Mennyibe kerül ma egy szülés Magyarországon?
A fővárosban és vidéken
A hálapénz csak a szorongást oldja, de semmit sem biztosít. Ha mégis fizetsz, tudd meg előre az árakat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan hangoztatják biztatásképp vagy fejmosásnak szánva, hogy a gyerekvállalás nem pénzkérdés.

Érzelmi oldalról megközelítve valóban nem az anyagiak játszanak döntő szerepet abban, hogy valaki belevág-e a családalapításba, vagy sem, de pusztán érzelmekből sem vásárolt még senki babakelengyét, illetve rendezett be egy komplett gyerekszobát - és mindez még csak egy része a várható kiadásoknak.

Így érdemes már a gyerektervezés alatt számba venni a felmerülő költségeket, illetve idejében elkezdeni a spórolgatást.

Hálapénz

Bár hazánkban - rendszeres tb-befizetés ellenében - a közkórházakban és az állami egészségügyi intézményekben ingyenes terhesgondozásra és szülészeti ellátásra jogosultak a kismamák, a hálapénz fogalma és elvárt vagy nem elvárt jelenléte cseppet sem ismeretlen.

Ám míg korábban valóban a hálát hivatott jelképezni, avagy utólag, köszönetnyilvánításképp méltatták vele az orvos és az ápolók munkáját az újdonsült anyukák, manapság általában a bizalom, a biztonság és a figyelem előzetes megvásárlására szolgál a borítékba csúsztatott összeg.

A tapasztalatok azonban sokrétűek, ugyanis akad olyan szülész-nőgyógyász, aki el sem fogadja.

Mennyi az annyi, ha ingyenes?

Nem könnyű az első gyermeküket váró kismamák helyzete, hiszen a fórumokat böngészve számos olyan személyes történettel találkozhatnak, melyek egyik oldalon a zsebbe csúsztatott összeg szükségessége mellett, másik oldalon pedig ellene szólnak.

Elsősorban azt érdemes letisztázni magadban, hogy állami intézményben akarsz-e szülni, illetve ott az ügyeletes orvosra bízod-e magad. Ebben az esetben abszolút nem elvárt, hogy külön honoráld a szülész, a nőgyógyász és az ápolók erőfeszítéseit, de egyesek, ha úgy érzik, hogy maximális figyelmet és törődést kaptak, elégedettségükben ajándékkosárral vagy 10-20 ezer forinttal nyilvánítanak köszönetet.

Szülés fogadott orvossal

Ám más a helyzet, amikor a kismama felkér egy orvost, hogy ő kísérje végig a szülést. Ilyenkor gyakorlatilag a biztonságérzetet és a kitüntetett figyelmet vásárolja meg az ember, ám cserébe bármikor számíthat az orvosára. Bár az állami egészségügyi rendszerben levezetett szülésnek így is ingyenesnek kellene lennie, sokan úgy vélik, hogy illik pluszjuttatással méltatni az orvos vállalását, illetve a tarifát gyakran már a felkérés pillanatában egyeztetik.

Fővárosi viszonylatban

A fővárosban nem ritka, hogy egy-egy vizsgálatért 10-15 ezer forintot fizethet a leendő anyuka, a szülés utáni összegként pedig a vizitdíj tízszeresét tartják reálisnak, vagy inkább megszokottnak a várandós nők.

A legtöbb orvos azonban a kismamára bízza, hogy mennyit fizet, illetve eleve nem kér pénzt. A kiadásokat növeli, hogy a szülésznőnek szintén jár valamennyi, ez érzés szerint nagyjából 20-30 ezer forintra szokott rúgni.

A többgyerekes, rutinos anyukák általában azt tanácsolják, hogy nem kell rögtön a vizsgálatok kezdetén lefixálni az orvost, mert legalább tíz kötelező kontroll van, amiért felesleges végig pénzt osztogatni. A második-harmadik gyereküket várók között már sokkal többen vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy felesleges a boríték, mert anélkül is körültekintő és figyelmes ellátást kapnak.

Vidéki fronton

Vidéken már jóval kevesebbet áldoznak erre a kismamák, persze, előfordul, hogy konkrét tarifával hozakodik elő az orvos, vagy már eleve egy bejáratott összeggel együtt ajánlgatják másoknak a szakértelmét a nála szült anyukák. A tapasztalat szerint azok a kismamák fizetnek önként magasabb hálapénzt, akiknek problémás vagy veszélyeztetett a terhességük, és komplikációkra számíthatnak.

Míg a fővárosban általánosan a 100 ezer forintot közelíti meg a borítékos juttatás, a kisebb városokban nagyjából 40-60 ezer forint körül mozog. Viszont ha maga dönthet a várandós anyuka, hogy mennyit ad, akkor ez 20-30 ezer forintra csökken. Ebben azonban nincs benne a vizsgálatokért fizetett pénz, mint ahogy a teljes személyzetnek szóló hála sem.

Ha tudni akarod, miért fizetsz

Amennyiben magánorvoshoz jársz, a terhesgondozásért az alkalmankénti megszabott árat kell fizetned, hiszen nem az állami ellátást veszed igénybe. Ez az összeg rendelőnként változó, de előre számolni tudsz vele, és a pénztárcádhoz igazodva választhatod meg, hogy kihez mész.

Illetve szintén tisztább, ha körbekémleled a magánklinikák árlistáját, melyből pontosan megtudhatod, hogy mennyi pénzért milyen vizsgálatokra és ellátásra számíthatsz. Ám akkor sincs miért szoronganod, ha állami kórházban, ügyeletes orvosnál hozod világra a kis jövevényt.

Ezt is szeretjük