Miért nem esel teherbe?

2 észrevétlen nemi betegség a háttérben

A nemi betegségek következményei súlyosak lehetnek. Ha nem sikerül a baba, ezekre az okokra is gondolj!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy pár régóta tervez gyereket, de hiábavalónak bizonyulnak a próbálkozások, a lehetséges okok listáján legelőször a nőgyógyászati betegségek merülnek fel. Pedig a meddőség mögött nem mindig a peteérés problémái, a polipok vagy a policisztás ovárium szindróma áll.

Előfordulhat, hogy egy rejtett, tünetmentes nemi betegség húzódik meg a háttérben, mellyel akár gyanútlanul vissza is fertőzhetitek egymást. Mielőtt tehát mélyebben kezdenétek keresni az okokat, érdemes néhány szűrésen átesni, hogy kizárhassátok a kevésbé hivalkodó kórokat. Ismerd meg a leggyakoribb tünetmentes nemi betegségeket, melyek meddőséghez vezethetnek!

Gonorrhoea

A gonorrhoea a férfiaknál szinte minden esetben fájdalmas, nedvedző húgycsőgyulladást okoz, nőknél azonban gyakran teljesen tünetmentesen zajlik, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy valamilyen komolyabb problémájuk lehet. A kór hatására gyulladás keletkezik a méhnyak, a petefészek és a petevezeték környékén, mindez azonban a legtöbb esetben különösebb jel nélkül zajlik.

Időnként azonban a nőknél is vezethet húgycsőgyulladáshoz a gonorrhoea, tehát leginkább a sárgás hüvelyi folyás és a fájdalmas vizeletürítés lehet figyelmeztető jel. Kezeletlen esetben a gonorrhoea súlyos, hegesedő, a nemi szervekre is ráterjedő kismedencei gyulladást okozhat, melynek egyenes következménye a meddőség. Fontos tehát, hogy ne csak akkor fordulj orvoshoz, amikor igazán nagy a baj!

A betegség kezelése

A kismedencei gyulladás kockázatával a legtöbb nő tisztában van, azonban ahhoz, hogy elkerülhesd a következményeket, már akkor érdemes elmenned egy kivizsgálásra, amikor még csak a húgycsőgyulladást tapasztalod. Sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor párjukról kiderül, hogy milyen problémával küszködik: a legjobb tehát, ha mindketten figyeltek a tünetekre, és nem csak a saját testeddel törődsz.

A betegség ráadásul könnyen kezelhető, hiszen a nagy dózisban adott penicillin néhány hét alatt megszünteti. Mivel azonban visszafertőzhetitek egymást, amennyiben bebizonyosodik, hogy valamelyikőtök gonorrhoeás, egyszerre kell részt vennetek a kezeléseken, hogy gyógyultan folytathassátok a babatervezést.

Chlamydia

A nyugati országokban a Chlamydia-fertőzés a kismedencei gyulladások leggyakoribb oka. Az esetek egy részében a fertőzés teljesen tünetmentesen zajlik, amennyiben mégsem, úgy hüvelyi váladékozás és alhasi fájdalom lehet a figyelmeztető jel. Általában a fertőzés után pár nappal fokozott vizelési inger jelentkezik, ám ezt sokan egyszerű felfázásnak tartják, és mivel pár nap alatt magától el is múlik, kevesen fordulnak vele orvoshoz.

Később a vizelési panaszok visszatérhetnek, majd rendszerint méhnyak- és kismedencei gyulladás lép fel. A gyulladásos állapot következtében a méhnyak körül megváltozik a nyáktermelés, ami átmeneti meddőséghez vezet. Emellett párod fogamzóképessége is csökkenhet, hiszen a herék és a mellékherék gyulladása rontja a spermiumok minőségét.

Hasonló esetben tehát a betegség ideje alatt nem termékenyülsz meg, de amennyiben kezeltetitek magatokat, később gond nélkül tervezhetitek a babát. A fennálló betegség idején azért sem érdemes próbálkoznotok, mert, ha mégis sikerülne teherbe esned, a magzatra átadott Chlamydia életveszélyes tüdőgyulladáshoz és vakságot okozó kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.

Ha nem fordulsz időben orvoshoz, a méhnyakról a gyulladás tovább terjedhet a méh irányába, és méhnyálkahártya-gyulladást, illetve petefészek-gyulladást okozhat. Amennyiben a petevezetékek is begyulladnak, kisebb-nagyobb hegesedések alakulhatnak ki, melyek elzárhatják őket. Ez esetben a meddőség a Chlamydia kezelése után sem szűnik meg, és csak a mesterséges megtermékenyítés jelenthet megoldást.

A betegség kezelése

Fontos tehát, hogy, ha gyakori vizeletürítési panaszaid vannak, és áttetsző, fehéres vagy sárgás hüvelyfolyást is tapasztalsz, vedd komolyan a jelentéktelennek tűnő jeleket, és fordulj orvoshoz! Akkor is érdemes Chlamydiára gyanakodnod, ha minden különösebb ok nélkül sikertelenül próbálkoztok a teherbeeséssel, és néha az aktus után enyhe vérzést tapasztalsz.

A betegséget nem könnyű felismerni. Kezelésében is csak azok az antibiotikumok hatásosak, melyek képesek a sejtek belsejébe is bejutni - ilyenek a tetracyclinek, vagyis a Doxycyclin, illetve a makrolidok, mint a Rulid, a Klacid és a Fromilid. A Chlamydiával szemben nem alakul ki védettség, így az újrafertőződés lehetősége a későbbiekben is fennáll.

Mivel a baktérium mikrobiológiai tenyésztése rendkívül nehéz és körülményes, fontos, hogy, ha a betegség gyanúja fennáll, akkor is mindketten kezeltessétek magatokat, ha a szűrővizsgálat eredménye negatív.

Cikkünk Dr. Karen Trewinnard Termékenység & fogamzás című könyvének segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

Ezt is szeretjük