Mennyi vitaminra van szüksége a gyereknek?
Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, hogy csemetéd mindennap hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő a lehető legjobbat akarja nyújtani gyerekének. Természetesen fontos is, hogy a kicsi kezdettől fogva mindig a megfelelő táplálékot kapja, hiszen a kiegyensúlyozott étrenddel és az egészséges táplálkozási szokások korai kialakításával csemetéd további fejlődésének szilárd alapjait teremtheted meg.

Ehhez azonban nemcsak az kell, hogy a kicsi a lehető legtáplálóbban étkezzen, de az is elengedhetetlen, hogy minden szükséges anyagból hozzájusson a kellő mennyiséghez. Tudd meg, melyik életkorban milyen vitaminokra van szüksége a kicsinek, hogy a megfelelő ütemben fejlődhessen!

Mi kell a gyereknek?

A szoptatás ideje alatt az anyatejből és a tápszerekből a baba a legtöbb fontos tápanyaghoz hozzájut, az átállás ideje alatt azonban elengedhetetlen, hogy az ételekből a szükséges ásványi anyagokhoz is hozzájusson.

Ásványi anyagok

A vas az oxigént szállító hemoglobin alapvető alkotórésze, hiányában tehát vérszegénység lép fel. A kalcium a kisgyerek csontozatának és fogazatának fejlődésében, az izom-, szív- és idegműködésben, valamint a véralvadásban játszik központi szerepet.

Alapvető vitaminok

Az A-vitamin, vagyis a retinol a bőr és a szem egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint a narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák, de sok retinol található a tejben, a tojásban és a májban is.

A C-vitamin a növekedésben és a szövetek regenerálódásában játszik szerepet. Erősíti a vas felszívódását, nem árt tehát, ha a sok vasat tartalmazó táplálékok mellett C-vitaminban dús ételeket is adsz a gyerkőcnek, különösen, ha vegetáriánus étrenden van a család.
A D-vitamin a kalcium felszívódásában játszik kulcsszerepet. Hiánya angolkórhoz, vagyis gyenge, hajlékony csontozathoz vezet.

 

 

0-3 hónapos korban

A fiúcsecsemőknek naponta 545 kalóriára van szükségük, míg egy lánybabának csak 515-re. A fiatal apróságok gyomra kis befogadóképessége miatt koncentrált formában igényli a tápanyagokat. A legjobb energiaforrás a zsír, melyből a babának bőséges mennyiséget kell kapnia: az anyatej speciális zsírban gazdag tápanyag, ami gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek a központi idegrendszer és a szem fejlődéséhez elengedhetetlenek. Az elválasztásig az anyatej, illetve ennek hiányában a tápszerek biztosítják a csecsemő számára szükséges energiát.

Ebből a forrásból a baba a napi szükséges fehérjemennyiséghez is hozzájut, és a vitaminok miatt sem kell aggódnod. Amennyiben azonban szoptatsz, és szeretnéd, hogy a kicsi ne csak kellő mennyiségű kalóriához, de elegendő vitaminhoz is jusson, gondoskodj róla, hogy te se szenvedj vitaminhiányban.

0-3 hónapos baba napi szükséglete
Fehérje: 12,5 gramm, C-vitamin: 25 milligramm, A-vitamin: 350 mikrogramm, D-vitamin: 8,5 mikrogramm, kalcium: 525 milligramm, vas: 1,7 milligramm.

4-6 hónapos korban

Ebben az időszakban a fiúknak 690 kalóriára van szükségük naponta, míg a lányoknak 645 kalóriát kell bevinniük. A csecsemők testtömegegységenként háromszor annyi fehérjét igényelnek, mint a felnőttek, hiszen ez a létfontosságú tápanyag építi fel a sejteket és a szöveteket. Egészen a kicsi féléves koráig azonban nincs okod az aggodalomra, hiszen az anyatejből továbbra is hozzájut az ideális mennyiségű fehérjéhez, csakúgy, mint a kalóriához.

4-6 hónapos baba napi szükséglete
Fehérje: 12, 7 gramm, C-vitamin: 25 milligramm, A-vitamin: 350 mikrogramm, D-vitamin: 8,5 mikrogramm, kalcium: 525 milligramm, vas: 4,3 milligramm.

7-9 hónapos korban

Ahogy gyermeked fokozatosan áttér a szilárd táplálékra, egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezned arra, hogy az anyatej hiányában is szerepeljen az étrendjében rengeteg természetes vitaminforrás. Ebben az életkorban a fiúknak napi 825 kalóriára van szükségük, a lányoknak pedig 765-re. Fontos, hogy a szükséges ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz lehetőség szerint természetes forrásból jusson hozzá a gyerek, ugyanis az ételekből csak annyit vesz fel a szervezete, amennyit kell.

Még mindig adhatsz anyatejet a gyereknek, de lehetőség szerint már pohárból, és csak reggelire igya. A legfontosabb táplálékok ebben az időszakban a pépesített zöldségek és húsok, de felkockázott, érett gyümölcsöket és falatokra vágott kenyeret is adhatsz neki. Ha nem tejérzékeny a kicsi, a tejes pépek és a tejbegríz is számos fontos tápanyagot biztosíthat számára.

7-9 hónapos baba napi szükséglete
Fehérje: 13,7 gramm, C-vitamin: 25 milligramm, A-vitamin: 350 mikrogramm, D-vitamin: 7 mikrogramm, kalcium: 525 milligramm, vas: 7,8 milligramm.

10-12 hónapos korban

Egy éves koruk körül a fiúknak már napi 920 kalória az ideális energiabevitel. A lányok esetében ez az érték valamivel kevesebb, nekik ugyanis 865 kalóriára van csak szükségük. Reggelire ekkor már adhatsz a gyereknek gabonapelyhet tejjel, illetve, ha még igényli, anyatejet is, pohárból. 10-12 hónapos korában sok gyerkőc már megbirkózik az apróra vágott húsokkal, a hallal és a hüvelyesekkel, de pépesítheted is őket.

Feltétlenül szerepeljen étrendjében krumpli, tészta és rizs is, ez utóbbiból azonban a legjobb, ha barnarizst adsz neki, ugyanis a fehérrizsből a legfontosabb vitaminok hiányoznak. Ha édesszájú a kicsi, csoki helyett adj neki almakompótot vagy aszalt gyümölcsszeleteket.

10-12 hónapos gyerek napi szükséglete
Fehérje: 14,9 gramm, C-vitamin: 25 milligramm, A-vitamin: 350 mikrogramm, D-vitamin: 7 mikrogramm, kalcium: 525 milligramm, vas: 7,8 milligramm.

1-3 éves korban

Amikor a gyerek járni kezd, hirtelen kitárul előtte a világ, így jóval több energiára van szüksége, mint babakorban. A fiúknak 1230 kalória, míg a lányoknak 1165 kalória a napi adag, azonban ne feledkezz meg róla, hogy kisgyerekkorban ez a minimumot, nem a maximumot jelenti. Ha tehát egy kicsit többet vesz magához csemetéd, abból nem származik problémája, azonban a kevesebb energia nem csak soványsághoz, de fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Ekkorra már nem árt, ha teljesen leszoktatod az anyatejről, és reggelire gabonapelyhet adsz neki tejjel. Igazítsd úgy a kicsi ritmusát, hogy ovis korára hozzászokjon a napi ötszöri étkezéshez, így akkor sem lesz komolyabb problémája, ha közösségbe kerül. A változatos, kiegyensúlyozott étrend továbbra is elengedhetetlen.

1-3 éves gyerek napi szükséglete
Fehérje: 14,5 gramm, C-vitamin: 30 milligramm, A-vitamin: 400 mikrogramm, D-vitamin: 7 mikrogramm, kalcium: 350 milligramm, vas: 6,9 milligramm.

Ahogy porontyod megkezdi az óvodát, számíthatsz rá, hogy gyakrabban lesz beteg, mint az otthon töltött évek alatt.

Ez természetes folyamat, melynek során immunrendszerét felépíti, de nem árt, ha a téli hónapokban akár étrend-kiegészítő tablettával is gondoskodsz róla, hogy több C-vitaminhoz jusson.

Cikkünk a Reader's Digest Útmutató az egészséges élethez című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük