3 tápanyag, ami létfontosságú a fejlődő magzatnak
Te eleget viszel be belőle?
A magzat fejlődése szempontjából fontos, hogy mit eszel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljes értékű étrend kialakítása szinte már unalomig ismételgetett jó tanáccsá vált, ugyanakkor kismamaként tényleg nem mindegy mit fogyasztasz, hiszen a magzatnak szüksége van bizonyos tápanyagokra a megfelelő fejlődéshez.

Különösen a folsav, a kalcium és a vas az, amit a pocaklakók nem tudnak nélkülözni, eláruljuk, hogy miért.

Folsav

A magzatvédő vitaminnak is nevezett folsav az egyik legfontosabb tápanyag, amire a fejlődő magzatnak szüksége van.

A B-vitaminok családjába tartozó anyag elsősorban a magzat idegrendszeri fejlődéséért felelős: minél magasabb a mama folsav szintje, annál kisebb az esélye, hogy a baba valamilyen rendellenességgel jön a világra. Egyes kutatások szerint különösen a velőcsőelzáródási rendellenességek esélyét - agy- és koponyahiány, nyitott gerinc – minimalizálja, melyeket a leggyakoribb születési rendellenességként tartanak számon.

A folsav megfelelő beépüléséhez és felszívódásához szükség van B12 vitaminra, melyet általában a kezelőorvos komplexen ír fel, ha babát vársz. Ugyanakkor nem csak mesterséges formában, hanem a hétköznapi étkezések során is lehetséges a folsavat pótolni. A brokkoli, a sóska, spenótot, a cékla, a dió és májat különösen gazdag folsavforrások, érdemes őket beépíteni a mindennapi étrendedbe.

Kalcium

A kalcium olyan a magzat fejlődésénél, mint a tégla a házépítésnél: ha nincs elegendő belőle, akkor az alap ingatag lesz. A hasonlat arra utal, hogy a kalcium adja a kicsik csontozatát, fogazatát, nélküle a fejlődés nem zajlik megfelelő ütemben, ezért terhesség idején különösen nagy mennyiségben, - lehetőleg a korábbiakhoz képest dupla adagban - kellene kismamaként ezt a tápanyagot fogyasztanod.

Bár rengeteg különböző kalcium alapú készítményt lehet venni a patikában, a legjobb, ha az étrendedet alakítod úgy, hogy az kalciumban gazdag ételeket tartalmazzon. A tejtermékeket, különböző sajtokat, a túrót, de a savanyú káposztát, a paradicsomot és a szardíniát is minél nagyobb mennyiségben érdemes egy nap fogyasztani.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Vas

Annak ellenére, hogy sosem sikerült semmilyen összefüggést bizonyítani a vasbevitel és magzat mérete között, a legtöbb kismama mégis fél attól, hogyha a tápanyagot nagyobb mennyiségben fogyasztja, óriásbabája születik. Ugyanakkor azon már kevesek gondolkodnak el, hogy mennyire fontos a születendő gyereknek, hogy a vasraktárai feltöltődjenek és a vérképzése megfelelő legyen.

Első trimeszter

Az első három hónap kritikusnak számít, ezért nem mindegy milyen étrendet követsz!

Nem azt mondjuk, hogy ész nélkül szedj vaskészítményeket, itt is meg kell találni az arany középutat, ami fedezi a napi szükségleteidet, ebben a szakorvosod tud igazán segíteni. Persze nem muszáj ekkor sem tablettát szedni, ha az étrended elegendő mennyiségű vasat tartalmaz. Érdemes kis mennyiségben vörös húsokat fogyasztani, de a sóska, a spenót és más zöldfőzelékek, a sárgabarack – aszalt formában is – és a tojás is tipikus vasforrásnak számítanak.

Ezt is szeretjük