Tényleg agyrákot okoz a mobiltelefon? - A szakértő elárulja
A vizsgálatok szerint nincs összefüggés - a gyerek nagyobb bajba kerülhet, ha nem ér el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyereknek és a szülőnek egyfajta biztonságérzetet ad a mobil, hiszen, ha szükséges, bármikor elérhetik egymást.

Ugyanakkor akadnak édesapák és édesanyák, akik nem, vagy legalábbis nem éppen nyugodt lélekkel adják csemetéjük kezébe a készüléket, mivel az egyes vélemények szerint növeli az agyrák kialakulásának a kockázatát. Van-e alapja a félelmüknek? A szakértő elárulja.

Ami a mobil mellett szól

Tény, hogy a gyerkőcök sokszor csak bohóckodnak a mobillal - rendkívül népszerűek körükben a különféle szórakoztató funkciók, mint például az előre telepített játékok, csengőhangok vagy zenék, illetve a fényképezés.

Ami pedig a kommunikációt illeti, a hozzátartozókkal és a haverokkal való beszélgetés viszi a prímet, még ha az nem is feltétlenül bővelkedik információkban.

Ugyanakkor a mobiltelefonnak sokkal fontosabb funkciója is lehet, mint a kikapcsolódás vagy a kapcsolattartás.

Hiszen a gyerkőc mindennapjai során bármikor adódhat olyan helyzet - akár csak egy programváltozás -, amikor tényleges hasznát veheti a készüléknek. Nem beszélve arról, hogy mobil nagyfokú biztonságérzetet ad - nemcsak a lurkónak, hanem a szülőnek is.

Ám akadnak ellenérvek is a gyerekek mobilhasználatát illetően - például, hogy a telefon agyrákot okozhat.

Mobil és agyrák

Van-e összefüggés az agydaganat kialakulása és a mobiltelefon használata között? - teszi fel a kérdést az önmagát a világ legrosszabb anyukájaként aposztrofáló Lenore Skenazy Gyerekek póráz nélkül című könyvében. És mindjárt meg is válaszolja azt, mégpedig egy szakértő véleményére alapozva: Nirit Weiss szerint nincsen, márpedig ő agysebész.

- A vizsgálatok túlnyomó többsége szerint nincs összefüggés - mondja a New York-i Mt. Sinai kórház orvosa. - Hazai tanulmányok, európai tanulmányok: egyik sem mutatott ki rosszindulatú vagy jóindulatú daganatot.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ennek ellenére néhányan továbbra is rettegnek, úgyhogy Weiss folytatja a magyarázatot:

- Az én világomban nagyon gyakran előfordulnak agydaganatok, de a való világban ritkák. Amikor a páciensek az agyműtétre készülve azon töprengenek, vajon a túlzott mobilhasználat okozta-e az agydaganatot, mindig azt mondom, ezt felejtsék el. Az égvilágon semmi köze hozzá. Mire a páciensek visszakérdeznek: elnézést, mit is mondott? Éppen sms-eztem.

Ami legalább olyan fontos, mint a mobil

A legtöbb gyerek imádja a mobilok szórakoztató funkcióit, ám az első és legfontosabb fejlesztő tevékenység a tényleges játék - amihez azonban biztosítani kell az alapvető feltételeket. Így rendezd be csemetéd játszósarkát!

Régen a vonattól féltek

A jövő aktái - Future Files, nincs magyar kiadása - című könyvében Richard Watson arra világít rá, hogy az emberek félve fogadták a legtöbb új technológiát, és manapság mi is ezt tesszük. "A telegráf feltalálásakor elterjedt az a nézet, hogy a jelek befolyással lesznek az időjárásra, míg a vonatok és az autók elterjedésekor azt jövendölték, testi és mentális rendellenességek sorát fogják okozni." Amikor az elektromos közvilágítás vette át a gázlámpák helyét, éppen úgy féltek tőle, ahogyan ma félünk a mobiltelefon adótornyaitól. És maguktól a telefonoktól.

Weiss állítja, hogy noha az általa emlegetett vizsgálatokat felnőtteken végezték, nem gyerekeken, meggyőződése, hogy a mobiltelefon sokkal nagyobb biztonságot ad a lurkóknak, mint amekkora ismert kockázattal jár rájuk nézve.

Cikkünk Lenore Skenazy Gyerekek póráz nélkül című könyvének segítségével készült.

Lenore Skenazy, A Világ Legrosszabb Anyukája ebben a könyvben azt tanácsolja, álljunk meg kicsit, vegyük elő és tegyük rendbe a gyereknevelés körül kialakult aggodalmakat.

Vizsgáljuk meg ezeket történelmi távlatból, vessük össze a statisztikai mutatók száraz igazságaival, és ne fogadjuk el készpénznek a sok úgymond jótanácsot és információt - sokszor inkább csak álinformációt -, amelyeket kínálnak nekünk!

A szerző logikus, temperamentumos, könnyed, humoros iránymutatásával új szempontokat kapunk. És lassan kiderül, hogy amit elengedhetetlennek gondoltunk, sokszor nem más, mint tömeghatás és társadalmi hisztéria.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2520 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük