Menőbb, mint a cigi vagy az alkohol: a magyar tinik ötöde drogozott már

A kutatásból kiderült, hogy a 9-10. évfolyamosok közel ötöde fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert.

GettyImages-506716791

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek tiniként kialakult baráti társasággal rendelkeznek, amelyekbe a szülőknek már nemigen van beleszólásuk. Elkezdődik a bandázások, a bulizások, az egymásnál alvások kora, és bizony van, amikor a választott barátok nem olyan hatással vannak rájuk, ami a szülőt teljes mértékben megnyugtatná. Az alábbi adatok pedig még inkább okot adnak az aggodalomra.

A hazai tinik körében a 15 éves fiúk 41,2%-a és a 15 éves lányok 33,5%-a már legalább kétszer berúgott életében, az első cigarettát átlagosan 14 éves korukban szívják el a magyar fiatalok, az e-cigit a fiúk 60, a lányok 50%-a kipróbálta már - derült ki a ESPAD - European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs - kutatás felmérésében részt vevő, Magyarországról szóló tanulmánykötetből, amelyben az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoportja vett részt. A reprezentatív felmérésben 5766 kilencedik és tizedik évfolyamos diákot kérdeztek önbevallásos módszerrel.

A tinik ötöde fogyasztott már valamilyen tiltott szert

2019-ben a 9-10. osztályos tanulók 70,4%-a vélte úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen tudna cigarettához hozzájutni, és 92,4%-uk fogyasztott már életében alkoholt. A megelőző 30 napban fogyasztók aránya 65,5%, a heti nagyobb rendszerességgel - havi hat vagy több alkalommal - fogyasztók aránya pedig 16,9% volt.

GettyImages-164640830

A kutatásból az is kiderült, hogy a 9-10. évfolyamosok közel ötöde - 18,7% - fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. A fogyasztók jelentős többsége többszöri fogyasztónak és nem csupán kísérletezőnek tekinthető: 34,8%-uk egy-kétszer fogyasztott tiltott szerek valamelyikéből, és 65,2%-uk három vagy több alkalommal használt már ilyet.

Marihuána és hasis az első helyen

A kannabisz szerepel az első helyen: a 9-10. évfolyamos diákok 13,7%-a fogyasztott a kérdezést megelőző évben marihuánát vagy hasist - a valaha fogyasztók 79%-a a kérdezést megelőző évben fogyasztott kannabiszt. Nyugtatót és altatót a megkérdezettek 8,7%-a szedett már be, alkoholt gyógyszerre pedig 8,3% ivott. Harmadik helyen közel holtversenyben a dizájnerdrog, amfetamin, ecstasy és szipuzás szerepel, 3% körüli prevalenciaértékekkel. A rangsorban utolsó helyen szerepel a mefedron, a heroin és a crack.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azok a tanulók, akik az elmúlt 12 hónapban is használtak dizájnerszert, elsődlegesen - a fogyasztók kétharmada - füstölésre, dohányzásra alkalmas növényi keverék formájában tette ezt. Szintén népszerű a por, kristály, tabletta formában való fogyasztása. A fogyasztók kevesebb mint tizede folyadékban fogyasztotta a szert.

A 9-10. évfolyamos diákok harmadának szubjektív megítélése szerint legkönnyebben a nyugtatóhoz és a kannabiszhoz lehet hozzájutni, ötödük szerint az ecstasyhoz, amfetaminhoz lehet könnyen hozzáférni, legkevésbé pedig a kokainhoz, metamfetaminhoz és a crackhez - derült ki a tanulmányból.

Így reagál a baba a méhben, ha rágyújt az anya

Dr. Nadja Reissland, a James Cook Egyetemi Kórház szakembere négydimenziós ultrahang segítségével tanulmányozta, hogyan reagál a baba a méhben, ha a kismama rágyújt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük