Rengeteg embert kizár a nagyszülői gyed: 2020-tól ígérik, de keveseknek jó

A nagyszülői gyed bevezetése a kormány családpolitikájának részeként került szóba.

nagyszulo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár egyelőre nem létező dologról van szó, plakát plakát hátán találkozunk az unokáját tartó nagypapa képével az utcákon. A hirdetmény a nagyszülői gyed bevezetéséről szól, ám most még olyasminek örülnek sokan, aminek egyelőre tulajdonképpen nem örülhetnének.

Nagyszülői gyed ugyanis még nincs, viszont a kormány ígérete szerint csaknem egy év múlva elindul: pontosan 2020 januárjától ígérik. A nagyszülői gyed a kormány családvédelmi akciótervének része.

Mi a nagyszülői gyed?

A nagyszülői gyed részletes leírását az 1110/2019. (III. 12.) Kormány határozata a családvédelmi akcióterv részét képező kormányzati intézkedésekről tartalmazza. Megnéztük, és több szülőnek is megmutattuk, hogy átfogó összegzést adhassunk a nagyszülői gyed kapcsán felmerülő kérdésekről, melyeket annak ismertetése mellett fogunk sorra venni.

A nagyszülői gyed keretében a dolgozó szülők saját gyed-jogosultságukat átadhatják valamelyik nagyszülőnek, amennyiben ebben a szülő és a nagyszülő megegyezett és egyetért. A gyerekre a nagyszülők vigyáznak, míg a szülő tovább dolgozik.

Erősen leszűkített kör vehetné igénybe

Az elején érdemes sorolni pár alapproblémát, például, a lehetséges igénylők körét nagyon leszűkíti a nagyszülői gyed. Rengeteg fiatal költözik más városba, és alapít ott családot. Ha a nagyszülők és a szülők nem élnek azonos városban, a nagyszülői gyedet gyakorlatilag nem lehetséges igénybe venni. Mivel egymástól távol élnek, a gyerekek nappali felügyeletét nem tudják kivitelezni.

Tovább szűkíti a kört, hogy az igénylő nagyszülő még nyugdíj előtt kell, hogy álljon. A kitolódó gyerekvállalási kor miatt ugyanakkor a nagyszülők már nagyrészt vagy nyugdíjasok ekkorra, vagy igen közel állnak a nyugdíjazáshoz. Ha nem a kései gyerekvállalás, egy egyszerű és gyakori helyzet is előidézheti ezt a szituációt: a családban később születettek szülei már nyugdíjas vagy nyugdíjközeli korban vannak rendszerint, mikor unoka születik.

Ilyen feltételekkel igényelhető

Nagyszülői gyed abban az esetben igényelhető, ha a nagyszülő megfelel az általános gyed-igénylési alapfeltételeknek. Ehhez még járul néhány figyelembe veendő kritérium.

Egy nagyszülő több gyerekének több unokájára is kérheti a nagyszülői gyedet, azaz nincs felső határ, a támogatás többszörösen igénybe vehető. Jó tudni azonban, hogy nem azonos terhességből született gyerekek esetén értendő a többszörös igénybevételi lehetőség. Tehát, ikrek esetén nem lehet többszörösen igénybe venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Követelmény, hogy mindkét szülőnek munkaviszonyban kell állnia, keresőtevékenységet kell folytatnia, ám az igénylő nagyszülő nem végezhet keresőtevékenységet, és csak legfeljebb otthonában dolgozhat.

Több általunk megkérdezett szülő is felvetette, hogy a nagyszülőknek a gyerekfelvigyázáshoz olyan fizikummal kell rendelkezniük, ami átlagon felüli. A kicsi gyerekekre nem kis erőfeszítést igénylő feladat vigyázni. Ha ez a fizikum megvan, képes hajlongani, pelenkázni, dajkálni, altatni, etetni, ringatni, figyelni, énekelni, mesélni fáradhatatlanul, a nagyszülő még nagyszerűen helytállhat munkahelyén is. Ettől a ponttól viszont jókora áldozat- és kockázatvállalás a részéről gyedre menni.

Miért? Az áldozatvállalási részt már csak azért is értjük, mert a nagyszülő feladja munkáját, és, miután felnevelte saját gyerekeit, ismét gyereket nevel, fáradságos munkával. Még az a nagyszülő is, aki imádja az unokáit, vágyik arra, és jogosan teszi, hogy ebben a korban már több szabadsága legyen, pihenhessen, kedve szerint töltse idejét.

Másfelől kockázatot is jelent a döntés, ha a dolgozó nagyszülő egy időre feladja munkáját. Mivel a gyed a jövedelemnek csak 70%-a, a nagyszülő gyakorlatilag rosszabbul jár, kevesebb pénzhez jut havonta. Mindemellett felmerül, hogy, ha egy 55-60 év körüli, egyelőre nem nyugdíjas nagyszülő idővel még szeretne visszatérni dolgozni, egyáltalán nem biztos, hogy sikerülni is fog neki. Nyugdíjkorhatár előtt néhány évvel munkáltatói oldalról ez nem egy hosszú távú megoldás, mert a nyugdíjazás után új munkaerő után kell nézni. Ennek fényében a még dolgozni kívánó, gyedre menő nagyszülő is kockáztatja, hogy még valaha dolgozhasson.

A plakáton szereplő nagypapa egyébként, mint férfi, nem tükrözi azt, ami valószínűleg várható lenne, hiszen a nagyszülők közül a nagymama az, akire a gyerekgondozás oroszlánrésze hárulna. Ez a tény viszont magával hozhatja azt, hogy az idősebb nőket még kisebb kedvvel foglalkoztatják majd, tartva attól, hogy nagyszülői gyedre mennek.

Másik feltétel, hogy a gyerek, aki után igénylik, nem részesülhet nappali ellátást biztosító intézményi elhelyezésben. Tehát, ez azt jelenti, hogy az igénylés feltétele, hogy a gyerekre, akire igényelték a nagyszülői gyedet, otthon vigyázzanak.

Újabb kérdés merül fel ezen a ponton: mi történik akkor, ha a gyedes nagyszülő időközben megbetegszik, és nem tudja tovább vállalni, hogy a gyerekre felügyeljen. Idősebb korban sajnos ez előfordulhat. A nappali ellátást biztosító intézménybe nem járó gyerek vajon kire marad, ha a szülő dolgozik, a nagyszülő viszont betegsége miatt nem tud rá vigyázni? Valószínűleg nem lenne egyszerű sem aktuálisan, sem hosszútávon megoldani a dolgot.

Ha mégis a szülőnek kell gyedre mennie, amire a munkáltatója nem számított, munkahelyén nehezen megoldható helyzet alakulhat ki. A gyerekre bébiszitter mégsem vigyázhat, hiszen azt a legtöbb család nem engedhetné meg magának, és a barátok, rokonok is dolgoznak, rájuk ugyancsak nem számíthatna a szülő. Év közbeni bölcsődei beiratkozásra sincs mindig lehetőség.

Lesz még érdemi módosítás?

Úgy tűnik tehát, hogy, bár a nagyszülői gyedet örvendetes lehetőségként kommunikálják az utcán kihelyezett plakátok, számos kérdést felvet, melyekre nem létezik, talán nem is születhet jó válasz, hiszen a rendszer alapjaiban találhatók megoldhatatlan problémák. Vajon születhetnek még érdemi módosítások a bevezetéséig?

A nagyszülői gyedről várhatóan 2019. április 30-ig készít jogszabály-módosítást az emberi erőforrások minisztere.

Veszélyes praktikák

Sajnos nem minden jelent könnyebbséget, amiben az ember azt remél: ezek a gyereknevelési praktikák veszélyesek lehetnek.

Ezt is szeretjük