Mennyire népszerű a gyermeked az iskolában? Ebből az 4 dologból azonnal kiderül
Megtalálta a helyét, netán a társaság oszlopos tagja?

nagykep?cikkid=162806&kep=nepszeru1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy a gyerek megtalálja-e a helyét az általános, illetve középiskolai osztályában, nagyobb mértékben befolyásolja a jövőjét, mint a legtöbben gondolnák. Egy, a viszonylag közeli múltban készült ausztrál tanulmány szerint ugyanis azok, akiknek sikerül beilleszkedniük, netán az adott közösség meghatározó tagjává válnak, nagyobb eséllyel válnak elégedett és sikeres felnőtté.

Szülőként azonban nem mindig könnyű megítélni, mennyire népszerű csemetéd társai körében. Hiszen a kisebbek nem mindig tudják megfogalmazni azt, milyen impulzusok érik őket, illetve mi zajlik bennük, a nagyobbak pedig már esetleg szívesebben osztják meg élményeiket, érzéseiket a haverokkal. Az alábbiak alapján azonban képbe kerülhetsz ezen a téren.


Szívesen megy suliba

Ha a gyerkőc jellemzően szívesen indul el reggelente, nagy valószínűséggel a helyén van. Természetesen lehetnek napok, amikor alábbhagy a lelkesedése, hiszen például egy dolgozatírás nyilván nem tartozik a legvonzóbb programjai közé. Ha azonban általában nem látod rajta a szorongás jeleit - ami többek között a beilleszkedési zavarokkal küszködő, netán egyenesen kiközösített gyerekekre jellemző -, nincs okod aggodalomra: minden bizonnyal szívesen találkozik a társaival, és azok is vele.

Keresik az iskolán kívül is

A fenti jelek, ha megnyugtatóak is, még nem feltétlenül utalnak kifejezett népszerűségre. Ha azonban azt tapasztalod, hogy a többiek iskolán kívül is keresik a gyereket, akár valamilyen kommunikációs csatornán, akár személyesen, biztos, hogy jelentős szerepet tölt be a mindennapjaikban. Érdemes időnként ránézned a közösségi oldalára is - mennyi ismerőse van az osztályból, mennyit és hogyan kommunikálnak egymással?

15 jel, hogy a gyerek lelki problémákkal küzd

Nem feltétlenül a népszerűtlenség miatt, de sok gyerek küzd lelki problémákkal, még ha nem is beszél róla. Kattintsd végig a galériát, és ismerd fel a jeleket!

Nincsenek nagyobb léptékű változás

Főként a kiskamaszok és a kamaszok, de már a kisebbek is keresik önmagukat, egyszersmind a határaikat is próbálják feltérképezni - gyakran kifejezetten feszegetik is azokat. Bár a szülőnek égnek állhat a haja gyermeke új outfitjétől vagy bontakozó zenei ízlésétől, netán egy-egy kevésbé szerencsés megnyilvánulásától, mindez valójában természetes. Baj csak akkor lehet, ha a gyerek szemlélete, értékrendje 180 fokos fordulatot vesz - ekkor ugyanis elképzelhető, hogy - mintegy elutasítva mindazt, amit eddig a önmagáról és a világról gondolt - minden erejével azon van, hogy megfeleljen társainak. Ha nem tapasztalsz ilyet, nyilván nem érzi úgy, hogy másnak kell látszania, mint aki valójában - a befogadás reményében.

Nem akar menőzni

Teljesen érthető, ha a gyerek vágyik valami szebbre, jobbra, trendibbre, legyen szó egy cipőről vagy egy okoseszközről - így vagyunk ezzel sokszor mi, felnőttek is. Ha azonban nagyobb gond nélkül tudomásul veszi, hogy a források végesek, és új beszerzést rendszeresen nem, csak bizonyos időközönként engedhettek meg magatoknak, ismét csak megnyugodhatsz - és nem csak azért, mert megúszod a vitát, veszekedést, esetleg sértődést. Csemetédnek ugyanis a jelek szerint nincs szüksége arra, hogy valamilyen tárgy által vívja ki a többiek figyelmét és elismerését - hiszen mindebben "menőzés" nélkül, saját jogon is része lehet.

Ezt is szeretjük