Ezért fontosabb a feleségem a gyerekeimnél - Egy nyolcgyerekes apa vallomása
Mike Berry blogbejegyzésben ír arról, miért helyezi előtérbe feleségét a gyerekeivel szemben.

cover-csalad
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mike Berry író, blogger és felesége, Kristin 17 éve házasodtak össze, és nyolc örökbefogadott gyermeket nevelnek. Mindketten aktív társadalmi munkát végeznek, hogy segítsenek más gyerekes családoknak megoldani a problémáikat, és segítsék a házastársakat a harmonikus kapcsolatuk megtartásában. Legutóbb a családapa blogbejegyzésben írt arról, szerinte mi a kulcs egy boldog családhoz, ami nem feltétlenül  merül ki abban, hogy a nap huszonnégy órájában csak a gyerekekkel foglalkoznak.

A férj a confessionsofanadoptiveparent.com oldalán arról mesél, miért helyezi a feleségét előtérbe a gyerekeivel szemben, miért állítja azt, hogy neje fontosabb számára, mint a nyolc gyermeke. Az írása sokaknak tanulságul szolgálhat.

„Ezért fontosabb a feleségem a gyerekeimnél”

Általában fél kilenckor figyelmeztetem a két kamasz lányomat, hogy hamarosan itt az ideje lefeküdni. Amikor kilencet üt az óra, azt mondom nekik: 15 percen belül induljatok el a szobátokba! Ezt minden egyes este elismétlem nekik, és ők minden egyes alkalommal vitatkoznak velem: Miért kell mindig ilyen hamar lefeküdnünk? Mi már nem vagyunk kisgyerekek - mérgelődnek. Erre azt felelem nekik, nem kell aludniuk, de a nappaliban nem maradhatnak negyed tíz után. Azért, mert az édesanyjukkal szeretnénk kettesben lenni, szükségünk van az együtt töltött időre. Egész nap nem láttuk egymást, veletek és a munkával törődtünk. Ez a mi időnk kettesben. A lányok persze forgatják a szemüket, de felmennek a szobába.

Mike Berry és családja.
Mike Berry és családja.

Azóta követjük ezt a szabályt, mióta csak az eszemet tudom. Lassan 17 éve vagyunk együtt, de soha nem foglalkoztunk a gyerekeinkkel a nap minden egyes órájában. Persze sokat vagyunk velük, főleg a feleségem, de nem a nap 24 órájában. Természetesen a gyerekeink fontos szerepet játszanak az életünkben, és nagyon szeretjük őket, mindenben számíthatnak ránk, de rajtuk kívül ott vagyunk mi ketten is, a kapcsolatunk, amit ápolni kell. A feleségem és én mindig ügyeltünk arra, hogy a házasságunk szilárd alapokon nyugodjon. Sok oka van, hogy ez miért fontos számukra, most elmondom a négy legfontosabbat.

Az otthon alappillére egy jól működő házasság

Egy család alapkövei nem a gyerekek. Természetesen fontos részük, de nem ők az egyedüliek, akik összetartják a családot. Aki összetartja, az te vagy és a feleséged. A ti felelősségetek a családot vezetni. A gyerekek pedig kettőtökről vesznek példát, és a jövőben talán a saját életükbe is beépítik az otthonról hozott mintákat.

A gyerekek megszületése előtt csak MI voltunk

A gyerekek születése előtt ketten voltunk. Egymásba szerettünk, éjszakákon át lógtunk a telefonon, és úgy döntöttünk, örökre egymás mellett köteleződünk el. Majd belevágtunk abba, hogy családunk legyen, és boldogok vagyunk, hogy ők vannak nekünk. De a szövetségünk szent és sérthetetlen, amit minden erőnkkel óvnunk kell.

Ha a gyerekek kirepültek, utána is MI leszünk

Semmi sem tart örökké. A mi kis aranyos gyermekeink megnőnek, és kirepülnek a családi fészekből. Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de az otthonomban egy harmincéves gyereknek már nincs hely. Munkájuk lesz, családot alapítanak, a saját gyerekeiket nevelik. Magunkra maradunk, és utánuk is már csak MI ketten leszünk. Szeretném, ha a kapcsolatunk ugyanolyan erős lenne, mint az elején. Az, hogy ez megtörténjen, és a jövő ilyen legyen, a kapcsolatunkon most kell dolgozni, és elsőbbséget élvezzen minden mással szemben. Persze ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi vagyunk a példa számukra

A gyerekek rólunk vesznek példát, tőlünk tanulnak. Minden, amit csinálunk, az követendő példaként szolgál számukra az életben. Gyakran mondom, mi nem is gyerekeket, hanem felnőtteket nevelünk. Szeretném, ha a gyerekeim egészségesen viszonyulnának a kapcsolatokhoz, a randizáshoz, a házassághoz. Szeretném, ha a házasságunkkal olyan példát tudnánk mutatni, amilyet érdemes követni. Éppen ezért a feleségem a gyerekeim előtt áll. Számomra ő a legfontosabb, de a gyerekek csak utána következnek.

Tény, hogy a gyerekeknek szükségük van rád, és vigyáznod kell rájuk. De a házasságodra is vigyázni kell! Ha az összeomlik, akkor a gyerekek biztonságos világa is összeomlik. Ezért küldjük fel a gyerekeket minden este kilenc órakor a szobájukba. Hogy élvezni tudjuk a feleségemmel egymás társaságát. Mert a kettőnk kapcsolata fontosabb a gyerekeinknél.

A kutya az ember legjobb barátja, a gyerek legjobb játszótársa

A következő régi fotók bizonyítják, hogy mindig így volt, és így is lesz: minden gyereknek kell egy kutya.

Borítókép: Getty Images Hungary, ajánlóképek: confessionsofanadoptiveparent.com

Ezt is szeretjük