Mennyire népszerű a gyerek a suliban? - Ennyire lesz boldog felnőttként
Egy kutatás szerint többet számít, mint a tanulmányi eredmény.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyértelmű összefüggés van a gyermekkori pozitív közösségi kötődések és a felnőttkori közérzet között - állapították meg ausztrál kutatók egy hosszú távú tanulmány alapján.

Ami még a tanulásnál is fontosabb

Boldogabb felnőttekké cseperedtek azok a gyerekek, akiket szüleik és tanáraik népszerűnek és öntudatosnak ítéltek meg, továbbá azok a fiatalok, akik jól beilleszkedtek az iskolába, családjukba, egyesületekbe.

Nem találtak ugyanakkor lényegi összefüggést a felnőttkori boldogság és a korai beszédfejlődés, illetve az iskolai teljesítmény között - írta Craig Olsson, a melbourne-i Deakin Egyetem fejlődéspszichológusa a Journal of Happiness Studies című internetes szaklapban.

A gyermekkori beszédfejlődés csak csekély mértékben függ össze a fiatalok közösségi beilleszkedésével. A tanulmány azt a benyomást kelti, hogy az intellektuális és a közösségi fejlődés egymással párhuzamosan megy végbe anélkül, hogy szoros kapcsolat lenne köztük.

A kutatók szerint a képzés folytonosságának hatása erősebben megmutatkozik, mint a szociális körülményeké. Az eredményekben nem mutatkozott lényegi különbség férfiak és nők között - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A családból adódó hátrányok a gyerekek közösségi kötődésére és beszédfejlődésére egyaránt hatással vannak, és közvetetten a serdülőkorra is kihatnak.

A korai családi környezet kiemelt fontossággal bír a serdülőkor szempontjából - írták a kutatók.

Így szeretik meg a többiek

Az, hogy a gyerek mennyire találja meg a helyét a közösségben, nem túl meglepő módon a nevelésen is múlik. Ha otthon megértés, elfogadás és kedvesség veszi őt körül, magabiztosabbá, egyszersmind megértőbbé és toleránsabbá válik, ami jelentősen megkönnyíti számára a beilleszkedést, sőt, idővel kimondott népszerűségre tehet szert. Mindemellett nem árt némi tudatos fejlesztés sem, mégpedig az alábbi területeken.

Szociális készségek

Taníts a kicsinek olyan viselkedésmódokat, mint a másik megszólítása, a mosolygás vagy a szemkontaktus tartása.

Vegyétek át az alapvető társas szabályokat is: nem vesszük el más holmiját, nem szólunk be, nem verekszünk, hanem együttműködünk.

Kompromisszumkészség

A mindennapok során gyakorold a gyerekkel, hogy miként fejezheti ki szándékát vagy igényét úgy, hogy azzal senkit ne bántson meg, ám az ő érdekei se sérüljenek. Tudatosítsd benne, hogy lehetőség szerint a kompromisszumos megoldásra kell törekedni.

Barátkozás - a minta fontossága

Ezt a fajta jártasságot leginkább a saját példád révén adhatod át a gyerkőcnek. Rengeteg múlik azon, hogy miként viszonyulsz másokhoz, különösen a gyerek előtt. Ha nyitott vagy, nagy valószínűséggel a kicsi is azzá válik, különösebb direkt ráhatások nélkül. A témáról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ezt is szeretjük