Mikor kapjon telefont a gyerek? Ezt gondolják a magyarok a megosztó kérdésről

Alsóban? Felső tagozatban? Vagy majd középiskolában legyen saját telefonja a gyereknek?

GettyImages-953823492

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg az 1965 és 1979 között született X generáció tagjainak csak felnőtt korára lett mobiltelefonja, addig az 1980 és 1994 között született Y generáció talán már a középiskolás évei vége felé kapott saját készüléket. Az őket követő Z és alfa generációsok pedig egyre korábban jutottak/jutnak saját telefonhoz. Amíg nem voltak okostelefonok, addig csak a telefonszámla miatt aggódtak a szülők, ám azóta sok egyéb kérdést is felvetnek a gyerekek kezébe kerülő készülékek. Számos szempontot kell ilyenkor figyelembe venni. Olvasóinkat is megkérdeztük a megosztó témában.

Mikor kapjon telefont a gyerek?

Kétségtelen, hogy a digitális eszközök az ezredforduló óta egyre nagyobb teret kérnek maguknak az életünkből. A Z és az alfa generáció tagjait digitális bennszülötteknek nevezik, hiszen az 1995 után született gyerekek, fiatalok már egy olyan világba éreztek, ahol nem lehet megkerülni az internet és az okoseszközök használatát. Ugyanakkor a szülők jó része tisztában van vele, hogy ezeknek az eszközöknek a túl korai használata káros. A gyermeki agy fejlődése az első években a legintenzívebb. Az ilyenkor ért hatások formálják azokat az idegpályákat, melyekre a későbbi agyi funkciók épülnek majd. Több kutatás is összefüggést mutatott már a figyelemzavar, a nyelvi készségek fejletlensége, a viselkedésproblémák és a képernyőhasználat között. Minél korábban kerül okostelefon (tablet vagy más kütyü) a gyerek kezébe, annál erősebb lesz ez a hatás. De az addiktív jellege tizenéves korban - illetve felnőttek esetében is - fennáll. Épp ezért sok szülő, ameddig lehet, szeretné távol tartani gyermekét az okostelefontól, ám a világ fejlődési iránya egyértelműen ez ellen a vágy ellen dolgozik.

Olvasóink írták

Facebook-oldalunkon feltettük a kérdést, melyre rengeteg válasz érkezett. Volt kommentelő, aki azt írta, a négyéves lányának már van telefonja, de sokan válaszolták, hogy „majd ha meg tudja venni a saját fizetéséből”. A legtöbb általános iskoláskorú gyereket nevelő szülő azonban egyetértett abban, hogy elsősorban biztonsági szempontból fontos a telefon, és úgy véli, amikor a gyerek már önállóan közlekedik, szüksége lehet egy készülékre.

- Nyolcéves a lányom. Mi ezt nem korhoz kötjük. Úgy beszéltük meg, hogy akkor kap telefont, amikor elkezd egyedül mászkálni itthonról (suliba, edzésre, bárhova...). Hogy ez mikortól lesz, azt nem látjuk még.

- Ezt nem években, hanem érettségben és időnként szükségszerűségben mérik. Szerintem.

- Kaphatnának olyat is, ami nem okos... kapcsolattartásra pont jó, és nem néz nem neki való tartalmakat.

- Én hiszem azt, hogy minden szülő ismeri a saját gyermekét, és képes eldönteni, hogy mikor ad a gyermekének telefont.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Telefont, amikor elkezd egyedül közlekedni. Okostelefont minél később, annál jobb! Az én lányom a nyolcadikos ballagásra fog kapni, addig napi 20-25 percet használhatja az enyémet!

- A telefon biztonsági okok miatt szükséges ma egy gyereknek. Ilyen világ van, de nem kell, hogy net legyen rajta! A telefonálásra elég egy egyszerűbb is. Nem kell venni a legextrábbat, legdrágábbat csak azért, hogy elmondjuk, nekünk is van. Nevelés kérdése, és a gyerek megérti.

- Inkább okosórát. Azon elérhető és akár nyomon követhető.

Z generációs szlengkvíz - Teszteld a tudásod!

A mai szülőknek, ha tizenévesen tetszett a szombati mozi, az „király” volt, utána az esti buli meg „zsír”, esetleg „cool”. A szleng azonban elavul, a mostani kamaszok szóhasználatát már más szavak jellemzik, melyeket nem mindig értenek a korábbi generációk.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük