A 4 leggyakoribb gyerekbetegség
Amin jobb, ha átesik a pici
A kanyaró, a mumpsz és a himlős betegségek neve közismert, de nem árt, ha észreveszed a tüneteket is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Van néhány tipikus gyermekbetegség, ami időnként futótűzként végigszalad a bölcsődék és az óvodák aprónépén, akár egy hétre is ágyba kényszerítve a legtöbb izgő-mozgó gyerkőcöt. Bár nem egyszerű egy vakaródzó, lázas gyereket visszatartani attól, hogy elkapart kiütései révén maradandó sebhelyekkel tarkítsa magát, a tipikus négyes fogaton jobb, ha minél kisebb korában átesik.

A gyerekbetegségek ugyanis a felnőttekre sokkal nagyobb veszélyt jelenthetnek, hiszen ebben a korban komolyabb szövődményei is lehetnek a fertőzéseknek.

Kanyaró

A kanyaró vírusa jellemzően télen és tavasszal üti fel a fejét, és mivel nem csak cseppfertőzéssel, de akár direkt érintkezés útján is terjed, nagyon hamar fertőz a gyerkőcök között.
Valójában azonban nemcsak a fiatalkorúak veszélyeztetettek, hiszen bárki elkaphatja, aki még nem esett át rajta, vagy nincs beoltva ellene. A fertőző időszak a kiütés megjelenése előtti második naptól a betegség negyedik napjáig tart, a gyógyulási idő pedig egy hét.

Tünetek

 • Fényérzékenység.
 • Száraz köhögés.
 • Láz.
 • Apró, fehér kiütések a nyelven.
 • Az egész testet beborító vöröses pír.

Az első jelek a szájnyálkahártyán jelentkeznek, apró, homokszemszerű, fehér kiütések formájában, majd halvány, vörös, enyhén kiemelkedő kiütések jelennek meg a homlokon, a fülek mögött, majd lefelé terjedve összefolynak, és beborítják az egész testet. Esetenként előfordulhat, hogy a kiütések elmaradnak, és csak belázasodik a gyerek, illetve könnyezik a szeme, és szárazon köhög.

Ha a köhögés súlyosbodik, vagy tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, esetleg középfülgyulladás tünetei lépnek fel, azonnal hívj a kicsihez orvost! Normál lefolyású betegség esetén azonban csak tüneti kezelésre van szükség, vagyis félhomályra, lázcsillapítóra és langyos borogatásra.

Mumpsz

A fültőmirigy-gyulladás általában tél végén és tavasszal szokott járványos megbetegedéseket okozni. A többi gyermekbetegséghez hasonlóan mindenki veszélyeztetett, aki még nem esett át életében mumpszon, azonban a felnőtt férfiak számára különösen kockázatos lehet a késői megbetegedés, ugyanis prosztatagyulladáshoz vezethet. A betegség cseppfertőzéssel terjed, az első tüneteket megelőző második naptól kezdve további tíz napon át. A lappangási idő akár három hét is lehet, ezzel szemben a gyógyulás mindössze hét napig tart.

Tünetek

 • A fül alatti és mögötti nyálmirigyek megduzzadnak.
 • Fülfájás.
 • Fájdalom rágás közben, ami savanyú étel vagy ital hatására fokozódik.

Csak akkor szükséges azonnal orvost hívnod, ha hányás, fokozott aluszékonyság, esetleg fejfájás és nyakmerevség is társul az alapvető tünetekhez. Egyébként elegendő a tüneti kezelés, vagyis a lázcsillapítás és hűvös borogatás a nyaki duzzanatra. Adj minél több folyadékot a gyereknek, azonban kerüld a savanyú italokat.

Rubeola

A rózsahimlő szintén télen és tavasszal a leggyakoribb, azonban már az első tünetek megjelenése előtt egy héttel fertőző. Az érintéssel és cseppfertőzéssel terjedő vírus szerencsére viszonylag rövid lefolyású, de az erősen viszkető kiütéseket öt napig is nehezen viseli a legtöbb gyerek.

Tünetek

 • Két-három milliméteres, lapos, élénk rózsaszínű kiütések az arcon.
 • A kiütések átterjednek a testre és néha a szájpadlásra is.
 • Enyhe láz.

A betegség esetében csak tüneti kezelésre van szükség, gyerekeknél nincsenek különösebb veszélyei. A gyógyulás idejére tehát elegendő lázcsillapítóval és egy adag játékötlettel felszerelkezned, hogy legyen mivel elterelned porontyod figyelmét az elviselhetetlen viszketésről.

Fontos!
Fokozott veszélynek vagy kitéve, ha babát vársz, és még nem estél át a gyerekbetegségeken, esetleg egy kicsi is van már a családban. Ezek a fertőző kórok ugyanis súlyos, akár halálos fejlődési rendellenességeket is okozhatnak a magzatnál. Ha tehát gyereket tervezel, jobb, ha igénybe veszed az MMR védőoltást, ami egyszerre óv meg a kanyarótól, a mumpsztól és a rózsahimlőtől.

Bárányhimlő

Az erősen viszkető kiütéses betegségen szinte mindenki átesik gyerekkorában. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a beteg pedig az első pöttyök megjelenése előtt már két nappal fertőző, egészen addig, amíg hólyagos kiütései le nem száradnak. A pustulának nevezett hólyagok általában a második nap környékén már hegesednek, a nyomok azonban olykor akár húsz napig is megmaradnak.

Tünetek

 • Enyhe láz.
 • Rossz közérzet.
 • Lapos, piros foltok, elsősorban a törzsön.
 • A göböcskék hólyagos kiütésekké válnak, melyek később pörkösödnek.
 • Erős viszketés.

A betegség akkor a legfertőzőbb, amikor az apró, piros foltok hólyagos kiütésekké válnak. Ebben a szakaszban lehetőleg különítsd el a gyereket minden olyan felnőttől, aki nem volt még bárányhimlős, és különösen ügyelj a kismamákra. Terhes nőknél ugyanis veszélyt jelenthet a vírus a baba fejlődésére, bár szerencsére létezik ellene megelőző védőoltás.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A kezelés nem igényel orvosi felügyeletet, de a Reye-szindróma kialakulásának veszélye miatt ne adj a gyereknek Aszpirint vagy Algopirynt lázcsillapítóként, inkább alkalmazd a vény nélkül kapható gyógyszereket. Próbáld megelőzni, hogy a hólyagos kiütéseket elvakarja, ez esetben ugyanis maradandó heg maradhat utánuk.

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük