Tilos lesz az abortusz? - Aláírásgyűjtés a magzati élet védelmében
Az uniós polgárok közvetlenül is kezdeményezhetik uniós jogszabályok megalkotását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legkorábban nyáron kerülhet az Országos Választási Bizottság - OVB - elé a magzati élet védelméért indított európai polgári kezdeményezés. A testület feladata lesz a Magyarországon összegyűjtött aláírások ellenőrzése és hitelesítése.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézményének lényege, hogy az Európai Unió polgárai - egymillió támogató aláírás összegyűjtésével - közvetlenül is kezdeményezhetik uniós jogszabályok megalkotását vagy módosítását.

Kik írhatják alá?

Az OVB ülésén az Országos Választási Iroda - OVI - arról adott tájékoztatást, hogy az Európai Bizottság a héten megbeszélést tartott a tagállamok szakértőinek részvételével az európai polgári kezdeményezést érintő kérdésekről, és a testület várhatóan útmutatót ad majd ki a tagállamoknak az erre vonatkozó rendeletek értelmezésére.

A megbeszélésen egyebek mellett arról volt szó, kik írhatják alá az aláírásgyűjtő íveket, és azt állapították meg, hogy az európai parlamenti választásra jogosító életkor számít, vagyis általában a 18. életév betöltése, Ausztria kivételével, ahol már 16 évesen is szavazhatnak a polgárok.

Ez azt jelenti, hogy az OVB nem fogadhatja el a 18 évesnél fiatalabb, házassággal nagykorúsított magyar állampolgárok aláírását az íveken, de a Magyarországon élő, magyar személyi azonosítóval vagy személyi igazolvánnyal rendelkező 16 éves osztrákok aláírását már el kell fogadnia a testületnek.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ellentétes az európaival az a magyar szabályozás, amely bizonyos helyeken - például a munkahelyeken - megtiltja az aláírásgyűjtést, ezért azt kérték Magyarországtól, hogy mielőbb módosítsák az erre vonatkozó magyar szabályozást.

Jog az élethez és a méltósághoz

Az OVI tájékoztatása szerint az Európai Bizottság álláspontja az, hogy az íveket nem kötelező a 12 hónapig tartó gyűjtési időszak alatt benyújtani, így erre például a magzati élet védelme érdekében indított kezdeményezés esetén másfél évig, november közepéig van lehetőség. Az összegyűjtött íveket pedig egyszerre kell benyújtani az egyes tagországokban.

Magyarországon jelenleg csak a magzati élet védelméért tartanak aláírásgyűjtést európai polgári kezdeményezés keretében. A tavaly májusban közepén elindított európai kezdeményezéshez Magyarországon október 15-én csatlakoztak. Carlo Casini, az Európai Parlament néppárti olasz képviselője az ezt beharangozó szeptember 27-i szegedi sajtótájékoztatóján azt mondta, a 20 tagország életvédő szervezetei által elindított kezdeményezésnek az a célja, hogy a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz való jog.

A kezdeményezők egyúttal azt is szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kutatásokat, amelyek megfogant életeket pusztítanak el.

Ilyen a szülőszoba belülről

Sokat megijeszt látszólagos ridegségével, ám itt minden a baba és a mama biztonságát szolgálja. Ismerd meg jobban a szülőszobát videónkból!

Legalább egymillió uniós polgárnak kellene aláírni

A Lisszaboni Szerződéssel létrehozott európai polgári kezdeményezés intézménye, amely tavaly április elsején lépett hatályba, lehetővé teszi, hogy egymillió - és a tagállamok legalább egynegyedéből származó - polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotásra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást; Magyarországon ez 16 500 aláírást jelent.

Ezt is szeretjük