A legtöbben nem tudják a jó választ, pedig gyerekeknek készült a fejtörő - Neked megy?
Szórakoztató, mégis elgondolkodtató logikai feladatokat megoldani, felnőtt fejjel is.

anya-gyerek (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékszel még, gyerekként milyen lelkesedéssel, játékos kihívásként tekintettél a rendhagyó matematikaórák fejtörőire? Felnőttként talán már más szemmel nézed őket, sőt, még fel is adhatod türelmetlenül, mondván, nem tudod kitalálni a megoldást.

Vajon hogy menne ma egy olyan fejtörő, amelyet gyerekeknek találtak ki? Próbáld ki magad a következő két logikai feladványban!

Két logikai feladvány

1. A római számos feladatban minden sorban egyetlen gyufaszálat mozdíthatsz el. Az a cél, hogy mindhárom egyenlőség teljesüljön.

egyenloseg

2. Milyen számokat kell az üres négyzetekbe írni, hogy a szorzatuk minden irányból, tehát függőlegesen, vízszintesen és átlósan is 27 legyen?

buvos-negyzet-27

Megoldások

Az első feladat első egyenlőségében a hatos függőleges gyufáját az ötös elé téve a 4+5=9 egyenlőséget kapjuk. A második egyenlőségben az egyik kettes függőleges pálcikáját felhasználva a mínusz jelből pluszt csinálunk, így kapjuk a 2+1=3 egyenlőséget. Végül a harmadikban a hármas egyik gyufáját felhasználva a mínusz jelből pluszt csinálunk, és megkapjuk a 6+2=8 egyenlőséget.

A második feladatban a felső sor középső négyzetébe egy egyest, a középső sor első és harmadik négyzetébe egy kilencest, illetve egy egyest, a harmadik sorba pedig egy egyest, egy kilencest és egy hármast kell írni, hogy a szorzat minden irányból 27 legyen. Ennél a feladatnál több megoldás is lehetséges.

Ezt is szeretjük