacsonyabb, a szabadban pedig már nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is meglehetősen kevés időt töltenek - különösen a hidegebb hónapokban. Épp ezért az orvosok szerint ősztől tavaszig mindenkinek javasolt szintetikus formában bevinni a D-vitamint.

Mennyi D-vitaminra van szükség?

Sokszor a D-vitamin-hiány következményei csak tíz-húsz évvel később jelentkeznek, ezért különösen fontos, hogy szülőként odafigyelj a D-vitamin-pótlásra. Hogy mekkora dózisra van szüksége egy csecsemőnek, és mekkorára egy kisiskolásnak, arról előfordulhat, hogy más-más információkat olvashatsz, az alábbi táblázatban magyar orvosok állásfoglalását olvashatod a témában.

  Korcsoport   Javasolt napi dózis   Napi mennyiség felső határa
  Csecsemők   400-1000 NE   1000 NE
  Gyermekek (1-6 év)   600-1000 NE   2000 NE
  Gyermekek (6 év felett)   600-1000 NE   2000 NE
  Serdülők   800-1000 NE   4000 NE
  Felnőttek    1500-2000  NE   4000 NE
  Várandós nők   1500-2000 NE   4000 NE
  Túlsúlyos felnőttek   3000-4000 NE   4000 NE

Forrás: Takács I., Benkő I., Toldy E., et al. Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap 153. évfolyam, Szupplementum.

A D-vitamin-hiány következményei

Régóta tudjuk, hogy az angolkór nevű, csontozatot érintő anyagcsere-betegség kialakulása a nem megfelelő D-vitamin-bevitel következtében alakul ki. De a vitamin hiánya növeli a csonttörések kockázatát is, továbbá szerepet játszhat egyes szívbetegségek kialakulásában. Gyermekek esetében D-vitamin-hiány következtében megnő az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója. Későbbi életkorokban az emlő- és vastagbéldaganatok kockázata növekszik, illetve negatívan befolyásolja a termékenységet is, ha nem jut elegendő mennyiségű D-vitamin a szervezetbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nem igazi vitamin?

Érdekesség, hogy a D-vitamint valójában pusztán orvostörténeti okokból nevezzük így. A modern orvostudomány a szervezetben betöltött funkciója alapján már inkább hormonnak tekinti.

Természetes D-vitamin-források

Ha a kicsi szívesen eszik halat, májat, gombát, szerencséd van. De mutatunk még néhány remek természetes D-vitamin-forrást. Ne feledd, a megfelelő táplálkozás mellett fontos, hogy napi egy-két órát szabad levegőn, napon legyetek a téli időszakban is!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük