Milyen a gyermeked személyisége?
Rajzaiból megtudhatod!
Szeretnéd jobban megismerni csemetédet? Vess egy pillantást műveire!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnéd megismerni gyermeked igazi arcát? Bár önmagában az együtt eltöltött idő is rengeteget elárul az apróságok természetéről, nem csak az lehet figyelemreméltó, ami nyilvánvaló. Egyes személyiségjegyek, melyek a kicsik esetében lehet, hogy még éppen csak kialakulóban vannak, nem biztos, hogy rögtön a szemed elé kerülnek, amint leültök közösen játszani, de megvan a módja, hogy ezeket is előcsalogasd!

Ha alaposan megnézed csemetéd rajzait, és tudod, milyen jelekre érdemes figyelned, olyan dolgokat tudhatsz meg róla, melyekre eddig nem is gondoltál. Ha kíváncsi vagy, milyen a gyermeked valójában, vegyél elő egy papírt, minél több színes ceruzát, engedd, hogy rajzoljon, majd vedd alaposan szemügyre a végeredményt, és ezúttal tedd félre a művészi szemléletet!

A rajzkészség fejlődése

Az apróságok egy- és hároméves koruk között általában még csak firkálnak a lapra - ki erősebb, ki gyengédebb vonalakkal. Ebben az időszakban még nem érdemes a komolyabb tehetség jeleit lesned csemetéden: egyelőre az a lényeg, hogy lehetőséget biztosíts neki a gyakorlásra, hogy később vonalai formákká rendeződjenek. Ez utóbbi fejlődésben azonban neked is nagy szereped van, ugyanis a gyerkőcök először a feléjük érkező kérdések hatására nevezik meg firkálmányaikat.

Így idővel nemcsak utólag lesz már ház az egyik vonalhalmaz, hanem hároméves kora körül előre tudja, amikor a színes ceruzát a papírhoz érinti, hogy házikót akar rajzolni. Nem biztos, hogy az ovis kiállításokon a te apróságod műve lesz a legszebb, azonban a rajzolás akkor is a gyerek fejlődésének egyik nélkülözhetetlen eleme.

Amikor ugyanis megtapasztalja, hogy a papírnak vége van, és csak azon fog a ceruza, illetve, hogy szabályos formákat is képes alkotni, finommotoros mozgása mellett az érzékszervei is fejlődnek. Amikor tehát rápillantasz csemetéd rajzaira, a képességeihez mérten értékeld produkcióját, és ne azt nézd, mennyire közelíti meg a te valóságodat.

Fontos!
Bár néhány alapvető motívumot te is értelmezhetsz, ha szakértő elemzést szeretnél, vidd el a kicsi rajzait szakemberhez! Egy gyerekpszichológus vagy grafológus a képek alapján nemcsak a kicsi személyiségéről és fejlődéséről alkothat véleményt, de azt is megtudhatod, ha valamilyen problémával küszködik.

Erőteljes, elnagyolt vonalak - határozott személyiség

Ha csemetéd ceruzája alatt sokszor alig marad egyben a papír, kétségtelen, hogy határozott személyiség. Hevessége valószínűleg annak tudható be, hogy legkedvesebb tevékenységeibe élvezettel veti bele magát, de amit nem szeret, azzal nem szívesen bíbelődik. Bár minden gyerek életében van egy időszak, amikor az alakok és a tárgyak darabokban kerülnek a papírra - tehát az emberek feje a nyakuk fölött lebeg, és a lábaik sem érintkeznek a testükkel -, hebrencs, de határozott csemetéd esetében ez a periódus elhúzódhat.

Ha nincs türelme a vonalak illesztéséhez, és a színezés gyakran kilóg a tárgyakból, az arra utal, hogy később is inkább sietősen, mint alaposan intézi majd a dolgait. Előfordulhat, hogy az elnagyolt tárgyak ellenére az emberek arcai nagyon is részletesen meg vannak rajzolva: ha jól kivehető szemek, orrok és mosolyok vannak figuráin, akkor lendületessége ellenére meglehetősen érzékeny alkat a kicsi, akire nagy befolyással lehet a környezetének hangulata.

Túl precíz részletek, halvány színek - érzékeny lélek

Sok gyerekre jellemző, hogy rajzolás közben nem veszi figyelembe, hogy a házak falai a valóságban nem átlátszóak, és a repülőgépen keresztül nem látszik a pilóta. Ha a te apróságod is közéjük tartozik, az arra utal, hogy ügyel az apró részletekre, hiszen mindent szeretne papírra vetni, ami csak létezik azon a képen, amit a fejében alkotott. Ha emellett inkább halvány színekkel dolgozik, az nagyfokú érzékenységre vall: olyan gyerkőc ő, akit sokkal jobban lehet szép szóval, mint utasításokkal irányítani.

A papír betöltése is árulkodó lehet: minél jobban igyekszik a kicsi kitölteni a rendelkezésére álló teret, annál nagyobb biztonságban érzi magát. Ha túl sok fehér foltot hagy a képen, akkor bizonytalan, netán szorong valamitől. Amennyiben a formák mellett még az egymásba gabalyodó firkák is megfigyelhetőek a kicsi rajzain, nyújts neki több érzelmi támogatást, hiszen számára az elismerés és mások pozitív véleménye elengedhetetlen a fejlődéshez.

Hogyan rajzolja le magát?
Az is árulkodó lehet, hogy csemetéd a többi alakhoz képest hogyan rajzolja le önmagát. Ha kiegyensúlyozott, és nincsenek lelki problémái, arról a rajzon is árulkodik mosolya, illetve közelsége hozzád vagy a család más tagjaihoz. Ezzel szemben azonban egy szomorú arc nem a legjobb jel, de arra is figyelj fel, ha a gyerkőc magát a többieknél jóval kisebbnek rajzolja meg, vagy egyes alakok mögé helyezi. Ebben az esetben úgy érzi, ő nem elég fontos tagja a családnak.

Sablonos formák - önbizalom-hiányos gyerek

Bár a gyerekkor köztudottan a virágzó fantázia időszaka, a legtöbb csemete a sajátosan megrajzolt, felnőttek számára szinte felismerhetetlen lények mellett a sablonos formákból is építkezik alkotás közben. Ezért a ház egyszerű rajza, a pálcikaemberkék és a mosolygó napocska szinte minden apróság képein előfordul. Ha azonban szemed fénye a jól megszokott sablonoktól alig hajlandó elrugaszkodni, és szinte minden képén csak ezek láthatóak, lehet, hogy nincs elég önbizalma ahhoz, hogy valami mást vessen papírra, mint amit a felnőttek várnak tőle.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen, a te támogatásodra is szüksége van a kicsinek. Ha ugyanis korábban esetleg te vagy az óvónéni mondta neki, hogy a felismerhetetlen vonalai sehogy sem hasonlítanak egy tündérre, miért nem rajzol inkább valami szépet, nem csoda, ha elbizonytalanodott.

Minden gyerekben ott rejtőzik azonban az alkotókedv, melyet egy kis ösztönzéssel újra előcsalogathatsz. Olvass neki minél több mesét, és adj alkalmat arra, hogy kiélje a kreativitását, hogy ne csak azt rajzolja, amit várnak tőle, hanem azt, amit szeretne.

Ezt is szeretjük