Íme, egy hihetetlen memóriajavító módszer - Hatékony, és élvezni fogja a gyerek

Az asszociációs gyakorlattal a memóriafejlesztés játék is lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb gyereknek azért akad tanulási nehézsége az iskolában, mert az olvasottak és látottak egyszerűen nem rögzülnek a fejében.

A memóriát azonban nagyon könnyű fejleszteni, pláne fiatalon. Próbáld ki az asszociációs módszert, amelynek sikerességét pszichológiai kutatások is bizonyítják!

Egyszerű mondóka új szerepben

A helyalapú memorizálási módszer modern változata szavakat alkalmaz helyszínek helyett. Olyan szólajstromot érdemes választani hozzá, amely versikébe foglalható, és nem kell külön erőlködni a megtanulásával. Kitűnően megfelel a közismert mondóka:

EGY - megérett a meggy
KETTŐ - feneketlen teknő
HÁROM - te vagy az én párom
NÉGY - megcsípett a légy
ÖT - érik a tök
HAT - hasad a pad
HÉT - virágzik a rét
NYOLC - tele a polc
KILENC - kis Ferenc
TÍZ - tiszta víz... ha nem tiszta, vidd vissza, megissza a kiscica!

Ezek mindegyike már önmagában is olyan eleven kép, amelyet a gyerek könnyedén maga elé tud idézni. 12 megjegyezni kívánt tétel kapcsolható hozzájuk asszociációs kapocs kialakításával. A módszer általában csak 12-t meg nem haladó mennyiségű tétel megjegyzésére alkalmazható kellő sikerességgel.

Asszociációs módszer

Íme, egy konkrét példa, hogyan kell használni a szavakra támaszkodó helyalapú memorizálási rendszert, mondjuk a következő zoológiai adathalmazra:

Az álomkórt, ezt a szörnyű trópusi betegséget a Trypanosoma gambiense nevű kórokozó okozza. Nyugat- és Közép-Afrikában, a gyakorlatilag lakhatatlan dzsungelben honos. Mindazonáltal nem mindegyik trypanosomafajta okoz megbetegedést, hiszen a gerincesek vérében több típusa is eleve jelen van, és a trypanosoma közeli rokonai némely gerinctelenben is megtalálhatók.

Tehát, ha a hívószó megérett a meggy, az adat lehet az álomkór, míg az asszociáció, hogy Csipkerózsika ajka meggypiros. A feneketlen teknő hívószó takarhatja Nyugat- és Közép-Afrikát azzal az asszociációval, hogy a térképen Afrika alakja olyan, mint egy oldalára fordított teknő, aminek közepén található Nyugat- és Közép-Afrika. És így tovább mehet az asszociáció.

Beválik?

Ennek a módszernek a hatékonyságát Bugelski, Kidd és Segmen vetette vizsgálat alá. Kísérleti alanyaiknak tíz szóból álló listát kellett megtanulniuk, mégpedig úgy, hogy azokat asszociációs összefüggésbe kellett hozniuk egy már készen lévő lista szavaival. Elmagyarázták az alanyoknak, hogyan alakítsanak ki maguknak asszociációkat. Az így kapott eredményeket végül összevetették egy olyan kontrollcsoport eredményeivel, ahol nem alkalmazták ezt az asszociációs módszert.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt a konklúziót lehetett levonni, hogy a módszer rendkívül hatékony. Ha az alanyoknak kellő időt biztosítottak az asszociációk kialakítására, akkor sokkalta nagyobb hatásfokkal jegyezték meg a megtanulandó tíz szót, mint azok, akik nem alkalmazták a szavakra támaszkodó helyalapú memorizálás módszerét.

A kísérlet vezetői azt észlelték, hogy ha a megjegyzendő szavak ismertetése során két szó elhangzása között nem telik el két másodpercnél több idő, akkor alig van eltérés a vizsgált csoport és a kontrollcsoport teljesítménye közt: egyformán 40% körüli a megjegyzési hatásfok.

Élvezetes tanulás

Vannak módszerek, amelyek a tanulást is sokkal szerethetőbbé teszik. Vesd be te is csemetédnél!

Ám ha a szavak ismertetésének ütemét lassítják, és négy másodpercnyi szünetet tartanak két szó elhangzása között, a fenti eszközt használó csoport emlékezési hatásfoka 80%-ra emelkedik, míg a kontrollcsoporté csak 60%-ra. Amikor pedig a szavak elhangzása közti szünetet nyolc másodpercre növelték, az első csoport majdnem elérte a 100%-ot, a kontrollcsoport viszont megállt 70%-nál.

Gyakran pont azokat a dolgokat felejti el, amelyeket meg akart jegyezni – éppen megismert emberek nevét, fontos címeket, hasznos telefonszámokat? Zavarja, hogy üzleti és társasági életében képtelen olyan tényeket vagy adatokat felidézni, amelyeket fejből kellene tudnia? Ha ez így van, ismerje fel, hogy a feledékenység egy bosszantó szokás!

Cikkünk Geoffrey Dudley Duplázd meg a tanulóerődet! című könyvének segítségével készült.

Geoffrey Dudley ebben a könyvben föltárja mindazt, amit a tanulási képességről az utóbbi időkben fölfedeztek a pszichológusok, és olyan gyakorlati módszereket ajánl, amelyek segítségével ezt a tudást a magunk javára tudjuk fordítani.

Tanuld meg, hogyan jegyezz meg dolgokat gyorsan és megbízhatóan:
- fejleszd a koncentrálóképességedet,
- olvass gyorsabban, és tartsd meg az emlékezetedben az információkat,
- alkalmazz emlékezeterősítő eszközöket a tanulásban,
- ültesd át a gyakorlatba a különböző vizsgatechnikákat!

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
A könyv ára 1350 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük