A babasírás 4 típusa, és amit a pici mondani akar velük

Bár beszélni még nem tud, a maga módján a csecsemő is kommunikál. Ismerd meg a sírások jelentését!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandós kismamaként nehéz elképzelni, milyen az élet egy apró, törékeny újszülöttel. Idővel azonban a hormonoknak és a szervezetedben bekövetkező változásoknak köszönhetően anya lesz belőled, és amikor a karodba veheted gyermeked, hirtelen sok, eddig érthetetlen dolog teljesen természetes lesz. De nem minden.

A kilenc hónap alatt felkészülhetsz arra, hogyan kell majd szoptatnod, hogyan tartsd a babát, és hogyan gondoskodj róla, de amikor szemtől szemben találod magad egy keservesen síró újszülöttel, nem biztos, hogy anyai ösztöneid rögtön megsúgják, hogy mit kell tenned.

Pedig a pici nyelve nem olyan érthetetlen, mint ahogy az az első pillanatokban tűnhet, a különböző fajta sírásoknak ugyanis megvan a maguk jelentése. Figyeld a pici gesztusait, és könnyen megértheted, mit szeretne mondani.

Éhes

Ahány baba, annyi szokás. Már a kórházban megfigyelhető, hogy vannak olyan apróságok, akik valóban csak akkor szólalnak meg, amikor valami mondanivalójuk van, míg más csöppségek szinte szünet nélkül bömbölnek. A legtöbb anyuka erre kétségbeesetten próbálja szoptatni bőgő csemetéjét, mert amíg a mellen van, legalább csendes. Ekkor azonban előfordulhat, hogy a baba túleszi magát, és fájó pocakja miatt csak még keservesebb sírásba kezd.

Könnyen elkerülheted ezt a helyzetet, ha csak akkor eteted, amikor valóban éhes. A legtöbb baba ilyenkor rövid, ritmikusan ismétlődő éles hangokat hallat, melyek leginkább a neh hangsorra hasonlítanak. Ha ekkor a melledre veszed, meglátod, hogy egyből csendben marad, és szopni kezd, az etetést követően pedig nyugodt és csendes lesz.

Álmos

Egy újszülöttnek rengeteg alvásra és pihenésre van szüksége. Gyakran előfordul azonban, hogy amikor elfárad a baba, nem alszik el magától, hanem keserves sírásba kezd. Ez a tipikus oá sírás, ami kezdődhet rövidebb szakaszokkal, de mindenképpen egy hosszú, kerek szájjal formált hangban végződik. Ha gyermeked így sír, akkor vedd a karodba, ringasd, vagy tegyél be valamilyen altató zenét.

Próbáld megnyugtatni, hogy minél hamarabb álomba szenderülhessen. Ha babád már nagyobbacska, akkor is altasd el, ha fáradt, ugyanis az áhított esti alvás ritmusát nem alakíthatod ki pár hónap alatt. Bizony egy ideig számítanod kell arra, hogy akár az éjszaka közepén is sírva fakadhat, és fel kell kelned, hogy megnyugtathasd.

Fáj a hasa

Nem véletlen, hogy a pocak fájdalmára is külön sírásuk van a babáknak, csecsemőkorban ugyanis az egyik leggyakoribb sajgó panasz a hasfájás. Gyakran amiatt alakul ki, mert a pici túleszi magát, vagy etetés közben levegőt nyel. Hangalakja valamelyest hasonlít az éhség miatti síráséhoz, ugyanis hasonlóan magas és éles, mint amikor a pici azt akarja tudtodra adni, hogy szopni szeretne. A rövid, ritmusos hangocskák helyett azonban ebben az esetben hosszan és keservesen sírhat. Ha különösen erős gyomorgörcse van, sírása sikoltozóan átható lehet. Hasonló helyzetben próbáld simogatni a pocakját, ha azonban rövid időn belül nem lesz jobban, azonnal vidd orvoshoz!

Ha többet szeretnél megtudni a csecsemőkori hasfájásról, illetve arról, hogy mikor mi a teendőd, olvasd el cikkünket!

Ideje pelenkát cserélni

Sok esetben magadtól is könnyen rájöhetsz, mikor kell pelenkát cserélni, de időnként segítségedre lehet a baba is. Amikor ugyanis a pici kellemetlenül érzi magát, akkor heh hangot hallatva sír.

A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy ideje tisztába tenned, de az is lehet, hogy csak melege van, vagy éppen fázik, úgyhogy nem árt, ha tüzetesen megnézed, milyen szokatlan körülmény lehet, amire gyermeked panaszkodik. Elsősorban természetesen a pelusra érdemes gyanakodnod, ha azonban azután sem nyugszik meg gyermeked, hogy tisztába tetted, járj utána, hogy mi nincs rendben a babaszobában.

Amikor nincs különösebb ok

Megesik olykor a felnőtt emberrel is, hogy minden különösebb, halaszthatatlan mondanivaló ellenére beszél, és bizony van úgy, hogy a babák is minden különösebb ok nélkül sírnak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vannak csendesebb és hisztisebb gyerkőcök, ha tehát már a kórházban azt veszed észre, hogy a te babád sokkal gyakrabban sír, mint a többiek, nem kell feltétlenül kétségbeesned. Idővel kitapasztalod majd, hogy mikor akar mondani valami fontosat a pici, és mikor sír csak azért, mert baba, és másképp egyelőre annak sem tud hangot adni, ha egyszerűen csak unatkozik.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük