Ha zenét hall, szellemileg fejlődik a baba: a Mozart-hatásról
A zenehallgatásnak áldásos hatásai vannak.

baba-zene
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1950-ben egy Alfred A. Tomatis nevű fül-orr-gégész azt állította, hogy, ha a kismamák a terhesség alatt Mozartot hallgatnak, akkor intelligensebb babának adhatnak életet. Elméletét eredetileg Tomatis-módszerként, illetve Mozart-hatásként ismerte meg a világ.

Tomatis alapvetően Mozart zenéjének a szervezetre és pszichére gyakorolt kedvező hatásait figyelte meg. Rájött, hogy a zene, a hangok segíthetnek különböző betegségek, az alvászavar, a depresszió leküzdésében. Munkássága során a fül, az agy és az idegrendszer kapcsolatát az emberi fejlődés és viselkedés szempontjából vizsgálta, így jutott el a megállapításig, hogy a születendő babákkal is érdemes zenét hallgattatni.

Wolfgang Amadeus Mozart.
Wolfgang Amadeus Mozart.

Miért éppen Mozart?

Felmerül a kérdés, miért éppen Wolfgang Amadeus Mozart zenéje hathat pozitívan. Don Campbell A Mozart-hatás című könyvében úgy indokolta, a zene jótékony hatása annál erősebb, minél rendezettebbek a dallamok, és Mozart zenéjét nagyfokú rendezettség jellemzi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akik tágabban szemlélik, azok a komolyzenéről átfogóan állítják, hogy segítheti az értelmi fejlődést. Olyanok is akadnak, akik szerint a zene általában véve segíthet. Ahogy az lenni szokott, vannak szkeptikusok is.

Így néz ki 5 perc csend testvérek között: elállt a szülők szava

Ahol gyerekek vannak, ott a rumli sem ismeretlen, de ezzel nincs is baj - valamekkora káosz a mindennapokban természetes velejárója a gyereknevelésnek. A kicsik ugyanis, ha jól érzik magukat, játszanak, és belemerülnek a világ felfedezésébe, olykor hagynak látványos nyomokat maguk után. A következőkben olyan fotókat mutatunk, melyeket évtizedek múlva is a kedvencek közt mutathatnak meg a családok, amelyek gyermekeiről készültek.

Címlapkép: Getty Images.

Ezt is szeretjük